Expoziţia foto-documentară ”100 de ani de la Primul Război Mondial. 1914-2014” cuprinde imagini din timpul Primului Război Mondial, de pe fronturile în care au fost implicaţi români transilvăneni, în special cei din localităţi din Bistriţa-Năsăud, chipuri de participanţi la mare confruntare, corespondenţă de pe front, armata română, date istorice, etc.
Expoziţia în aer liber, pe panourile din sticlă amplasate în Piaţa Centrală, lângă Biserica Evanghelică, este realizată de Muzeul Bistriţa, în colaborare cu Primăria Bistriţa şi Direcţia Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud.
”Casa cu lei” a găzduit duminică o masă rotundă cu tema ”Bistriţa în primul război mondial”. Discuţiile, moderate de istoricul de artă Vasile Duda, au pornit de la scrisori din timpul războiului, carnete de război şi jurnale, completate cu vastele cunoştinţe ale istoricilor şi oamenilor de cultură prezenţi. Evenimentul s-a încheiat cu un concert de muzică de cameră.
Primul Război Mondial este şi tema expoziţiei deschise de Zilele Bistriţei la Centrul de artă tradiţională ”Casa cu lei”. Fotografiile şi obiectele de război expuse în cadrul proiectului ”Călător în istoria Bistriţei”, realizat de Ana Maria Neniţoiu, sunt, în mare parte, instantanee despre Detaşamentul ”Victor Rusu” şi spitalul de campanie din Bistriţa. Expoziţia ”Primul Război Mondial în Bistriţa-Năsăud” va putea fi vizitată inclusiv de elevi, după începerea şcolii.
Adaugă comentariu