Începând din 23 august, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud găzduieşte la Casa Argintarului, din strada Dornei nr. 5 Bistrița, expoziţia temporară „Arhitecţi români: Ştefan Balş (1902-1994)”.
Arhitectul Ştefan Balş, cel care a contribuit în perioada 1954-1958 la restaurarea Casei Argintarului, este cel mai important reprezentant al şcolii româneşti de restaurare. Cu o activitate desfăşurată timp de şase decenii în cadrul Serviciului Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice, apoi la Direcţia Monumentelor istorice a avut o contribuţie determinantă în domeniul teoriei şi practicii restaurării monumentelor din România. Spirit deschis, om integru, cald şi disponibil Ştefan Balş a dus o viaţă închinată monumentelor istorice: peste 50 de restaurări de monumente şi ansambluri istorice, două dintre ele înscrise astăzi în patrimoniul mondial.
Despre marele restaurator Ştefan Balş şi despre activitatea sa veţi putea afla amănunte la vernisajul expoziţiei-document care se va desfăşura miercuri 23 august, de la ora 12.00 la Casa Argintarului. Evenimentul este parte a manifestărilor organizate cu prilejul Târgului Mare al Bistriței.
Am fost prezent la acest expozeu. La sfarsit de tot dupa cuvantarea lui tatucu (o. cret) mi-am spus si eu parerea de umil contribuabil. Am atras atentia ca acest mare om si arhitect ar merita un bust chiar in fata CASEI ARGINTARULUI, monument de grad O pt noi. Am facut aceasta propunere de fata cu primarelu. Numai ca in secunda doi cretu o taiet-o la fuga pe scari de gandesti ca l-o apucat DIAREEA. E clar ca nu ma mai poate suferi acest faraon local, desi el se intituleaza primarul tuturor. Sa fi tu sanatos, si la punga gros ! In fond mi se rupe de matale !