Asociația culturală ”Grigore Bradea” și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici România și Restaurantul ROD (Cluj-Napoca), vă invită la vernisajul expoziției ”În numele tatălui” semnată de Emilian Mocanu. Vernisajul expoziției va avea loc în 4 august, de la ora 19.00, în Galeria Borgo Prund a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Prezintă: Alexandru Gavrilaș, managerul Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, și Vasile Duda, istoric de artă
Emilian Mocanu este laureatul Premiului ”Grigore Bradea” în 2019. Disticția ar fi presupus organizarea unei expoziții personale în 2020. În contextul pandemic, însă, expoziția a putut fi organizată abia acum.
La eveniment va fi prezent și laureatul Premiului ”Grigore Bradea” 2021 – Florin Tamba.
***
Emilian Mocanu are 33 de ani, este originar din Galați și a absolvit Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Galați, secția de Grafică.
Este în prezent doctorand al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, având drept teză de cercetare „Holografia tridimensională în sculptura contemporană”. A fost bursier Erasmus la Faculdad de Bellas Artes, în cadrul Universidad del Pais Vasco, Bilbao – Spania.
Prin intermediul expoziției „În numele tatălui”, Emilian Mocanu ne propune „un fir narativ care își trimite tentaculele prin toată istoria: de la fapte și mituri biblice, pre-biblice și până la problemele pragmatice, care țin de volumetria spațială și raportarea noastră în spațiu la spațiu, volum, formă, material și materialitate în general.
Lucrările din această expoziție speculează o conexiune primară și esențială de asemănare a cerescului cu mundanul, a creației divine cu creația omenească, a unei figuri paterne lumești și trupești cu o alta, divină și imaterială, ce o precede și o inspiră prin creație, asemeni unei condiții sine qua non a existenței…” (Emilian Mocanu).
Premiul „Grigore Bradea” a mai fost acordat tinerilor artiști Darius Hulea (2013), Maria Sicoie (2014), Ionel Mihai (2015), Axenia Roșca (2016), Anca Stătică (2017) și Alexandru Daniel Smuczer (2018).
Adaugă comentariu