Actualitate Cultură

Expoziţii cu tema ”Primul Război Mondial”. Creţu: Atragem atenţia că războaiele nu s-au terminat

De Zilele Bistriţei, la Galeriile ”Casa cu lei” a fost vernisată expoziţia de fotografie ”Primul Război Mondial în judeţul Bistriţa-Năsăud”, iar la Primărie s-a deschis o expoziţie de filatelie. ”Sunt menite să ne reamintească faptul că atunci când luminile se sting nu se mai vede nimic”, a spus Ovidiu Creţu (FOTO).

Expoziţia foto ”Primul Război Mondial în judeţul Bistriţa-Năsăud” de la Centrul de artă tradiţională ”Casa cu lei” este realizată de Ana Maria Neniţoiu, iar la vernisaj au fost prezenţi primarul Ovidiu Creţu şi directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma. Majoritatea pozelor sunt despre Detaşamentul ”Victor Rusu”, dar arată şi momente de la spitalul de campanie din Bistriţa şi din alte locuri din judeţ.

”Anul 2014 în toată Europa este dedicat unor acţiuni de comemorare a primei mari conflagraţii mondiale. La fel facem şi noi, aşa că organizăm Zilele Bistriţei sub aceste auspicii. Expoziţia este menită să ne reamintească faptul că atunci când luminile se sting nu se mai vede nimic. L-am citat pe prim-ministrul englez din vremea respectivă, care spunea că luminile Europei s-au stins. Prin aceste expoziţii dorim să atragem atenţia că nu s-au terminat războaiele. Am crezut multă vreme că Al Doilea Război Mondial este ultimul şi că n-o să mai fie niciodată. Iată că viaţa reală ne contrazice, aici la doi paşi de noi putem să asistăm la declanşarea unei conflagraţii cu repercusiuni nebănuite. Sper ca oamenii care conduc destinele lumii să aibă înţelepciunea să evite aşa ceva. Noi vrem să arătăm tinerelor generaţii, dar şi celor cu părul alb, că în astfel de situaţii omenirea e bine să se coalizeze pentru pace. Dorim să transmitem un astfel de mesaj de pace şi armonie. Apreciez calitatea pozelor şi a prezentării”, a declarat Ovidiu Creţu.

În sala mare de şedinţe a Primăriei Bistriţa a fost vernisată expoziţia filatelică ”100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial – Filex Transilvanica, ediţia a XX-a”, organizată de Societatea Filatelică Bistriţeana, preşedinte Mircea Calu.

”În fiecare an, cu ocazia Zilelor Bistriţei, se organizează o expoziţie filatelică. În general am cerut să fie cu tematica simpozionului, în anii trecuţi n-a fost chiar simplu, nu e uşor să faci expoziţie legată de energia regenerabilă. Anul acesta lucrurile s-au potrivit de minune şi filateliştii din ţară au adus la Bistriţa părţi ale trecutului nostru din perioada primului Război Mondial, într-o expoziţie frumoasă şi semnificativă”, a menţionat primarul Creţu.

Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!

1 expo razboi 22 aug 22 expo razboi 22 aug 3 expo razboi 22 ag 4 expo razboi 22 aug 5 expo razboi 22 aug 6 expo razboi 22 aug 7 expo razboi 22 aug 8 expo razboi 22 aug

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.