Preşedintele CJ Emil Radu Moldovan a declarat, joi, pentru Timp Online, că a cerut o întrevedere cu reprezentanţii UBB la cererea profesorilor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
„Mi-au spus că sunt nişte probleme şi mi-au cerut să intervin. Am programat o întâlnire cu rectorul UBB. Am fost azi (joi –n.r.) la UBB, am fost bine primiţi, am spus că suntem interesaţi să păstrăm Extensia ţinând cont de situaţia de criză, de bugetele familiilor care nu îşi permit să-şi susţină copiii în centre universitare. Am spus că ar fi păcat ca decizii economice să încurce familiile acestea pe care familiile nu îşi permit să-i ţină la Cluj. Am spus că ne implicăm să-i sprijinim cu ce putem. Ei vor face o analiză foarte serioasă. Ne-au asigurat că nu se va întâmpla ca UBB să desfiinţeze Extensia”, a declarat preşedintele CJ.
Emil Radu Moldovan a spus că va apela la mediul de afaceri în caz de nevoie, convins că lucrurile bune odată construite trebuie continuate, nu blocate din cauza banilor.
La rândul său, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat pentru Timp Online, că ia în calcul posibilitatea alocării unei susţineri financiare rezonabile până când Extensia Bistriţa a UBB va putea „sta în picioare”.
„Avem tot interesul ca, la Bistriţa, să funcţioneze Extensia UBB care este cea mai puternică universitate din Transilvania. Conducerea UBB a transmis un semnal de alarmă că are o problemă legată de finanţarea Extensiei, iar factorii locali trebuie să spună ceva în această privinţă. Noi suntem dispuşi să sprijinim echipa de la Universitate, dar trebuie să facă mai întâi un plan de management. Ei au nişte idei, vor să facă un plan de management din care să reiasă că Extensia poate fi rentabilă şi financiar. S-a discutat la modul general aplicat. Extensia Bistriţa funcţionează în pierdere. Ce face un manager când vede că o secţie e în pierdere? O închide, nu? Nici UBB nu vrea să închidă extensiile, doar că cere să fie o implicare finaciară aşa încât să fie şi rentabile. Au spus că este în interesul lor să păstreze Extensia Bistriţa, dar că trebuie să ne implicăm împreună să găsim soluţiile respective”, a declarat primarul Bistriţei.
Edilul a declarat că nu va propune Consiliului Local nicio alocare financiară către UBB câtă vreme nu vede un plan de management.
„Eu aştept să văd în planul de management următoarele lucruri: câţi bani le trebuie să funcţioneze, câţi oameni trebuie să dea afară, câţi studenţi trebuie să aibă, ce trebuie să asigure. Trebuie să apară planul acela şi apoi să vedem ce e de făcut, sigur că în limite rezonabile fiindcă, dacă spune cineva că are nevoie de 200.000 de lei de la bugetul local ca să poată funcţiona, o să spun că nu am banii aceştia şi nu îi pot da”, a declarat Ovidiu Creţu.
Bine ca vreti sa sustineti din bani publici mentinerea acestor „extensii’ universitare! Cine are nevoie de someri cu diploma fiindca marea majoritate, cand termina, nu-si gasesc de lucru.
Sunt doar interesele unor indivizi locali care predau la aceste scoli, ale unora care vor diplome de inramat fiindca altceva nu stiu si nu pot, ale unora care vor sa fie „telectuali” fiindca suna bine.
Va sugerez ce trebuie sa faceti daca aveti bani la bugetull local: sa sustineti cazurile sociale de copii bolnavi si care traiesc in saracie crunta, sa sustineti batranii fara ajutor, sa sustineti copii eminenti dar cu posibilitati materiale reduse, sa nu cresteti impozitele (asa cu ati anuntat), sa reparati drumurile, sa refaceti parcurile, etc.
Extensia este foarte profitabila pentru unii profesorii (inclusiv pentru asa-zisii profesori asociati)! Se vede cu ochiul liber! O adevarata mana cereasca pentru cei lipsiti de scrupule! Acum cer ajutor la autoritatile locale? Sa scoata de la ciorap?
Nu se va desfiinta, doar nu o sa ramana „senatorul melcilor” Mobra Dorin fara loc de munca.
Cîţi oare dintre absolvenţii acestei extensii ar fi în stare să profeseze în domeniul pentru care „s-au pregătit”?
Functionarea extensiei depinde de acreditare acordata pentru universitati de ARACIS si nu vointa pres,. de consiliu judetean. Ma intreb unde sunt generatiile care au terminat profilul sportiv? Are cineva o statistica? Dupa s-a scolit tot ce s-a putut, de-a valma, intrr-un oras mic nu ai cum sa asiguri cifra de scolarizare pentru atatea universitati. Si ideea de a apropia universitatea de sate e paguboasa si sustine numai un anumit interes financiar si nu spiritul universitar!