Peste 540 de studenți – dintre care 250 în anul întâi – au început anul universitar la Extensia Universitară Bistrița a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, un număr record al ultimilor ani. ”Înseamnă că viitorul este asigurat, mergem pe un drum bun”, a spus directorul Extensiei Universitare Bistrița, Barta András-István, șef lucrări la Facultatea de Geografia Turismului.
”Mă bucur că văd din nou amfiteatrul Extensiei Universitare Bistrița plin. Constatăm anul acesta o creștere extraordinară a numărului de studenți față de anii precedenți. Înseamnă că viitorul este asigurat, mergem pe un drum bun și sperăm ca de acum tot timpul să fim pe creștere cantitativă, cât și calitativă”.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, subprefectul Ioan Zăgrean și primarul Bistriței, Ioan Turc, au transmis mesaje la festivitatea de deschidere a noului an universitar.
Radu Moldovan: ”Am un sentiment de mare bucurie că, după doi ani complicați, putem să vedem și la deschiderea anului universitar. UBB are o istorie interesantă la Bistrița. Mulți absolvenți ai acestei universități sunt prezenți peste tot în județ, de la administrație publică, în zona de afaceri sau sportivă și mă bucur că 540 de tineri își desăvârșesc pregătirea la cea mai importantă universitate din țară. Studenția este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om și îndrăznesc să vă dau un sfat ca această perioadă să o petreceți echilibrat, acordându-vă timp și pentru pregătirea voastră, dar și pentru distracție și petrecerea timpului liber într-un mod plăcut. (…) În fiecare zi, lumea parcă devine tot mai rea. E din ce în ce mai puțină solidaritate, empatie și prietenie. V-aș ruga să încercați să vă respectați unii pe alții, să vă iubiți unii pe alții fiindcă sunteți foarte tineri, dar măcar să vă respectați. Văzându-vă cred că orașul nostru, județul nostru și România are un viitor. Vă doresc mult succes în tot ce veți face”.
Ioan Zăgrean: ”Vă aduc salutul instituției și vreau să vă asigur că Guvernul României susține învățământul românesc, dar mai ales bistrițean. Cunosc această clădire încă înainte de 1989. A fost OJT, Casa Tineretului, apoi închiriată la diverși agenți economici, a avut diferite destine. Ca și în viață, și noi alergăm din stânga în dreapta până ne găsim destinul. În sfârșit și această clădire și-a găsit destinul pe care îl merită, acela de a găzdui UBB. Când întrebi un tânăr unde învață sau unde a studiat și răspunde că la Babeș, nici nu mai e nevoie să întrebi ce știe pentru că expresia calității se traduce prin Babeș-Bolyai. Vă mulțumesc tuturor care ați luat decizia să faceți această Extensie la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Dragi studenți, vă doresc să vă găsiți rostul în viață. Nu uitați că fiecare este unic. Important este ca fiecare să-și găsească locul unde e cel mai bun, iar la această universitate vă veți găsi locul”.
Ioan Turc: ”Faptul că cea mai titrată universitate din țara românească, Universitatea Babeș-Bolyai, are o extensie la Bistrița reprezintă o realitate de bun augur. Pentru că fără educație nu există progres, pentru că fără tineri orașul nu ar avea portanță, pentru că tinerii reprezintă viitor acestui oraș, iar tinerii care învață la Bistrița susțin prezentul acestui oraș. Bistrița se dezvoltă, este un oraș care se transformă. Ați ales bine. Veți avea la Bistrița tot ce vă doriți la un orizont de trei ani de zile, nu mai amânăm foarte mult lucrurile. Veți avea și bazin olimpic, avem o sală polivalentă extraordinară, vom avea și un complex de agrement extraordinar, vom avea un teatru pe măsura aspirațiilor oamenilor care trăiesc în Bistrița. Copiii voștri vor învăța în școli foarte bune. Vă felicit pentru decizia de a învăța la Bistrița și sunt convins că, cei care ați venit din altă parte să studiați la Bistrița, veți rămâne aici. Felicitări universității și vouă tuturor!”.
Din partea corpului profesoral au vorbit conferențiarul Dragoș Păun (Facultatea de Business), Horia Ștefănescu (Facultatea de Educației Fizică și Sport), Eduard Schuster (Facultatea de Geografia Turismului), Casian Popa (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației).
”Sunt orașe care închid universități, dar, la Bistrița, autoritățile au deschis poarta pentru două mari universități, UBB și UTCN, pentru ca tinerii din această zonă să poată învăța la ei acasă. Sunt sudenți din afara Bistriței care vin să studieze aici datorită condițiilor pe care le găsesc aici, un oraș în plină dezvoltare -rămân întotdeauna uimit de cât de mult se poate dezvolta orașul – găsesc locuri de muncă și găsesc foarte multe oportunități, iar pentru acest lucru vreau să le mulțumesc autorităților pentru că sprijină acest proiect de dezvoltare a culturii academice în Bistrița”, a spus conf. univ. Dragoș Păun.
Universitatea ”Babeș-Bolyai”Cluj-Napoca a sărbătorit anul trecut 100 de ani de învățământ românesc și anul acesta va marca 150 de ani de învățământ în limba maghiară în Transilvania. La Bistrița, UBB a deschis Extensia Universitară în 1998, în urmă cu circa 25 de ani.
Cu toate ca extensia UBB Bistrita a fost infiintata cu 25 de ani in urma, aceasta continua sa functioneze in aceleasi spatii improvizate din fosta Casa de Cultura a tineretului cunoscuta sub numele de „Aollo”, desi politicienii au promis in repetate randuri construirea unui campus universitar: (vezi: https://timponline.ro/campus-universitar-pentru-studentii-din-bistrita/).
Desi nu s-au tinut de cuvant, aceeasi politicieni vin si in prezent cu mesaje penibile la deschiderea anului universitar, in loc sa dea dovada de mai multa decenta. Poate ca ar trebui ca politicienii sa-si insuseasca si sa respecte „Apelul la decenta” lansat de filozoful Mihai Sora cu prilejul dechiderii anului scolar 2022:
„”Politicianul nu are ce căuta la deschiderea anului școlar.
Ești primarul unei comune și prețuiești educația copiilor, te-ai dat, precum Greuceanu, de trei ori peste cap și ai modernizat școala, ai investit într-o bibliotecă, în terenul de sport, spații de studiu și tehnologii ori toalete funcționale? Excelent.
Dar acestea nu sunt motive ca să-ți impui prezența în fața copiilor și a profesorilor, să-ți faci campanie electorală, să le confiști, cu alte cuvinte, momentul bucuriei și al emoției la început de an (și în oricare dintre celelalte zile), să-ți bombezi pieptul și să blochezi microfonul.
Cu cât ești mai decent și discret (dar nu mai puțin eficace în acțiunea ta politică), cinstit și chibzuit în gestionarea banului public, cu atât mai iute vei intra în conștiința oamenilor: fără să-i abuzezi psihic și fără să deposedezi profesorii de prerogativele și misiunea lor de gazde.
Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul: fără sloganuri, sforăitoare fraze, citate false puse în gura lui Spiru Haret (care nu ți-a greșit cu nimic, de altminteri).
Ești directorul unei școli și vrei să dai o încărcătură specială momentului festiv, la începutul anului?
Te consulți cu ceilalți profesori, colegi de catedră, și invitați un campion pe care copiii îl adoră, un scriitor pe care cei mici îl citesc cu pasiune, un om de știință plin de har, un fost elev al școlii cu o carieră strălucită…
Sunt atâtea feluri de a-i face pe copii să iubească școala și a-i feri de sporovăiala politică…”
Acest apel este valabil si in cazul deschiderii anului universitar.
De la anul se vor deschide două extensii ale extensiei, la Posmuș și Arcalia, la castele.
Directorii/decanii acestora , cum s-or numi, sunt cunoscuți de cine trebuie.
Că nu se face școală nici în centrul centrului este cunoscut.
De ce să ne așteptăm la asta pe margine ?
Ar trebui să ia (ca) exemplu cei din învățământul preuniversitar această deschidere de an. A fost scurtă și la obiect.
Așa da! Ți-e mai mare dragul să participi!
Nu știu de ce trebuie să fie chinuiți copiii până la 18 ani cu deschideri și festivități lungi și fără rost?
Punct ochit ,punct lovit.
Normalitatea, la care noi nu mai ajungem, ar fi cea relatată de domnul Toni.
Bravo domnule Toni !
Ce vedem noi aici la deschiderea anului unviersitar ?
Defapt situatia e cam aceeasi cu ce s-a intamplat la nasterea ECSC (European Coal and Steel Community). Uniunea Europeana de astazi a fost fondata doar din barbati pentru ca femeile fusesera lasate acasa.
La Bistrita patriarhatul inca exista si este afisat la catedra cu Zagrean, Turc, Moldovan, Barta… Fiind indealist ma astept, incepand chiar de astazi, ca niste studenti/studente/studentx sa faca sa seri de lectura din Silvia Federici, Angela Davis, Shulamith Firestone si alte autoare din sfera marxismului feminist.
In Bistrita ar putea sa inceapa o mica revolta feminista, cu taguri radicale asa cum vazusem anul trecut la Marseille : Le patriarcat en feu, Zemmour au milieu. Pentru cei care se inca se mai intreaba – cine mai e si Zemmour? Asta e unul din aia naspteti din extrema dreapta care a fost cam sifonat cand o ajuns la Marseille.
Pana revin din exil astept ca cei 540 de studenti sa faca si putina educatie politica pentru a intelege mai bine ca problemele sunt in fata lor: patriarhat, capitalism, acumulare primitiva…