”În strategia de dezvoltare a UBB avem un proiect de restrângere a extensiilor foarte multe pe care le avem în Transilvania, derulăm o analiză economic, dar şi din punct de vedere a resursei umane şi calităţii actului educativ. Extensia Bistriţa este o bază importantă, care trebuie consolidată, dezvoltată. Vom întări această extensie, autorităţile şi-au arătat toată disponibilitatea de a sprijini activitatea extensiei. În mod cert, în viitorul apropiat extensiile din vecinătate se vor restrânge, unele nu mai sunt rentabile, au şi vulnerabilităţi în ce priveşte partea didactică. Extensia Bistriţa va deveni un pol care să absoarbă, să preia din aceste extensii care există în judeţ şi chiar şi în afara judeţului. Extensia Bistriţa s-a validat în timp, are o bază materială proprie, care permite consolidarea. Le transmitem viitorilor potenţiali studenţi mesajul că Extensia Bistriţa este privită cu foarte multe atenţie şi va beneficia de sprijin necondiţionat în viitor pentru a se dezvolta şi a avea programe noi. Extensia Bistriţa este copilul UBB, este o relaţie fericită de colaborare. Extensia Bistriţa va înflori”, a spus Bolovan într-o conferinţă de presă la Bistriţa.
El a adăugat că, la o primă evaluare, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport are unele dificultăţi financiare, câteva zeci de mii de lei în deficit: ”Per ansamblu, nu este în pierdere, are venituri excedentare. Poate că nu s-au făcut foarte serios analizele financiare, poate că la nivelul cu acest deficit nu s-au făcut toate calculele de decontări între facultăţi pentru orele pe care le prestează colegi de la Educaţie Fizică în contul studenţilor de la Geografie, Studii Europene, care au în program ore obligatorii. Într-un astfel de mecanism de decontare, s-ar putea ca acel deficit să nu mai fie atât de mare sau să nu mai existe deloc. Nu dorim să închidem acest program, a fost o informaţie care nu a plecat de la nivelul conducerii UBB şi poate că s-a făcut o furtună într-un pahar. Nu s-a avansat nimic în acest sens la nivelul rectoratului”.
Ioan Bolovan a menţionat că Extensia de la Vatra Dornei nu este rentabilă, iar ”problema cu Năsăudul este mai complicată, pentru că Năsăud are în istoria naţională un loc aparte”. ”Nici nu putem să neglijăm trendul demografic, diminuarea an de an a numărului de studenţi, costurile cu utilităţile care cresc şi nici factorul economic. Deşi dânşii ne-au dat o situaţie că sunt pe plus cu vreo 700.000 de lei în 2012, situaţia nu include toate cheltuielile, deplasarea profesorilor de la Cluj, faptul că unii dintre profesori sunt plătiţi la Cluj şi nu apar în cheltuielile salariale de aici. Din informaţiile noastre, Extensia Năsăud este economic foarte probabil sub zero. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, Extensia Năsăud se va topi în Extensia Bistriţa. La Bistriţa se ţin şi ore de către colegii care predau la Extensia Năsăud. Sunt cu un picior aici, cu unul acolo, poate ar fi bine să aducem şi al doilea picior aici, să nu mai plătim personal administrative şi utilităţi şi acolo. Trebuie să ne gândim şi la dimensiunea economică. Decizia trebuie luată până în primăvară, când se dau cifrele de şcolarizare pe extensii”, a spus prorectorul UBB.
”Nu vrem să ajungem ca Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, care a ajuns să aibă o singură extensie. În viitor, din extensiile existente acum se vor înjumătăţi într-o primă fază, iar pe termen mediu vor fi cei patru evanghelişti erau trei, Luca şi Matei. Poate o să rămână trei. Bistriţa este importantă. Spaţiile didactice existente la Bistriţa sunt la limita funcţionării fără presiuni. Vrem să dezvoltăm, să creăm programe noi, să concentrăm aici prelungiri care vor intra în lichidare şi avem nevoie de spaţii noi. Vom beneficia de sprijin de la autorităţile locale în acest sens. UBB a fost cel mai mare absorbant de fonduri europene la nivelul Transilvaniei, 48 de proiecte de câte 5-6 milioane de euro, dacă trebuie să dăm înapoi 25% cotă de corecţie cum s-a impus de la Bruxelles, vreo 60 de milioane de lei, pentru bugetul nostru nu va fi o situaţie fericită, dacă nu se reglementează la nivel foarte înalt. Momentan, UBB nu are probleme financiare”, a afirmat reprezentantul rectoratului UBB, care a avut joi ”o întâlnire constructivă” cu reprezentanţii autorităţilor locale, la sediul Prefecturii Bistriţa-Năsăud.
Conf. univ. dr. Mircea Mureşianu, directorul Extensiei Bistriţa, a precizat că aici învaţă aproape 700 de studenţi, iar circa 150 vin de câteva ori pe săptămână de la Năsăud.
Adaugă comentariu