Actualitate

Extinderea Aerodromului Unirea costă peste 140.000 de euro

Directorul general al SC Eurocompozite, Tănase Dumitru, şi-a arătat disponibilitatea de a participa în parteneriat cu Primăria Bistriţa la realizarea investiţiilor pentru extinderea aerodromului din Unirea, unde să opereze şi curse comerciale de tip charter. Pentru construirea unui turn de control ar fi necesară suma de 60.000 de euro.

În cadrul şedinţei de joi a Consiliului Local Bistriţa va avea loc şi o informare cu privire la posibilităţile de extindere a aerodromului din Unirea, aflat în administrarea societăţii Eurocompozite, condusă de Tănase Dumitru.

Primăria Bistriţa i-a solicitat acestuia să analizeze posibilitatea extinderii pistei aerodromului, unde să poată opera si aeronave de capacitate medie, respectiv cu 4,6, sau 8 pasageri, sau aeronave pentru transport de marfă.

”În afara zborurilor de agrement cu avioane ultrauşoare care pot opera la această dată de pe aerodromul existent, s-a semnalat necesitatea efectuării unor zboruri cu aeronave de capacitate medie care să asigure transportul de persoane sau de mărfuri. De asemenea, ”Strategia de dezvoltare locală a municipiului Bistriţa pentru perioada 2010-2030” cuprinde ca şi perspectivă viitoare modernizarea aerodromului existent”, i-a transmis primarul Ovidiu Creţu.

Tănase Dumitru a precizat că pentru aeronave de capacitate medie pista trebuie să aibă o lungime de minim 800 m plus zona de siguranţă aferentă, şi că pentru extinderea aerodromului ar fi necesară o sumă de aproximativ 141.000 de euro: 5.000 de euro pentru colectarea şi dirijarea apei pluviale (drenuri, canale de dirijare), 10.000 de euro pentru refacerea şi modernizarea sistemului de balizaj al pistei, inclusiv sistemul de balizaj luminos pe timp de noapte, 4.500 de euro pentru continuarea lucrărilor de drenaj pentru suprafaţa suplimentară a pistei, 8.000 de euro pentru amenajarea unei căi de rulare a aeronavelor, 5.000 de euro pentru decopertarea şi nivelarea  întregii suprafeţe, 5.000 de euro pentru gardul de împrejmuire a pistei, 3.000 de euro pentru înierbarea întregii piste, 60.000 de euro pentru construirea turnului de control, a unei săli de aşteptate pentru pasageri şi a unei săli de briefing pentru echipajele de zbor, 6.500 de euro pentru dotarea turnului, 17.000 de euro pentru construirea unui hangar, 11.000 de euro pentru o staţie mobilă de carburanţi pentru aviaţie, 6.000 de euro pentru amenajarea unei parcări pentru autoturisme.

Pentru realizarea pistei la dimensiunile necesare şi a construcţiilor este necesară o suprafaţă de teren de aproximativ 3,5 ha. Eurocompozite concluzionează că îşi manifestă disponibilitatea de îndeplini acest obiectiv în parteneriat cu Primăria Bistriţa, prin participarea ambelor părţi la realizarea investiţiei.

Până acum, pentru asigurarea funcţionalităţii aerodromului, Eurocompozite a realizat pe suprafaţa de 2,5 ha lucrări precum: balizajul de zi al pistei, marcarea capetelor pistei, canal de colectare a apei de pe versanţi, cămine de dren, construcţia unui hangar mic, montarea şi dotarea pistei cu mâneca de vânt, ministaţie meteo, bretea de legatura dintre heliport şi hangar, împrejmuirea pistei cu cu balizaj vizibil, amplasarea unui rezervor pentru stocarea apei de 10000 l, alimentarea obiectivului cu energie electrică, costurile pentru aceste lucrări fiind aproximativ 300.000 lei.

Prin amenajarea acestor obiective s-a permis realizarea unei căi de acces pentru serviciile medicale SMURD precum şi utilizarea unor mijloace de transport pe calea aerului. De asemenea, aerodromul poate fi utilizat pentru unele operaţiuni specifice agriculturii şi silviculturii ca: tratamente fitosanitare sau lucrări de fertilizare pentru suprafeţele de păduri, plantaţii pomicole, viticole şi culturi agricole, intervenţii în situaţii de urgenţă cauzate de calamităţi naturale.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.