Actualitate

Extinderea Palatului de Justiţie a costat până acum 6 milioane de lei. Când vor fi gata lucrările

Extinderea clădirii în care funcţionează Judecătoria Bistriţa şi Tribunalul Bistriţa-Năsăud a costat până acum 6 milioane de lei, însă lucrările nu sunt gata. Potrivit proiectului, constructorul are timp până în toamna acestui an să finalizeze investiţia, dar, ţinând cont de ritmul de până acum, este posibil ca termenul să fie devansat.

De ce a fost nevoie de extinderea clădirii 

Pentru că spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi Judecătoria Bistriţa au devenit insuficiente pentru cele două instanţe. La data proiectării actualului Palat de Justiţie, nu s-a putut prevedea amploarea modificărilor de ordin legislativ şi nici creşterea continuă a procesualităţii, ca şi a numărului de personal sau crearea unor compartimente noi, cum ar fi compartimentul IT.

Deşi la data configurării clădirii şi chiar la preluarea în folosinţă a imobilului, spaţiul era destul de generos şi corespunzător nevoilor instanţei, din perspectiva aplicării noilor dispoziţii de procedură, el s-a dovedit absolut insuficient. Pentru rezolvarea necesităţilor stringente semnalate mai sus, după o analiză atentă a situaţiei existente, s-a ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie ar fi extinderea clădirii.

Doi ani de aprobări 

Iniţial, s-a propus construirea unui corp de clădire lângă cea existentă, cu următoarele date: regim de înălţime D+P+3E; aria construită = 250 mp, aria desfăşurată = 1.200 mp. Nota de fundamentare, completată ulterior și cu anveloparea termică a clădirii actuale, a fost aprobată de Ministerului Justiţiei urmând ca suma necesară realizării investiţiei să fie asigurată prin programul “Priorităţi Investiţii Publice 2015”, pentru domeniul Justiţie, al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Ulterior, a fost întocmit studiul de fezabilitate, ce a fost avizat favorabil prin avizul nr.30/30 din 18.09.2015 a Consiliului Tehnico-Economic, în baza căruia a fost emis ordinul ministrului Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr.774 din 30.09.2015 prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectului de investiții –Extindere și anvelopare termică a Palatului de justiție, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud – din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, urmând ca finanțarea acestuia să se facă prin Compania Națională de Investiții SA. Abia la sfârșitul anului 2016 a fost aprobat proiectul tehnic. În data de 22 decembrie 2016 a fost emis ordinul de începere a execuţiei de lucrări.

În şantier de un an 

Şantierul a fost deschis efectiv în data de 23 ianuarie 2017. Până la sfârşitul anului 2017 s-au efectuat lucrări de construcţii şi instalaţii în valoare de 6.108.945 lei (fără TVA) reprezentând 72,12% din valoarea totală a investiţiei. Deşi termenul de finalizare a lucrărilor este 22.10.2018, faţă de ritmul intens în care se desfăşoară acestea, este foarte probabil ca acesta să fie devansat.

Cum va arăta clădirea în final 

Extinderea sediului instanţei va permite reorganizarea acesteia şi sporirea spaţiilor existente şi va asigura numărul de săli de cameră de consiliu necesar aplicării noilor coduri. Astfel, având în vedere posibilităţile de acces şi circuitul publicului, la parterul aripii noi va fi relocat întreg Departamentul economico-financiar şi administrativ, etajul I va fi ocupat de compartimentul IT şi 2 birouri de judecător, iar la nivelurile II şi III sunt amplasate 7 săli de cameră de consiliu pentru judecătorie şi 7 pentru tribunal. De asemenea, în demisol va fi mutată întreaga arhivă a tribunalului, urmând ca spaţiul în care se află în prezent arhiva să fie preluat de judecătorie, iar prin relocările arătate mai sus se vor crea noi spaţii de birouri pentru ambele instanţe.

3 comentarii

  • la ce justitie avem in tara asta nu se justifica investitiile facute…. smecherii fura milioane de euro si nu fac puscarie si altul fura o ruda de salam de foame si face puscarie… deci ce justitie e asta

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.