Economie

Extragerea marmurei de pe Valea Anieșului, oprită în sfârșit, după ani de abuzuri

Extragerea marmurei de pe Valea Anieșului a fost oprită de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud care a refuzat să emită acord de mediu firmei Valsecmar SRL, aparținând lui Pavel Sângeorzan, întrucât acesta a început lucrările fără să aibă nicio aprobare.

Sub pretextul că terenul în suprafață de 3 ha din Parcul Național Munții Rodnei este ”neproductiv” (scos din fond forestier prin Hotărârea Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste România nr. 1245 din 16 octombrie 1972) și că are licenţă de exploatare din 1999 prelungită prin Actul adițional nr. 6 – S/3/92/23.01.2020 pe o perioadă de 5 ani până în data de 23.04.2025 de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Pavel Sângeorzan a cerut Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud să-i emită acord de mediu pentru ca să continue să extradă marmură cu dinamită, gel exploziv Rovex, astralită şi nitramon.

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud s-au dus în control și au văzut că Pavel Sângeorzan a început activitatea fără să mai aștepte aprobarea Agenției pentru Protecția Mediului, ceea ce a exclus din start orice șansă să obțină acord de mediu.

”Conform Legii 292/2018 privind evaluarea impactului de mediu este interzisă inițierea unor lucrări pentru proiecte. Locul trebuia să fie gol până la obținerea acordului de mediu. Abia după acordul de mediu și obținerea autorizației de mediu poate fi aprobat proiectul. În acest moment, fiind dată decizia de respingere, firma nu are dreptul să extragă marmură din acea carieră de la limita Parcului Național Munții Rodnei. Nu mai are voie să facă niciun fel de activitate acolo. Oricum, activitatea îi era permisă doar cu condiția obținerii autorizației de mediu, or neavând nici măcar acordul de mediu – pe care l-am respins – nu mai are cum să obțină autorizația de mediu”, a declarat directorul APM, Sever Roman, pentru Timp Online.

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud programase să facă o dezbatere publică la care erau invitați cetățenii, reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei și orice om sau ONG interesat, însă aceasta nu a mai avut loc pentru că parvenise între timp raportul de control comun al Gărzii de Mediu și IPJ.

”Noi am fost obligați să ținem cont de aceste documente care atestau faptul că lucrările erau deja demarate și nu am mai putut face evaluarea impactului de mediu. Noi, când am făcut evaluarea inițială a proiectului în noiembrie 2021, nu se lucra în carieră astfel că am putut merge mai departe cu procedura. După mulți ani, din 2021 până în 2025, era stabilită deja dezbaterea publică pentru emiterea acordului de mediu, dar, în urma acestor evenimente, s-a respins”, a mai spus el.

Decizia APM de respingere a acordului de mediu poate fi atacată în instanță, în contencios administrativ.

Despre acest subiect, Timp Online a scris în urmă cu exact o lună.

Conform semnalelor de alarmă trase încă din 2021 de activistul de mediu Mihai Goțiu, licența pe care firma lui Pavel Sângeorzan a cumpărat-o a fost eliberată în 1999 și, potrivit Legii Minelor, are o valabilitate maximă de 20 de ani, putând fi prelungită cu câte 5 ani. Așadar, licența a expirat în 2019.

”O eventuală prelungire în 2019 nu ar fi fost posibilă într-o arie protejată și ține de evidență și de bun simț că prelungirea nu ar mai intra în categoria celor eliberate înainte de 2007. Așadar, prelungirea s-a făcut abuziv, în 2019”, a scris el pe Facebook.

Tot acolo, a reamintit că exploatarea marmurei la Anieș ar fi continuat și fără avize și autorizații, sub pretextul epuizării ”stocului” realizat înaintea încetării valabilității documentelor. Vreme de peste 10 ani s-a scos marmură din carieră, cică ”pe stoc” și că există inclusiv un dosar penal, cu două decizii contradictorii până în acest moment.

14 comentarii

  • Cine e mai tare: pleiada de ministri din consiliul de ministri sau consilierii de la agentia de mediu bn?
    Daca a cerut prelungirea acordului cum trebuia procedat , sa le arate un teren….virgin?
    Asa o sa ramanem sa ne punem lambriu din plastic in baie!
    Trump ar fi dat avizul ca se incadreaza la abuz si exces de zel din partea guvernantilor romani care scot legi la recomandarile europene….

    14
    47
  • Oare cum de autoritățile de mediu s-au trezit? Le este frică că vine iarăși 15 februarie și anul trecut 15 februarie nu a fost prea fast pentru autoritățile de mediu!!!

    24
    4
    • pentru ca au fost facute sesizari la Bucuresti !
      Nu-i mai merge lui Pavel
      in curand vor iesi la iveala si cazurile de braconaj si ilegalitatile din Telciu- Fiad- Romuli !
      va fi supravegheata zona, prin echipament de ultima generatie.

  • ELENA LASCONI Presedinte !
    Doamna spunea clar.
    Romania este tara tuturor romanilor nu numai al altora.

    11
    35
    • @Balan Marius – Horea- ecologist

      😃😉….
      Sunt singurii care ne vor da de mâncare și vor genera bogăție….nu contrariul, adică să-l ducă.
      🇪🇺👍🏻

      4
      16
  • Pai opresc și ei pe cine pot, firmele mari nici nu stau la discuții cu ei!
    Până la urmă adevărul este undeva la mijloc.
    Dar noi românii ne bucuram de râul celuilalt!

    8
    6
  • Directorul APM declara ca „locul trebuia sa fie gol până la obținerea acordului de mediu”. Pai cum sa fie gol dacă acolo e o cariera în care e activitate de pe vremea răposatului. Ori, dacă a fost activitate autorizată de ce i s-a mai cerut acord de mediu ? Intrebari fără raspuns. Tare mi se pare cusuta cu ață albă.
    Omul a fost executat. Îl sfătuiesc sa transfere licenta către vreo multinațională sau către vreo alta firma din nordul județului și în 3 luni, e autorizat.

    3
    10
    • Doar nu credeți ca mediu l-o oprit ! Mediu doar o găsit motivu. Dedicație specială!

      5
      3
  • Apropo parcul national știa de aceste abateri și se face că nu știe? Oare de ce? De ce a fost părtaș la așa ceva???

  • Nu vreau să fiu ,,avocatul diavolului” dar adevărul este undeva la mijloc. Parcul Național Munții Rodnei, are vreo 30 de ani de la înființare, iar acea exploatare vreo 60. PNR, s-a înființat, datorită unor minereuri extraordinar de valoroase, care nu trebuie să fie exploatate de români, eventual de canadieni, americani. Sigur, dacă tot s-a înființat, atunci e bine să fie respectate legile de toți, inclusiv de Pavel Singeorzan. Dacă până astăzi a exploatat ilega, înseamnă că a fost cu ,,cotizația” la zi, dar a uitat să și-o plătească. Știind cum se învârt rotițele corupției în românica noastră mioritică, o să vin niște ,,speciali” cu o hotărâre definitivă și irevocabilă, care o să-l facă pe mahăr să râdă de APM. No, numa zîc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.