Actualitate

Facturi mai mari la energie electrică și gaze naturale

Mai mult de jumătate dintre consumatorii casnici de energie electrică vor plăti de joi preţuri mai mari. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul gazelor naturale. Creşterea preţului facturii este valabilă pentru cei care nu au optat încă pentru ofertele din piaţa concurenţială.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un ordin care le permite clienţilor casnici ca, cel puţin până la data de 30 iunie 2021, să primească din partea furnizorului actual de energie cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică.

De la 1 iulie valabilitatea acestei prevederi încetează, urmând ca cei care nu au optat în această perioadă pentru piaţa concurenţială să rămână cu oferta de serviciu universal şi să nu mai beneficieze de reducere. Ei pot trece gratuit oricând, şi după 1 iulie, în piaţa concurenţială.

Consumatorii care rămân însă la serviciul universal, la unul dintre furnizorii de ultimă instanţă, vor plăti mai mult, cu până la 13%. Discountul reprezintă diferenţa dintre preţul de serviciu universal şi cea mai ieftină ofertă a furnizorului actual, însă diferenţa este nesemnificativă. De exemplu, la furnizori această reducere poate fi de 1-2 lei la un consum de 100 KWh.

Scumpirile de la 1 iulie sunt mai semnificative la gaze decât la electricitate.

În cazul E.On şi Engie, care controlează 90% din piaţă, creşterile vor fi între 13% şi 25%. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi furnizori de gaze, unul dintre aceştia a anunţat chiar o scădere de 2%, în timp ce altul a anunţat o majorare de 50% a preţului, rezultând o medie de 17%.

“Aşa cum evoluează şi preţurile din piaţa angro, şi cele din piaţa cu amănuntul pentru consumatorii casnici sunt în creştere. La furnizori, creşterile pentru energia activă sunt undeva între 3% şi 13%, ceea ce conduce la o creştere a facturii cu până la 7%”, a explicat vicepreşedintele Autorităţi Naţionale în Domeniul Energiei Electrice (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

3 comentarii

  • #Dottore , subscriu ! La noi cuvantul „liberalizare” , pentru curent electric si gaze naturale , inseamna in fapt scumpire si nu ieftinire , asa cum ar fi normal. Nu trebuie insa sa ne miram pentru ca traim in Romania , cea frumoasa si mereu surprinzatoare…

    • e o gaselnita a baietilor destepti la furtisagul legal in concubinaj cu statul de drept de care trebuie sa ne bucuram… numita crima organizata!
      unde sunt institutiile statului sa ne apere?
      avocatul poporului
      ANREul
      politia
      chir nimeni nu se autosesizeaza?
      E culmea culmei…sa platesti impozite sa fi furat!
      ATATA TIMP CAT NU E NICI UN MOTIV DE FORTA MAJORA CU CE DREPT TREBUIE SA PLATIM MAI MULT PENTRU ENERGIE?
      statul a dat avutia noastra unora sa aiba parghia sa ne fure!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.