Mecanismul de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale este plafonat până în primăvara anului 2025, conform unui proiect de lege aprobat luna aceasta în Parlament.
Plafonarea este valabilă până în 31 martie 2025.
Preţul din ofertele-tip ale furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale nu poate depăşi valoarea preţului maxim plafonat pe perioada de aplicare a mecanismului, iar preţul final facturat ţine cont de preţul de achiziţie al furnizorului, dar nu poate în niciun caz depăşi valoarea preţurilor maxime de plafonare şi se aplică tuturor consumatorilor.
După ridicarea plafonării preţurilor, la 1 aprilie 2025, consumatorii își vor alege furnizorii cu cele mai mici oferte, iar acest lucru va pune presiune pe toti ceilalţi furnizori să fie mai competitivi, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja: ”Facturile sunt plafonate până la 1 aprilie, deci vom trece iarna cu acelaşi preţ maximal per kWh, şi de acum îl ştiu toţi românii, la energie electrică depinde de consumul lunar. La gaze este un plafon fix, indiferent de consum, mă refer la consumatorii casnici. După 1 aprilie, acum, pe preţurile pe care le vedem chiar acum pe site-ul ANRE, orice român poate să intre şi să îşi selecteze furnizorul cu cea mai bună ofertă. Şi o să găsiţi oferte între 0,7 şi 0,8 lei per kWh la Hidroelectrica, companie cu capital majoritar de stat. Din calitate de consumatori, trebuie să ajungem în cea mai bună ofertă. Şi în momentul în care fiecare român va fi informat şi va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, asta va pune presiune pe toti ceilalţi furnizori să fie mai competitivi. Dar gândiţi-vă că, la un preţ de 0,8-0,9 sau 1 leu, românii, şi sunt mulţi în mediul urban, mai ales cu un consum mai mare de 300 kWh pe lună, vor avea facturi mai mici cu 30-35%, ceea ce nu e rău. Pe de o parte, sunt românii vulnerabili care, efectiv, nu îşi permit. Îi vom proteja. Nu este un efort bugetar foarte mare. Ei trebuie bine identificaţi”.
Adaugă comentariu