Cultură

Familia ”Cununa de pe Someş” s-a reunit după 45 de ani (FOTO)

La împlinirea a 45 de activitate neîntreruptă a ansamblului folcloric ”Cununa de pe Someş”, Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc” a organizat în Teatrul de vară din centrul istoric o întâlnire aniversară la care au fost invitaţi actuali şi foşti membri ai formaţiei, printre care primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna.

La evenimentul festiv au participat diferite generaţii de dansatori şi solişti ai ansamblului. Printre ei, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, Valer Bindea, Mioara Seica. Printre invitaţi, protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, viceprimarul George Avram, consilierii locali Gheorghe Tuţă, Vasile Moldovan, Alin Seserman, Mihai Sărmăşan, Andrei Kozuk, Iosif Molnar.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria membrilor ansamblului trecuţi în nefiinţă, au putut urmări filmul documentar ”Cununa de pe Someş – 45 de ani” şi un foc de artificii.

”Am dorit să ne întâlnim şi să petrecem împreună la 45 de ani. 45 de ani de activitate artistică neîntreruptă înseamnă de fapt o viaţă, o viaţă pe scenă, care a dus şi duce numele Bistriţei în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Ne-am întâlnit prieteni ai scenei, artişti, oameni care au crezut de la bun început în ceea ce a devenit ”Cununa de pe Someş”. Indiferent cine ce ar spune, ”Cununa de pe Someş” este astăzi un brand, a devenit în timp o mare formaţie. Este minunat să ajungi la Paris sau Ciudad de Mexico şi acolo să se ştie de Bistriţa. Le mulţumesc celor de ieri, celor de azi, tuturor celor care au făcut şi fac parte din această mare familie. Numele ansamblului s-a împletit de-a lungul timpului cu numele unor mari dansatori, artişti, coregrafi, instrumentişti. Artistic, ”Cununa de pe Someş” este un ansamblu profesionist. Anul viitor, ”Cununa de pe Someş” va reprezenta România în competiţia pentru titlul de ansamblu internaţional emerit, la confruntarea din Italia, acolo unde anual participă doar şase ţări ale lumii”, a spus directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma.

Alexandru Pugna i-a înmânat lui Dorel Cosma, din partea CJ, o diplomă de excelenţă pentru ansamblul ”Cununa de pe Someş”, ”În semn de respect şi recunoştinţă pentru generaţiile de dansatori, solişti vocali şi instrumentişti, care prin performanţele lor timp de 45 de ani au contribuit la promovarea, dezvoltarea şi perpetuarea folclorului românesc în ţară şi străinătate, fiind un adevărat ambasador al plaiurilor bistriţene şi năsăudene”.

”Pentru mine, ”Cununa de pe Someş” a însemnat o a doua familie, am crescut ca om şi artist în cadrul acestui ansamblu. Am venit, copil de la Căian, în 1978, şi timp de 25 de ani am fost solist al acestui ansamblu prestigios, alături de care am reprezentat folclorul românesc în ţară şi peste hotare. Părinţii spirituali ai acestui ansamblu, cei care au depus cel mai mare efort pentru a pune această cunună de lauri pe fruntea folclorului românesc, sunt Corneliu şi Evira Botoş. Acest ansamblu a fost un adevărat ambasador al României, care le-a descoperit celor din ţările unde mergeau în turnee lumea sufletului românesc. Şi după 1989 ”Cununa de pe Someş” a înlăturat acel văl negru de pe imaginea României şi a demonstrat lumii întregi că românii sunt altfel decât sunt prezentaţi uneori”, a menţionat Pugna.

Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook!

1 cununa 45 2 cununa 45 3 cununa 45 4 cununa 45 5 cununa 45 6 cununa 45 7 cununa 45 8 cununa 45 9 cununa 45 10 cununa 45 11 cununa 45 12 cununa 45

2 comentarii

  • Salut initiativa organizatorilor acestui eveniment special din viata ansamblului „Cununa de pe Somes” si urez succes pe mai departe!

  • Nici un cuvant despre Pompei Stefanescu, cel care in perioada de inceput a ansamblului folcloric „Cununa de pe Somes”, conducea destinele culturii bistritene si care a facut destul de mult pentru afirmarea si promovarea formatiei in tara si in strainatate.
    De altfel, Dl. Pompei Stefanescu impreuna cu Sever Ursa a scos o carte prin anii ’70 pe intitulata „Bistrita-Nasaud – Vatra folclorica” in paginile careia un loc de exceptie este alocat formatiei „Cununa de pe Somes” alaturi de alte traditii si obiceiuri precum ‘Instrutatul boului’ sau de ‘Festivalul triscasilor’.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.