Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată la Bistriţa printr-un marş organizat de Asociaţia Autism Europa – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism ”Micul Prinţ” și intitulat ”Revoluția Copiilor”.
Zeci de părinţi şi copii îmbrăcaţi în albastru au străbătut oraşul fără să scandeze ceva, dar afişând parcarte pe care au scris printre altele: „Vrem servicii sociale şi psihologice gratuite!”, ”Crezi că ești stresat? Încearcă să ai autism!” sau „Vrem acceptare, nu discriminare”.
Spre deosebire de anii trecuţi când ziua de 2 aprilie era sărbătorită cu jocuri, concursuri şi multă bună dispoziţie, anul acesta Asociaţia Autism Europa Bistriţa optat pentru un marş intitulat „Revoluţia Copiilor”, la fel cum se numeşte şi petiţia semnată de 14.000 de români.
Marșul s-a desfășurat pe traseul CRRA ”Micul Prinț” – bd. Independenței – str. Gării – bd. Decebal – str. Crinilor – Piața Petru Rareș.
„Scopul marşului este să arătăm că, după ce zece ani în care am făcut conştientizare, e momentul să facem pasul următor şi să le oferim, la nivel de stat, acestor copii serviciile de care au nevoie, servicii psihologice, sociale care, în momentul de faţă, sunt oferite într-o proporţie covârşitoare de ONG-uri. Noi asta vrem să atragem atenţia că toţi copiii care au tulburări de dezvoltare sau orice fel de tulburare au nevoie de servicii psihologice şi sociale recuperative, care să-i ajute să progreseze, nu de alocaţii, mizerabile oricum şi de ele, ci de servicii puternice care să îi reabiliteze”, a spus Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa.
Ea a precizat că „revoluţia fiscală” a afectat pe de altă parte toate ONG-urile cu activităţi în zona socială, inclusiv pe cele care se ocupă de copii cu autism.
„S-au luat câteva măsuri, dar nu vizează fondul problemei şi anume acela că, în România, copiii cu orice fel de tulburare nu beneficiază de serviciile psihologice de care au nevoie decontate de stat şi atunci toată presiunea rămâne pe ONG-uri care până acum au făcut ce le-a stat în putere, dar acum are puterile ne sunt limitate din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal. Oricum, dreptul la servicii sociale şi psihologice nu trebuie să depindă de o facilitate fiscală. Noi asta vrem să subliniem că nimeni nu trebuie să fie obligat să adune masiv formulare de 2% pentru a oferi nişte servicii în locul statului român. Noi facem asta şi părinţii fac asta de 10 ani. Marşul vrea să atragă atenţia că toţi copiii care nu au acces la aceste servicii nu au nicio şansă la recuperare şi vor deveni pe viaţă asistaţi social, ceea ce nu ne dorim. Vor ajunge să zgârie maşini în parcări şi nu vom şti de ce. Pentru că nu le-am oferit ce aveau nevoie atunci când puteau depăşi momentele de dificultate”, a spus Ana Dragu.
Marşul s-a încheiat în faţa Palatului Administrativ. O delegaţie a părinţilor a prezentat autorităţilor problemele cu care se confruntă.
Ana Dragu i-a transmis președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, și o petiție. Mesajul Anei Dragu și răspunsul șefului CJ, precum și imagini de la marș, în clipul următor:
”Mă bucur că Ana Dragu a ales ca din parcursul marșului organizat astăzi în Bistrița, să facă parte și Consiliul Județean. Sunt la zi cu problemele din sistemul de protecție a copilului și de intergrarea a copiilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă, am luat act de propunerile asociației și ale părinților și avem momentan două variante de lucru: 1. Explicitarea legislației la nivel național! În acest sens voi înainta propunerile de modificări legislative parlamentarilor județului Bistrița-Năsăud; 2. Proceduri organizatorice între Consiliul Județean, Spitalul Județean de Urgență și Centrul de Resurse și Referințe în Autism ”Micul Prinț”, prin care să preluăm în sarcina Spitalului Județean terapia de care au nevoie micuții care suferă de tulburări de spectru autist. Rămâne ca împreună cu doamna Ana Dragu să stabilim termenii concreți ai acestei variante prin care vom putea asigura terapia de care au nevoie copilașii. Îmi pasă de acești copii și de părinții lor. Chiar dacă pârghiile mele sunt limitate, voi uza de cele care mi le permite legea pentru a oferi o șansă la viață normală acestor copilași minunați”, a postat apoi pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan.
Nu sunt bani, datorită creşterii salariilor bugetarilor, a pensiilor speciale exagerat de mari, a pensionării la 50 de ani, a indemnizatiilor de creştere a copilului de până la 8.500 lei (patru salarii minime pe economie).
Dacă politiştii locali, asistentele medicale, profesorii erau plătiți cu salariul mediu brut pe economie (4143 lei) atunci ar fi rămas bani şi pt. copiii cu autism, azilele de bătrâni (ce cuvânt urât „azil”) hai să-i zicem „Casă de îngrijire a vârstnicilor” (nu a bătrânilor).
Ar fi fost bani pt. programul Afterschool, pentru tratamentul bolnavilor psihici, ar fi fost bani pt. recuperarea celor care sunt imobilizati in scaunul cu rotile, sau au suferit un accident vascular şi suferă de paralizie parțială.
Ceea ce este foarte trist, este că acest gen de articole au puțini cititori şi că bistritenii nu văd problemele reale ale oraşului. Ei ştiu să ceară asfalt. Atâta ştiu.
Ceva de genul, nu faceti pârtie, asfaltati străzile.
Nu dati bani pe mere de plastic, asfaltati străzile.
Nu il auzi pe unul să spună, dati banii copiilor cu autism. Asfalt, asfalt şi iară asfalt!
corect !!
Se cere gratuitatea serviciilor de terapie, dar de ce Ana Dragu nu face aceste terapii gratuit? Nu e de ajuns că stoarce MULȚI de bani de la părinți, acum vrea și bani de la stat! Organizație Non Guvernamentală fiind.
hhaahaaaaa….hhaaaa……haaaaa……….!! buna asta . foarte buna.
dar intreab-o pe dinsa personal………ca aici public nu cred ca o sa vrea sa raspunda.
Statul are obligația să se ocupe de copiii cu autism, şi nu prea contează dacă o face direct, sau prin firme private, sau prin ONG-uri.
Dacă Primăria Bistrița îi dă bani domnului Tănase să administreze Pârtia Cocoşul, sau dacă o administrează angajatii primăriei tot aia este. Va costa bani indiferent cine va administra pârtia.
La fel este şi cu spațiile verzi. Ori angajează primăria oameni să tundă iarba, ori externalizează acest serviciu, şi plătesc o firmă privată să tundă iarba. Tot aia este.
Ideal ar fi ca Primăria Bistrița să se ocupe de copiii cu autism, dar dacă nu sunt in stare, atunci să plătească o firmă privată sau un ONG să facă lucrul acesta, în locul lor.
@valerian al doilea
Apropo…aduci tu 10 specialisti care sa tina ore de terapie cu copii…si sa se ocupe de ei 4…10 ore pe zi?
Tu la lucru ce faci…..lucrezi gartis?
Mitocănia dragă Valer, este cu atât mai pronunțată cu cât atitudinea ta se referă la partea cea mai lipsită de apărare din societate, copiii. Atunci când acești copii sunt și bolnavi te poți considera câștigător de Oscar al mitocăniei. Dar cum boala lor este ignorată de Stat, iar tu ca exponent reprezentativ, poți aspira cu mare succes la titlul de conducător suprem al mitocăniei mondiale.
Bine că avem sute de mii de euro sa spargem pe petreceri dar pentru suferința acestor copii nu există soluții.Statul roman e unul AUTist,e AUT ,in afara necazurilor societății.Un fel de umflat care nu se mai satura de banii publici.Sa nu crede într-o zi de la atâta lăcomie.
Să nu crepe într-o o zi de la atâta lăcomie.
Raul Adrian acum înțeleg de ce îți scrii numele, real de altfel, cu litere mici. Ești mic, din ce în ce mai mic.
Parintii bietilor copii normali mai au loc sa-si spuna pasurile,ei oare ce drepturi au,le cunosc?