„Fântâna de apă sărată cu casă” din satul Cepari, comuna Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud a fost inclusă de Ministerul Culturii în Lista monumentelor istorice grupa valorică B, potrivit Monitorului Oficial nr. 782/28.10.20014. Drept urmare, se va institui o zonă de protecţie a monumentului situat în zona „La Cãrãmidãrie”, aflat în proprietatea comunei Dumitra.
Potrivit informaţiilor publicate de cercetătorii Muzeului Carpaţilor Răsăriteni care au făcut un studiu privind exploatarea sării în Transilvania, în multe sate exista obiceiul de a amenaja bălți de apă sărată sub formă de fântâni cu casă – niște construcții din lemn, adevărate monumente etnografice. Cea din Cepari este într-o stare de conservare foarte bunã fiind o construcţie masivă din bârne groase de stejar care rezistã trecerii timpului, fiind pe vremuri foarte atent îngrijitã. Astãzi este însã pãrãsitã, nu mai are uşă, iar localnicii nu o folosesc.
Aceasta nu este singura fântână de apă sărată din judeţ. Cercetătorii muzeului au mai menţionat în studiul „Sarea, timpul şi omul” următoarele fântâni din judeţ: de la Figa, de la Sărăţel (comuna Şieu Măgheruş), Săsarm (comuna Chiuza), Caila (comuna Şintereag), Blãjenii de Jos, Tãure (comuna Nimigea), Mintiu (comuna Nimigea) şi Dumitra.
Cercetătorii Muzeului Carparţilor Răsăriteni au întocmit un adevărat catalog cu fântânile de apã sãratã identificate pe parcursul cercetãrilor etnografice din anul 2005. „Deşi informaţiile prezentate aici au doar rol informativ, dorim sã atragem atenţia asupra acestora, în special asupra celor care sunt protejate de construcţii, pe care noi le-am denumit case. Tocmai datoritã prezenţei acestor case, dar şi al rolului pe care fântânile şi apa sãratã îl au în viaţa comunitãţilor în care se regãsesc, considerãm cã acestea
pot fi clasificate drept adevãrate monumente etnografice, motivaţiile fiind numeroase”, au scris ei în lucrarea menţionată.
Adaugă comentariu