Actualitate

Fără câini în Parcul Municipal! Ce consilier cere embargo pentru patrupede şi ce răspunde primarul

"Mă bucur că avem un parc frumos, dar mă gândesc că ar trebui, ca în Occident, lumea să-şi poată pune pătura pe iarbă. (...) Nu cred că ar fi o idee rea să interzicem accesul câinilor acolo. Eu îmi asum lucrul acesta şi voi face un proiect de hotărâre în acest sens", a spus un consilier local.

În deschiderea şedinţei Consiliului Local de joi, consilierii locali au adresat întrebări şi sesizări, iar primarul Ovidiu Creţu le-a răspuns. Iată ce probleme au ridicat aleşii.

Marius Armean (PNL): „Eu locuiesc pe C.R. Vivu şi cetăţenii m-au întrebat dacă se pot monta bănci acolo fiindcă am Marius-Armean1-610x405înţeles că s-au mai montat în alte părţi. În al doilea rând, oamenii vor înfiinţarea unui punct de închiriat biciclete în Pădurea  Schulerwald. În ce priveşte cetăţenii de onoare, aş vrea ca cei care-i propun, să vină în şedinţe să facă un laudatio fiindcă altfel nu ştim despre ce e vorba”.

Ovidiu Creţu: „Bănci se vor monta şi pe C.R. Vivu. Referitor la biciclete, avem un proiect pentru amenajarea unor puncte de închiriere a bicicletelor. Putem modifica regulamentul de numire a cetăţenilor de onoare”.

Alin Seserman (PDL): „Urmează o rectificare bugetară. Comisia economică trebuie să aibă o întrunire cu primarul. Trebuie să vedem ce investiţii s-au făcut ca să avem o imagine cât mai bună înainte de rectificarea bugetară. În ce priveşte inaugurarea Pădurii Schulerwald, am avut un gust amar. Pe scenă am văzut oameni care nu aveau nicio legătură cu investiţia. Am văzut că domnul preşedinte al CJ, Radu Moldovan, şi-a făcut un obicei să participe la inaugurări ale unor investiţii cu care nu are nicio legătură. Apoi, am văzut-o pe doamna ministru Doina Pană care se opune unor astfel de investiţii ţinând discursuri despre pădure. Probabil că noi, consilierii, ar fi trebui să fim invitaţi, dar nu într-un mod banal cum aţi făcut-o până acum. În plus, vreau să vă semnalez situaţia de pe strada Gării. Aţi montat bănci pe care le-aţi scos ca să montaţi containere. Cred că trebuia găsită altă soluţie. Să avem grijă să găsim locul cel mai potrivit pentru aceste containere”.

Ovidiu Creţu: „Rectificare bugetară nu va fi decât în septembrie. Putem avea o întâlnire. Referitor la prezenţa preşedintelui CJ la eveniment, vă reamintesc faptul că l-am invitat şi pe domnul Liviu Rusu la evenimentele mari când era preşedinte al CJ şi pe parlamentarii dumneavoastră. Referitor la containerele de pe strada Gării, e o aglomerare de blocuri acolo”.

Alexandru Toniuc (PER): „Sunt nedumerit şi aş vrea să aflu ce se întâmplă cu cele cinci propuneri de hotărâri de CL ale PER 2 alexandru toniuc clcare nu ajung pe masa legislativului. Cred că ele sunt de interes. Noi am făcut un proiect pentru îmbunătăţirea accesului la informaţii de interes public care nu apare, altul legat de lucrările publice. Am văzut că toate pasajele sunt începute, dar nu se lucrează niciunde. Poate se lucrează noaptea, dar, dacă am avea un grafic, am şti şi noi ce să le spunem cetăţenilor. Am făcut o propunere legată de cabana Ocolului Silvic Municipal în sensul ca ea să fie deschisă publicului larg. (…) Noi nu avem pretenţia să impunem un anumit punct de vedere, dar datoria noastră este să venim cu idei pe care să le supunem dezbaterii Consiliului Local. Nu vrem să facem negoţ cu o mie de lei cişmeaua pentru opt mii de lei nu ştiu ce investiţie. Vrem să le ducem la capăt pe acestea pentru că mai avem şi altele şi ne simţim penibil din moment ce nu ajungem să finalizăm nimic”.

Ovidiu Creţu: „Dacă sunt proiecte care au fost respinse, vă rog să reveniţi. Dacă nu au intrat pe ordinea de zi, verificăm şi o să intre. În ce priveşte pasajele, lucrările merg încet fiindcă sunt în centru. La fiecare pas avem câte o surpriză. Lucrurile nu merg în ritmul în care vreau şi eu, dar primele pasaje vor fi finalizate în luna august, iar majoritatea în septembrie, mai puţin Spiru Haret care are acoperiş din sticlă şi se vor întinde lucrările”.

Filip Moisil (PDL): „Am văzut că se face recepţia la sistemul de canalizare, ceea ce e foarte bine fiindcă s-ar putea săfilip moisil pdl cl vedem refăcut şi asfaltul. Ca timp, când vor fi refăcute totuşi aceste lucrări? Sunt pe de altă parte zone în care lucrările s-au terminat, iar zonele acelea, nişte parcări, nu au fost refăcute. Scăpăm de ceva şi dăm de altceva. Puteţi să ne spuneţi câte autorizaţii de spargere sunt date? Am văzut că se înlocuiesc şi conductele de gaz. De-asta, am dori să ştim care sunt zonele şi cât durează înlocuirea conductelor. Aş dori, pe de altă parte, ca cetăţenii care au închiriat parcări să fie anunţaţi din timp că locurile lor de parcare sunt ocupate de şantiere. Să nu se trezească omul că are ocupat locul de parcare trei săptămâni”.

Ovidiu Creţu: „Noi nu am recepţionat în totalitate refacerea străzilor. Nu ştiu despre ce parcări vorbiţi că ar fi nerefăcute. E posibil să fie. Nu ştiu câte autorizaţii de spargere sunt. Le dă DSP, dar vă putem da. Cetăţenii care au parcări plătite sunt anunţaţi că e ocupat terenul şi chiar scutiţi de plata taxei”.

Gheorghe Tuţă (PDL): „Vreau să-i cer domnului primar să ne prezinte în scris situaţia deplasărilor externe ale domniei sale şi ale angajaţilor Primăriei. Vrem să avem o imagine asupra acestor aspecte fiindcă, deşi primarul e obligat să facă acest lucru, nu l-aţi făcut niciodată. E important să ştim fiindcă ne uităm la rapoarte şi vedem ce nivel ridicat avem la investiţii”.

Ovidiu Creţu: „Deplasările externe pe care le-am avut au la bază proiectele europene pe care le derulăm”.

Kiss Laszlo (PP-DD): „Referitor la lucrările de canalizare, aş vrea să primesc o copie a procesului verbal de predare a kiss laszlolucrărilor de pe Împăratul Traian. Nu am reuşit să înţeleg de ce s-au amplasat haotic căminele de apă. Sunt nişte guri de scurgere care s-au asfaltat. Se poate scurge apa în sus? Nu văd nicio posibilitate ca, în cazul unei ploi, să aibă unde se scurge apa.

Pe de altă parte, mă bucur că avem un parc frumos, dar mă gândesc că ar trebui, ca în Occident, lumea să-şi poată pune pătura pe iarbă. Nu cred că ar trebui să plimbăm câini pe acolo fiindcă oamenii nu sunt civilizaţi ca să aibă la ei pungi şi să adune ce lasă ei în urma lor. Nu cred că ar fi o idee rea să interzicem accesul câinilor acolo. Eu îmi asum lucrul acesta şi voi face un proiect de hotărâre în acest sens”.

Ovidiu Creţu: „Există proces verbal de recepţie pe Împăratul Traian. Lucrarea are 2 ani garanţie. Căminele trebuie aduse la nivelul trotuarului. Vom verifica şi găurile de scurgere. În legătură cu plimbatul câinilor prin parc, acolo au voie cei cu câini, dar numai în lesă şi pe aleile pavate şi pe asfalt. Nu au voie pe iarbă nici măcar în lesă. Nu am întâlnit în Europa vreun parc cu accesul interzis pentru câini, dar nu pe iarbă, evident.”

Maxim Gagea (PER): „În ce priveşte lucrările din Piaţa Mică, oamenii mi-au spus că sunt exasperaţi de ritmul cu care se lucrează. Cine e diriginte de şantier? Există vreun termen limită?”.

Ovidiu Creţu: „În Piaţa Mică se execută lucrări în cadrul Axei nr. 2 a proiectului de reabilitare a centrului. Există şi diriginte de şantier. Ritmul e lent fiindcă şi acolo au apărut lucrări noi. Există şi modificări de proiect. Nu pot spune termenul de finalizare fiindcă am cerut să se accelereze lucrările la Piaţa Dominicană unde va fi şi monumentul exodului saşilor”.

Consiliul Local Bistriţa s-a întrunit, joi, în şedinţa ordinară din luna iulie.

Etichete

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.