Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că trebuie făcută o reformă în cheltuirea banului public, una asumată: ”Este profund inechitabil ca atunci când cetăţenii se confruntă cu greutăţi şi cu scăderea puterii de cumpărare, cheltuielile statului să se extindă fără măsură. Un Guvern, care este alături de cetăţeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituţiile publice. Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate. De exemplu, ar trebui eliminate toate acele bonusuri de lungă durată din sectorul bugetar. Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepţional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanţa în muncă. Ar trebui ca toate ministerele şi celelalte instituţii să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajaţi care, pe lângă salariu, primesc şi pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare. Este o sfidare să-i vedem pe acei tineri pensionari reangajaţi la stat, uneori pe aceeaşi funcţie, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetăţenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viaţă pentru a-şi câştiga cuvenita pensie. Solicit deci o curăţenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiţii! Dar trebuie să reducem drastic risipa!”.
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat că interzicerea cumulului salariului cu pensia este un subiect care s-a discutat de mai multe ori în spaţiul public şi că, dacă vor găsi o soluţie care să respecte toate prevederile legale, sunt de acord să o pună în aplicare: ”Ştim cu toţii ca s-a încercat să facem în aşa fel încât să se interzică cumulul pensiei cu salariul. Există şi o decizie a CCR în acest sens în care celor care doresc sa muncească sa nu li se interzică dreptul la muncă. Dacă vom găsi o soluţie care să respecte toate prevederile legale suntem de acord sa o punem în aplicare”.
Voi ce credeți?
Cam târziu,domnilor!
Interzicerea cumulului pensiei cu salariul este o idee inepta, neargumentata economic, social sau moral. Pensia nu este o marinimie a statului sau a clasei politice, ci un drept constitutional al fiecarei persoanei dupa munca depusa timp de decenii. Faptul ca un pensionar alege sa munceasca fiind la pensie este un drept inalienabil care nu trebuie ingradit in niciun fel. Atata timp cat acea persoana incadreaza un post, chiar si la stat, in urma unui concurs, este un abuz sa ceri acelei persoane sa aleaga intre pensie si salariu. Acel post oricum va fi incadrat de alta persoana ( de cele mai multe ori mai putin pregatita), deci economia la buget ar fi zero. Tinerii pleaca din tara nu pentru ca nu gasesc de munca, ci pentru ca nivelul salarizarii in Romania este foarte scazut. Migratia fortei de munca este o realitate la nivel global. Pe cand o reforma a clasei politice si a administratiei publice? Daca vom continua sa bugetam UAT-uri cu 500-1000 locuitori sa nu ne miram de ce nu se gasesc bani pentru investitii, sanatate si educatie.
Aveți perfecta dreptate. Sunt multi tineri în tara aceasta care nu vor să muncească. Stau pe banii părinților. Credeți că dacă tăieti cumulul pensiei cu salariul in sectorul bugetar rezolvați ceva domnule Ciolacul. Nicidecum, creați mai multe disensiuni de ordin social și economic. Și așa la unele instituții publice sunt deficite de personal calificat ceea ce in viitorul apropiat vor crea multe probleme angajatorilor din aceste instituții publice. Funcțiile rămân vacante și nu au cine sa le incadreze din pdv profesional.
In institutiile publice sunt vacante posturile in care trebuie sa muncesti. Cele pt „pile”sunt vacante dar de forma concursul este joi si postul este ocupat de marti. pensionarii de la stat sa poata continua munca doar in sisiemul privat. Asa vor realiza ce bunastare au avut cata vreme au incasat salariu de la stat (nu tu raspundere, nu ai putut fi dat afara, sporuri care mai de care, tichete de vacanta, ….). In privat toate astea sunt vise. Nu trebuie sa fie o ingradire al dreptului la munca dupa pensionare dar trebuie sa fie o echitate. Adica mulgi 30-40 ani de la stat si apoi inca cati mai poti tot la muls. Mai lasati si pe altii. Oricum statul este cel mai prost administrator. Sacul de la stat este fara fund pt cei care sunt la butoane.
Doar în România se caută soluții…și atît. Întrebarea este cine ia angajat pe acești tineri pensionari și de ce. In plus, acești tineri pensionari au ieșit la pensie in baza unor legi speciale care le conferă acest drept . Să-i dai afară pe motiv că au sub 65 de ani, cît este virsta de pensionare pentru proștii care muncesc zi de zi, nu merge. Vor acționa statul în judecată, vor invoca legile speciale care le-au dat drept de pensionare. Să desființeze postul se poate, dar nu se vrea.
Domnule Cristi, cel mai la obiect comentariu.
Pensia este un drept câștigat după luna a zeci de ani iar salariu pentru ceia ce face în continuare.
Vorbim de tineri, dar aceștia nu se îngrămădesc sa ocupe un post la stat, sunt servicii sau direcții cu f multa munca și probleme și bineînțeles tb multă experiență.Am văzut că, la sfârșitul programului primi care deschid ușa la plecare din instituții sunt cei tineri. Nu vreau sa se supere or fi și excepții dar puține din păcate.
De ce nu se umbla la pensiile speciale, de ce nu se renunță la cei 5-6 consilieri personali ai aleșilor locali și ai parlamentarilor, care oricum in afara de a dedica ode conducătorului nu prea își justifică activitatea, de ce nu se desființează agențiile făcute pentru camarila de partid.
Domnule Bolos caută în alta parte daca nu vrei sa te trezești cu procese peste procese, mai analizează.
Reducerea varstei standard de pensionare se aplica tuturor angajatilor care beneficiaza de grupe de munca, nu numai magistratilor, militarilor, diplomatilor sau personalului aeronautic ( a se avea in atentie industria extractiva, industria siderurgica, industria energetica, anumite facilitati medicale, sectoare ale industriei chimice si petrochimice etc, conform HG 1025/2003). Drept urmare pot ajunge „tineri” pensionari fara a face obiectul vreunei legi speciale. O parte dintre acestia aleg sa se reincadreze in munca, fie la stat, fie la privat, in functie de optiunea si nivelul de pregatire al fiecaruia. Desfiintarea unui post doar ca sa gasesti o motivatie legala de a te descotorisi de un angajat pe care tot tu angajator l-ai incadrat in urma unui concurs este ilogica si neproductiva. Decat sa limitam dreptul la munca (si implicit dreptul fiecaruia de a castiga mai mult in mod cinstit ), mai bine am limita risipa banului public si evaziunea fiscala. Daca astazi interzicem cumulul pensie salariu, maine vom interzice ca o persoana sa aiba mai multe joburi, iar poimaine vom ajunge sa dam dreptul la munca doar anumitor persoane, dupa criterii arbitrare. In toate statele civilizate munca este incurajata, ca o solutie sustenabila pentru prelungirea vietii active a fiecarei persoane si ca un raspuns la scaderea demografica accentuata.
DAR TU CREZI CA TOTI SUNT TINERI PENSIONARI?
Este o cardasie infecta si grobiama intre presedintele vostru, politicieni si bugetarii speciali, bazata pe santaj si mita. Asa ca NICIODATA trantorilor bugetari speciali nu li se vor taia nici uriasele pensii speciale nemeritate(ei sunt niste parazoti care nu fac decat sa se duca la serviciu, fara a produce nimic concret) si nici nu li se va interzice cumulul xde pensie-salariu de la statul asta corupt si servil strainilor
Abaterea atentiei si capital de imagine. Asta se incearca in aceste zile. Acum cateva luni cand se mareau lefurile presedintilor de consilii judetene, primarilor, precum si anumite functii din ministere si agentii cu procente care ajungeau si la 50% , dreguitorii tarii ne dadeau asigurari ca sunt suficiente incasari la buget. Acum aflam cu stupoare ca nu sunt incasari in cuantumul previzionat. Cum se rezolva problema? Nu prin actiuni conform legii ale ANAF si Curtii de Conturi pentru cresterea incasarilor la buget si cheltuirea cu chibzuinta a banului public, ci prin masuri de imagine, care nu rezolva problema deficitului. Cei 30.000 salariati care cumuleaza pensia cu salariul sunt intr-o proportie covarsitoare medici si profesori, doua categorii socio-profesionale care inregistreaza deficite mari de personal. O solutie la indemana si care nu ar crea dezechilibre ar putea fi suspendarea bugetarii in acest an financiar a functiilor neincadrate din administratia centrala si locala. Plus masura anuntata deja privind reducerea cheltuielilor de bunuri si servicii.
Reforma sistemului de salarizare si cea a sistemului de pensie este mai mult decat necesara. Salarizarea serviciul public – privat trebuie adus la acelasi nivel, cu particularitatile impuse de nivelul de pregatire profesionala, importanta muncii depuse si conditiile de munca. Trebuie amintit insa faptul ca marea majoritate a posturilor din administratia publica necesita cel putin diploma de bacalaureat, deci in conditiiile date o persoana care nu are diploma de BAC nu va putea aplica pentru nicio functie publica.
Despre reforma administratiei nu vorbeste nimeni, daca tot se cauta solutii de „echitate sociala”. Aproape toate cele 2861 UAT-uri comune nu au reusit sa acopere bugetele de venituri si cheltuieli din venituri proprii si au solicitat fonduri de la bugetul de stat pentru plata salariilor si utilitatilor. Despre dezvoltare ce sa mai vorbim? 375 dintre acestea au sub 1500 locuitori, nivelul minim pentru o comunitate cu rang de comuna. Sunt date publice pe care oricine doreste le poate afla.
Aveți perfecta dreptate. A- ti punctat foarte bine toate aspectele necesare restructurării posturilor din sistemul bugetar.
Sa stai tu la ordin, bocanci, si tinuta obligatorie fie soare, fie vant si cu drepturile civile ciuntite! Tara asta cu oameni ca tine nu mai are nevoie de dusmani!
Cumul cu salariul la stat? Dacă ești așa bun la privat este in regula ,dar la stat daca vrei sa ramai ,atunci renunți la pensie …!!!
Un angajat la stat , spune asta!!!
Suplimentarea veniturilor prin munca nu trebuie conditionata in niciun fel. Poti avea un job cu norma intreaga si poti lucra in acelasi timp cu norma redusa sau pe baza de project. Nu are nicio importanta ca lucrezi la stat sau la privat. La fel de bine poti lucra pensionar find. Limitarea dreptului la munca este neconstitutionala, Asta DACA mai credem in dreptul legii.
Pentru o persoana cu pregatire superioara, eventual specializata intr-un domeniu specific, ii este dificil sa gaseasca un job la privat. Cine a participat la interviuri de angajare sau a studiat oferta pietei de munca stie ca in mediul privat se accepta greu candidati supracalificati, in conditiile in care cele mai multe posturi necesita studii cel mult medii.
La fel de bine este stiut faptul ca toate posturile din serviciul public se ocupa prin concurs, conform principiului sanselor egale.
Piata fortei de munca este si trebuie sa ramana libera. Discriminarile de orice forma nu sunt doar nedorite, dar pot deveni periculoase pentru o societate deschisa unde ne place sa credem ca suntem. Sper ca persoanele incadrate in functii de demnitate publica sa ia deciziile corecte bazate pe principii, norme si valori si nu pe elemente conjuncturale sau de imagine.
Pensia exclusiv pe baza de contributivitate – o alta dezbatere prezentata gresit opiniei publice. Persoanele carora li s-a retinut luna de luna, conform legislatiei in vigoare, contributia pentru pensie nu au niciun merit, la fel de bine cum persoanele carora, in baza aceleiasi legislatii in vigoare, nu li s-a retinut pe statele de plata acest coeficient nu au nicio vina. Legiuitorul este cel care a hotarat ca pentru X sa i se retina contributia la pensie, pentru Y sa nu i se retina nimic, iar pentru Z sa i se retina un procent mai mic.
Sa vii tu acum, ca stat, prin reprezentantii tai, sa ceri calcularea pensiei exclusiv pe baza de contributivitate, aruncand anatema asupra celor carora decenii de-a randul ai hotarat sa le calculezi contributia pentru pensie altfel decat altora este cel putin imoral. In afara celor care au statutul de angajator-angajat, niciun salariat nu s-a dus din proprie initiativa sa-si plateasca luna de luna aceasta contributie, ea retinandu-se direct pe statul de plata si virata la bugetul de stat de catre angajator.
Poti calcula pensia exclusiv pe baza de contributivitate pentru cei carora le retii aceasta contributie din momentul intrarii pe piata muncii. Pentru cei angajati acum 20, 30, 40 ani si carora nu li s-a retinut la vremea respectiva aceasta contributie, pensia nu poate fi calculata doar pe baza de contributivitate.
Ghinea ești un trădător USRist că si Ciucă Ciolacul sauai bine zis coaliția lui iohanis care ați făcut și voi parte nu o să uităm PNNR vostru care l-ați făcut pentru vinzarea României nenorociților
Sigur ca,dacă ne gândim la tineri,trebuie să facem ceva sa-menținem in țara.Dar cum să-i convingem fără sa le asiguram locuri de muncă bine plătite,atâta timp cât sunt angajați pe câte doua posturi pilele șefilor?!
Să nu mai ajute nemunca
Sunt tot felul de ajutoare pentru cei care nu muncesc
O să ajungă chiar depășii pe cei care au muncit o viață și au pensii nu din ajutoare
Sigur, tinerii vor să muncească. Dar online, că e greu să te trezești dimineața să mergi la muncă. Vor să muncească, dar sunt 40 % analfabeți funcționali. Vor să muncească, dar vor posturi de conducere și salarii mari de la debut. Vor să muncească, dar nu poți să îi chemi sâmbăta sau duminica la muncă, că sunt în weekend și se dau cu trotineta. Vor să muncească, așa cred părinții lor care îi țin pe acasă pe banii lor până la 30 de ani. In sfârșit, de aia nu pot ei să muncească, că nu au loc de pensionari, oricare ar fi ei, care mai muncesc și la 70 de ani, pe unde pot, să își plătească datoriile, eventual să mai dea ceva bani vreunui nepot cu trotineta și fără loc de muncă. Romania nu se mai face bine!
Intradevar, de cind lucrez au fost 3 concursuri organizate pentru diferite posturi insa de fiecare data
au ramas locuri neocupate pentru ca nu s-a prezentat nimeni, chiar daca au fost promovate pe toate caile. O parte din cauze au fost prezentate anterior, iar daca cineva nu intelege diferenta de pregatire profesionala si disciplina propun sa ne ,,elimine”….