Cultură

Faţada celei mai vechi clădiri din Complexul Sugălete va fi reparată cu bani de la bugetul local

Casa Petermann din Complexul Sugălete va avea, anul acesta, o faţadă nouă. Cu ajutorul banilor primiţi de la Primăria Bistriţa, proprietarul, o persoană în vârstă cu o pensie modică, va plăti lucrările de reabilitare, aşa încât toţi cei care trec prin zonă să se bucure de felul cum arată cea mai veche clădire din complex.

Casa Petermann a fost construită în anul 1476 şi reprezintă, alături de clădirea Parohiei Evanghelice, una dintre cele mai valoroase clădiri ale goticului din Bistriţa. Imobilul a trecut printr-un incendiu, însă a fost refăcut ulterior în întregime. Datarea clădirii a fost posibilă graţie înscrisului de pe chenarul decorativ de la etaj. Pe acest imobil apar şi elemente renascentiste, iar în faţada principală a parterului este păstrată o fereastră ce aminteşte de goticul târziu.

Vasile Ştefan Popa, reprezentantul proprietarului Casei Petermann, Ioan Floare, a declarat, marţi, pentru Timp Online, că cei 7603 lei aprobaţi de Primăria Bistriţa ca şi finanţare nerambursabilşă vor fi utilizaţi pentru reabilitarea faţadei acestei clădiri din Complexul Sugălete.

„E cea mai veche casă din acest ansamblu, prima care s-a construit aici în 1476. În urma achiziţionării acestei clădiri, am parcurs două etape de reabilitare. Una s-a derulat prin Ministerul Culturii, în 2008, când am făcut reamenajarea şi igienizarea interiorului, iar acum am solicitat un ajutor Primăriei Bistriţa fiindcă, la aşa o lucrare mare, ni s-au epuizat resursele. Primăria ne-a aprobat şi acest lucru e vital pentru noi. Proprietarul este pensionar, are o pensie de 800 de lei pe lună şi, cu aceşti bani, nu mai poate repara nimic”, a declarat Popa.

El a mai spus că această clădire, care este una de interes public şi istoric, va atrage turişti mai ales după ce vor fi reparate şi celelalte clădiri din vecinătatea ei.

„Din istoricul clădirii, ştim că, la faţadă, nu s-a mai făcut absolut nimic din perioada interbelică. Au avut atunci meseriaşi buni şi materiale bune de a rezistat atât. Acum, de la streaşină totul se preăbuşeşte şi este chiar un pericol pentru trecători”, a declarat Vasile Ştefan Popa.

Marţi, toţi beneficiarii de finanţări nerambursabile şi-au prezentat proiectele într-o conferinţă de presă la Primăria Bistriţa.

Cristiana Sabău

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.