Fațada clădirii situată la nr. 15 pe strada Gheorghe Șincai a fost readusă la forma ei veche de Asociația Petrus Italus Trust în colaborare cu Tășuleasa Social și unii dintre locatarii casei, care au vrut să arate că nu coastă o avere să faci lucrări de întreținere.
”Am vrut să vedem cum putem face un proiect pilot cu o intervenție minimă, cu costuri cât mai mici pentru a arăta autorităților cam cât ar costa întreținerea patrimoniului istoric în Bistrița întrucât se vehiculează cifre adesea aiuritoare. Finanțarea s-a făcut de către Asociația Tășuleasa Social în principal, magazinul firmei Marcomed de la parter (care a contribuit cu 1000 de euro -n.r.), Sorin Județ și noi, Asociația Petrus Italus Trust. Ioan Pomohaci, echipa noastră de intervenție, a executat lucrările. A fost restaurată poarta de intrare, inclusiv feroneria, la etaj erau trei ferestre lipsă fiindcă oamenii și-au pus termopane și au lăsat gol la ferestre. Noi am pus în fața termopanelor ferestre, cu boltă inclusiv. Lucrarea a fost făcută în Ilva Mică cu materiale tradiționale. Istoricul de artă Vasile Duda ne-a ajutat cu partea de consiliere, ce tip de materiale să alegem, var, nisip, var cu pigment natural, pe culorile originale de acum o sută și ceva de ani. Ideea a fost să vedem cât ar costa o fațadă destul de mare în centrul istoric, inclusiv salvarea pietrei de la arcadă și cornișă, și ne-a ieșit în total în jur de 9000 de euro”, a spus Cornel Ban, de la Asociația Petrus Italus Trust.
Potrivit acestuia, clădirea ar fi arătat mult mai bine dacă ar fi dispărut și cablurile în totalitate: ”Noi nu le-am putut elimina fiindcă le tăiam oamenilor internetul, deci suntem nemulțumiți că acele cabluri există încă și arată urât”.
Intervenția putea dura puțin, însă s-a întins pe mai multe luni din cauza unor factori externi. Pe strada Gheorghe Șincai s-a lucrat la trotuare, s-a așteptat îngroparea cablurilor, altfel ar fi fost finalizată în trei săptămâni cu tot cu tâmplărie.
”Mesajul pentru bistrițeni este că nu costă foarte mult întreținerea. Pe vremuri, oamenii dădeau singuri cu bidineau, nu era capăt de lume. Varul costă mai puțin decât lavabila, pigmenții la fel. E un mit că îți trebuie proiect de arhitect. E vorba de o procedură simplă de autorizare la Direcția Județeană pentru Cultură când e vorba doar despre o zugrăvire și o intervenție mică de salvare. Autoritățile au fost impecabile din acest punct de vedere. Noi, Asociația Petrus Italus Trust, ne oferim să facem dosarul dacă e vorba de întreținere. Direcția Județeană pentru Cultură este extrem de deschisă și eficientă. Îi mulțumim doamnei Camelia Târnovan pe această cale”, a mai spus Cornel Ban.
Sute de fațade ar putea fi astfel înfrumusețate, mai crede el, întrucât majoritatea celor din zona centrală într-o stare bună și nu necesită proiect de restaurare care este mult mai scump.
Petrus Italus Trust a dorit să implice în acest proiect și Asociația Tășuleasa Social pentru a face o ”joncțiune între patrimonialiști și activismul ecologic”.
”Asociația Tășuleasa Social, care administrează Via Transilvanica, proiectul nostru de prestigiu din Bistrița-Năsăud, cu noul lor premiu Europa Nostra și cu lucrurile magnifice pe care le fac, au fost invitați în acest proiect ca să legăm partea de Via Transilvanica, care trece pe lângă această stradă, de patrimoniu. Această joncțiune între patrimonialiști și activismul ecologic este ceva ce ne-a preocupat de o vreme și le mulțumim Anei Szekely și lui Alin Ușeriu că va fi marcat lucrul acesta cu o placă cu Via, așa cum este cea de pe poartă care indică faptul că a adoptată de cineva din străinătate. Deci există multiple posibilități de salvare a patrimoniului. Ce ne dorim este ca oamenii să aibă grijă de porți după ce facem intervenții la ele pentru că, din păcate unele porți nu au fost îngrijite. S-au pus plăci urâte cu ”Nu parcați!” ”Câine rău! ”sau s-au trântit”, a mai spus Cornel Ban.
”Asociația Tășuleasa Social a dovedit de-a lungul anilor prin activitățile sale că susține și va continua să susțină patrimoniul național, cultural, arhitectural, culinar, mai ales prin ultimul proiect de mare reușită Via Transilvanica, care trece pe lângă cel puțin 12 monumente de patrimoniu. Acest lucru a fost recunoscut și pe plan european. Luna trecută am câștigat unul dintre premiile europene pentru patrimoniu, European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023 și marele premiu votul publicului. Noi suntem foarte bucuroși că susținerea de către noi a patrimoniului a fost recunoscută și pe plan european. Susținem și activitățile Petrus Italus Trust pentru că vrem să fim un exemplu și pentru alții să susținem patrimoniul din locurile din care provenim. Mai avem o colaborare foarte reușită cu Ambulanța pentru Monumente. Acum doi ani am fost și am ajutat cu voluntari la Micăsasa și aceasta este o colaborare de foarte mare succes cu care ne mândrim”, a spus Ana Szekely.
Cind am vazut poza, inca necitit textul, fix cabluri imi au sarit in ochi.
Nu puteau fi ascunse/ingropate sub tencuiala?
In rest felicitari si sa speram sa fie un exemplu si pentru alti din zona.
Din pacate furnizorii de internet si cablu sunt greu de miscat. Pun cablurile direct pe fatade. Am asteptat 6 luni. Degeaba.
Autorizatie de la Min Culturii nu v-a trebuit?
Merge renovarea doar cu certificat de urbanism?
Care e metoda renovarii fara complicatii?
Multumesc.
Noroc ca nu s-a introdus in Consiliul Local pe ordine de zi ca era pretul de zece ori mai mare, cu siguranta.
Cred ca majoritatea locatarilor din centru nu stie ( ca sa se inteleaga- nu stiu) ca astfel de interventii se pot face si fara avize de la Bucuresti, fiind monumente istorice.
Felicitari!
Dar cablurile se pot poza mult mai bine. Exista metode estetice si ,,durabile”. La asta nu exista scuza, doar necunoastere. Dati prin Suedia si nu veti gasi nici 10 cm liniari pusi aiurea (de obicei nu exista nimic aparent). Nu se face pentru ca lipseste know how-ul, constientizarea si pozitionarea si mai exigenta fata de calitate. Un arhitect sau un mester priceput nu trebuie sa lase din mina asta. Frumusetea unei cladiri incepe cu vederea de pe trotuarul de vizavi. O cladire se considera gata, cind totul arata bine de pe trotuarul de vizavi.
Poate cea mai buna descriere a modului in care trebuie abordat un proiect de dimensiunile astea. Greutatile sint demitizate, solutiile simple sint evidentiate. Mesajele clare: Sa obtii calitate nu e greu si nu trebuie sa coste mult. Micile interventii salveaza marile interventii.