Primarul Ovidiu Creţu, viceprimarul George Avram şi reprezentanţi ai Bisericilor Evanghelică, Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică, Reformată, Baptistă şi Penticostală au participat marţi seara, pe pietonalul Liviu Rebreanu, la o rugăciune ecumenică de comemorare a tristului eveniment din 11 iunie 2008. Atunci, schela ce trebuia să asigure restaurarea turnului s-a aprins, iar flăcările au cuprins şi distrus turnul bisericii şi o parte din acoperişul navei.
”După cinci ani de la incendiu, turnul Bisericii Evanghelice este restaurat complet. Avem cel mai frumos şi mai înalt turn de biserică din România, avem singurul turn de biserică între Viena şi Moscova care are şi un lift. În 2008 a fost o zi extrem de tristă pentru Bistriţa, îmi amintesc de miile de cetăţeni care erau pe străzi plângând când vedeau că simbolul Bistriţei arde şi că este în pericol să-l pierdem definitiv. Am avut puţin noroc că nu a fost vânt şi incendiul nu s-a extins. În aceşti cinci ani ne-am dat toţi mâna, cei care locuim în Bistriţa şi nu numai, cum la niciun alt obiectiv din Bistriţa nu s-a întâmplat, a fost un efort comun, un tot unitar. Toată lumea a înţeles că acesta este simbolul nostru şi că trebuie să refacem biserica. Eforturile au încununate de succes. Este un exemplu pentru România şi nu numai ceea ce se petrece la Bistriţa: o întindere de mână a tuturor Bisericilor, peste animozităţi şi contradicţii de-a lungul sutelor de ani. Acum biserica este plină de schelărie pentru că se lucrează la bolţile bisericii. Se va finaliza lucrarea la începutul lui august astfel încât atunci când se vor împlini 450 de ani de la sfinţirea ei în forma lăsată de Petrus Italus, să fie pregătită pentru slujba din 24 august şi pentru rugăciunea ecumenică din 25 august, susţinută de cinci episcopi de la Biserici diferite. Va fi un unicat nu numai în România, ci şi în Europa”, a afirmat primarul Ovidiu Creţu.
Preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, a spus că în cei cinci ani scurşi de la incendiu s-a petrecut o minune: ”S-au scurs cinci ani de la acel traumatic incendiu, dar parcă ar fi fost doar câteva zile. Cei care am trăit pe viu acel incendiu groaznic nu vom putea uita niciodată acele clipe teribile. Ele sunt înscrise cu litere de foc în amintirea noastră. Nu vom putea uita cum a încetat ceasul din turn să mai măsoare timpul, cum au amuţit clopotele nemaichemând oamenii la rugăciune. Am gustat şi eu acea disperare, acea tristeţe în acel fatidic 11 iunie 2008 împreună cu mii de oameni. Astăzi, turnul este reconstruit, adăposteşte clopote minunate, un ceas nou şi un ascensor modern, acoperişul este refăcut şi bolţile consolidate şi zugrăvite. O minune s-a produs, o minune care se alătură celei din din 2008, când şi vântul parcă speriat a refuzat să bată şi a ferit oraşul nostru de o mare catastrofă, pentru că întreg centru putea arde atunci. În mijlocul acelei catastrofe s-a născut o speranţă, o solidaritate nemaicunoscută până atunci. Ea este la baza acelei minuni care s-a petrecut în aceşti cinci ani. Biserica va străluci în curând atât de frumoasă cum nimeni dintre cei în viaţă astăzi nu a văzut-o. Putem privi cu mândrie spre acest turn minunat, spre această biserică ce a renăscut din cenuşă ca Pasărea Phoenix. Suntem cu toţii martorii unei minuni”.
După rugăciunea ecumenică a urmat un moment de muzică religioasă susţinut de Corul ”Trinitas” al Bisericii Romano-Catolice şi de Corala ”Andrei Mureşanu”.
Biserica Evanghelică este cel mai reprezentativ simbol arhitectural al Bistriţei. Construită din secolul al XIII-lea, în mai multe etape, are cel mai înalt turn bisericesc din Transilvania – 76 metri. Formele gotice ale bisericii sunt îmbrăcate în stilul Renaşterii de un meşter italian, care a lucrat la Bistriţa. Biserica păstrează forme arhitecturale specifice secolelor XIV-XVI, începuturile edificiului fiind anterioare acestor etape păstrate până în prezent.
Complet neinspirate, ca sa nu spun de prost-gust, aceste comemorari anuale.
De ce nu se face apel si la incendiul anterior ? ( mult mai pagubos decat cel de-cum 5 ani ).
Vorba cuiva, persoana importanta, catedralele se construiesc din suflete si nu cu beton armat.
Penibila comemorare…Vreo 30 de oameni care au comemorat – ACCIDENTUL – din 2008, in frunte cu primarul si viceprimarul( din spatele accidentului). Cine mai crede in povesti de adormit copiii. Faceti un sondaj de opinie si veti vedea ca peste 90% din bistriteni cred ca incediul a fost pus de…. stiti voi cine.
Absolut jenibil… ajungi să te întrebi dacă „accidentul” n-o fost, pe bune, pus la cale pentru a se mişca unele lucruri spre neşte enterese… pricipiul: păi dăm foc ca să avem de lucru pentru noi şi ai noştri, şi să avem cu ce ne lăuda.
Parcă se poate şi fără…
Pai da. Stim cu toti ce minune s-a produs.