FC Bistrița a stat în ultima etapă a turului Ligii a III-a și a căzut o poziție în clasamentul Seriei V, de pe 13 pe 14 în urma victoriei obținute de CS Oșorhei, care a egalat-o la puncte, 8, însă are golaveraj mai bun. Doar Recolta Dorolț e mai jos în ierarhie.
Echipa bistrițeană, măcinată de probleme în prima parte a campionatului, termină anul 2016 pe locul 14, retrogradabil, cu 8 puncte, golaveraj 13-42 (două victorii, două egaluri, zece înfrângeri).
Întreg sezonul a fost marcat de probleme financiare, greii Sergiu Costin, Alin Chibulcutean și Adrian Nalați renunțând pe parcurs să mai evolueze, iar restul jucătorilor s-au prezentat și nu s-au prezentat la antrenamente și la jocuri, la Dej (0-11) intrând în teren juniorii. Pentru a evita o situație asemănătoare, la Cugir nu s-a făcut deplasarea. Un alt motiv de scandal a fost, după plecarea lui Sebastian Moga la Poli Iași ca secund, aducerea antrenorului Dan Vasilică, forțat și el de împrejurări să renunțe după numai patru runde. Principal a devenit Eugen Voica.
Rezultate FC Bistrița în turul campionatului: 2-1 cu Unirea Jucu, 1-3 la ACSF Comuna Recea, 0-1 cu Sănătatea Cluj, 0-1 la FC Zalău, 1-2 cu FC Hermannstadt, 2-2 la Gaz Metan II Mediaș, 2-1 cu Recolta Dorolț, 2-3 la ASA Tg. Mureș II, 0-11 la Unirea Dej, 1-5 cu Viitorul Ulmeni, 0-4 la Avântul Reghin, 1-4 cu CS Iernut, 0-3 prin neprezentare la Metalurgistul Cugir, 1-1 cu CS Oșorhei.
Partidele etapei cu nr. 15, ultima a turului: ASA Tg. Mureș II – FC Zalău 1-2, Sănătatea Cluj – FC Hermannstadt 0-2, Unirea Jucu – Recolta Dorolț 6-1, CS Oșorhei – Unirea Dej 4-0, Metalurgistul Cugir – Viitorul Ulmeni 7-0, ACSF Comuna Recea – Gaz Metan II Mediaș 3-0, CS Iernut – Avântul Reghin 5-1.
Aici puteți vedea clasamentul complet al Seriei V.
Prima etapă din retur este programată în 4 martie 2017, atunci când FC Bistrița are meci în deplasare cu Unirea Jucu.
La finalul sezonului, prima clasată va promova în Liga a II-a, iar în Liga a IV-a vor retrograda echipele clasate pe locurile 13, 14 şi 15, plus cel mai slab loc 12 din toate seriile.
Cum văd eu situația cluburilor de fotbal din Liga a III-a.
Venituri:
– bani de la Primarie – 0 lei ( nu e permisă finanțarea cluburilor de fotbal din bani publici).
– incasari din vanzarea de bilete – 0 lei (intrarea este libera).
– incasari din vanzarea de bere, cola, cafea, chips, popcorn, burgeri – 0 lei
– incasari din vanzarea de tricouri – 0 lei
– incasari din vanzarea de jucatori – 0 lei
– incasari din drepturile de televiziune – 0 lei
– incasari din participarea in Europa League – 0 lei
Si atunci de unde bani sa iti desfasori activitatea?
Cu bani de la câte un amarât de sponsor care iți da 20.000 lei, cu condiția să joci cu logoul firmei pe tricou un an de zile? Banii aceia nu acopera nici cheltuielile cu organizarea meciurilor de pe terenul propriu care sunt de 5000 lei de partidă. x 14 partide.
Cât cred eu că ar trebui să castige un fotbalist semiprofesionist din Liga a III-a din Romania!
Jucatorii nu sunt la dispozitia clubului mai mult de 20 ore pe săptămana (jumatete de norma). Restul timpului pot sa munceasca in alta parte sau pot antrena (pe bani) echipe de copii.
Daca fiecare jucator primeşte un salariu de sa zicem 1.000 lei si il inmultim cu 20 jucatori × 12 luni pe an = 240.000 lei cheltuielile clubului.
La această sumă se mai adaugă:
-70.000 lei arbitraje
– prima de victorie
– transport la meciuri
– penalizari de la FRF pt cartonaşe
– cotizatii la FRF
– mingi de fotbal si echipament sportiv
– cheltuieli de administratie.
– chirii
Se ajunge la cheltuieli de 400.000 – 450.000 lei pe an.
Nu cred că vine nimeni cu un sac de bani ca sa facă acte de caritate. E foarte greu să găsesti sponsori, iar marea majoritate a lor sunt firme mici care nu sponsorizează cu mai mult de 5.000 – 10.000 lei pe an.
E foarte greu să găsesti un sponsor care să fie dispus sa te sponsorizeze cu 400.000 lei.
E si riscant, pentru că dacă sponsorul se retrage, echipa dă faliment.
E mult mai bine să fi sponsorizat de multe firme, pentru că echipa nu dă faliment dacă câțiva dintre sponsori se retrag.
Incercați să găsiți 40 de firme dispuse să vă sponsorizeze cu 10.000-15.000 lei.
-Supermarketuri (Kaufkand, Carfour etc.)
-Bănci (Banca Tansilvania, Reiffersen)
-Firme de construcții
-Benzinării (Petrom, Lukoil)
-Firme din domeniul alimentației (Unicarm)
-Cabinete Stomatologice
-Cabinete de avocați
-Fabrici (Comelf, Iproeb)
-Auto (Renault, Peugeot)
-Transport (TIR, TAXI)
-Hoteluri (Metropolis, Codrişor)
-Telefon (Vodafone, Orange)
-Firme de Asigurari
Sume de 10.000-15.000 lei fiecare – nu mai mult.
Pe stadion anunțați in difuzoare numele firmelor cand anunțați echipa de start.
Cu nr 1, sponsorizat de către Vodafone…………Florin Tene
Cu nr 2, sponsorizat de catre Reiffersen Bank………….Titi Voica
Cu numărul 3 sponsorizat de către TOTAL TAXI ……….. Gabi Balint
Iese jucătorul cu nr 10 Sebastian Moga sponsorizat de catre Kaufland si intra jucatorul cu nr. 17 ….Viorel Moldovan sponsorizat de către Peugeot.
GOOL ……..FC Bistrița……. a marcat jucatorul cu nr. 11 AKARI sponsorizat de către TOTAL TAXI.
Asa se face in Danemarca in Liga a III-a.
Sponsorii nu dau bani degeaba. Dau bani pt. a-si face PUBLICITATE.
e joc de placere!
trebuie sa vii cu banii de acasa si sa platesti intrarea!
DlAdrian(antrenor)…..la noi nu se poate fiindca se asteapta ca in primul an decind preiei o echipa sa faci si primul milion de lei profit. Asa gindesc toti,absolut toti. Ca iau o echipa …..si pe urma statul ,primaria le sint datori ptr ca vezi doamne joaca fotbal ptr mine. Ptr mine ca locuitor ….nu joaca nimeni .daca vreau joc eu si gata. Dar ca altul gindeste altfel…..iar ptr asta sa si dau bani….e prea mult.mult prea mult.
Si nici firmele sau ceva sponsori nu le sint datori cu nimic. Ca nu dau bani multi…….asta e o alta discutie.pai cum sa bagi bani in gauri negre.??cum si de ce ?
la noi nu se poate dl Adrian. nu se poate . fiindca atunci cind iei un gol ce anunti ???? dar cind iei 11 goluri la 0 , ce anunti ???