Deşi în Bistriţa-Năsăud sunt peste 7000 de femei implicate în business, în judeţ nu există o organizaţie care să le reprezinte interesele aşa cum sunt, de exemplu, în judeţul Cluj, unde funcţionează Asociaţia Femeilor de Afaceri sau Femei în afaceri, o organizaţie naţională cu sucursale locale. Şi judeţul Suceava deţine un Patronat Judeţean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava.
În Bistriţa-Năsăud funcţionează doar Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare (AFI) Pro Familia, condusă de Doina Monda, dar care este un ONG cu activitate socială, nicidecum o organizaţie reprezentativă a femeilor din business.
Din datele oferite de Oficiul Registrului Comerţului nu reiese ce fel de afaceri fac femeile, însă Cristian Bişa, expert în consultanţă financiară, a explicat pentru csid.ro care sunt oportunităţile de business pentru femei în 2014.Potrivit acestuia, femeile pot face afaceri din domeniul medical, care presupun recrutare şi plasare forţă de muncă, fabricarea de confecţii, farmacii, activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării, retail îmbrăcăminte, servicii de curăţenie, catering, restaurante, agenţii de turism.
Conform sursei citate, în 2012 aceste domenii au înregistrat o marjă a profitului net după cum urmează: cabinete stomatologice 4%; recrutare şi plasare forţă de muncă 2%; fabricarea de confecţii 6%; farmacii 2%; activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării 6%; retail îmbrăcăminte 4%; servicii de curăţenie 9%; catering 2%; restaurante 0,1%; agenţii de turism 1%.
Foto arhivă
Adaugă comentariu