În România, în fiecare an, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproximativ 1.800 de femei pierd lupta cu această boală, cifre care ne poziţionează pe primul loc în Europa privind ratele de incidenţă şi mortalitate.
Cancerul de col uterin poate fi însă prevenit prin vaccinare şi testare periodică, iar femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani au de acum această șansă grație proiectului ”Fii responsabil de sănătatea ta”, finanțat cu 10 milioane de euro, bani europeni, și care va fi implementat și în Bistrița-Năsăud.
”Suntem parte a acestui proiect pentru că acum 5 ani, s-au pus tot aici bazele parteneriatului între Institutul Oncologic din Cluj și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud în cadrul altui proiect, dar cu același scop: testarea femeilor pentru identificarea precoce a modificărilor care apar în cancerul de col uterin. Atunci, cu sprijinul Consiliului Județean, am reușit să facem peste 1000 de testări în trei săptămâni și jumătate prin intermediul unei caravane mobile. Prin acest proiect va trebui să testăm peste 1000 de femei lunar, timp de doi ani, în condițiile în care anul trecut am avut puțin peste 1000 de testări în 9 luni. Va fi nevoie de multă forță, dar, noi, DSP, suntem pregătiți alături de partenerii noștri pe care îi avem de ani de zile și cu care colaborăm pe partea de prevenție a cancerului genito-mamar și cred că vom reuși să onorăm faptul că suntem unici parteneri în acest proiect”, a spus dr. Corna Ernst de la Direcția de Sănătate Publică, responsabil județean de implementarea proiectului.
Dr. Florian Nicula de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, coordonatorul regional al proiectului, a spus că proiectul nou este în valoare de 10 milioane de euro din care 8 milioane de euro vor fi folosiți pentru testarea 170.000 de femei din regiunea de nord-vest în care se află și Bistrița-Năsăud.
”Mai mult decât această dedicare de teste pentru județ, am ales DSP Bistrița-Năsăud ca și partener în proiect pentru colaborarea bună și rezultatele obținute până acum, dar și pentru că situația demografică a județului este particulară prin faptul că Bistrița-Năsăud este singurul județ din regiunea de nord-vest cu populația feminină la risc pentru acest cancer trăitoare predominant în localitățile rurale. Proiectul se va adresa în primul rând acestei populații prin activitatea cu unitățile mobile, dar intrăm în contract și cu toate spitalele publice și private”, a spus dr. Nicula.
Medicii de familie care vor dori să se înscrie în proiect vor primi 15 lei/test, iar pentru servicii de recoltare 28 de lei/test. ”La testele Babeș-Papanicolau populația ținătă căreia ne adresăm sunt femeile între 24 și 29 de ani, iar pentru femeile între 30 și 64 de ani furnizăm teste HPV, de care era foarte mare nevoie, nu sunt plătite de CJAS, de niciun sistem, fiind suportate de femei din propriul buzunar la recomandările ginecologilor. Este un test mai bun, mai predictibil decât BP la aceste vârste, iar cele pozitive – sunt cam 15% – vor face triaj citologic, evaluare, tratament a leziunilor pe care le depistăm în programe de screening”, a spus dr. Nicula.
Până acum, au fost încheiate contracte de prestări servicii medicale cu Spitalul Județean de Urgență, Clinica Sanovil și Spitalul Orășenesc Beclean și urmează să fie încheiate și cu Spitalul Năsăud și Policlinica Maieru. Un număr de 20 de medici de familie și-au arătat disponibilitatea de a participa la screening și au semnat deja contracte, existând disponibilitate și suport pentru organizarea caravanelor de testare în comunități.
Cancerul de col uterin apare atunci când celulele din țesutul colului uterin se reproduc într-un mod necontrolat și formează un nodul (numit de asemenea tumoră). Odată cu creșterea tumorii, celulele se răspândesc în alte părți ale corpului și devin un pericol pentru viață. Colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului și este situat în partea superioară a vaginului. În majoritatea cazurilor cancerul de col uterin este cauzat de un virus care se numește papilomavirus uman (sau HPV) HPV este un virus frecvent întâlnit, majoritatea oamenilor vor avea această infecție la o anumită etapă pe parcursul vieții. Virusul se transmite prin orice formă de contact sexual cu un bărbat sau cu o femeie. Există mai multe tipuri de HPV, însă doar unele din ele pot duce la cancer.
Tipurile de HPV, care cauzează cancer de col uterin, pot infecta colul uterin fără nici un fel de simptome. În majoritatea cazurilor sistemul imun elimină virusul fără ca să știți ca l-ați fi avut vreodată. Dar uneori infecția HPV poate duce la transformarea celulelor din colul uterin în celule anormale. În mod obișnuit, corpul dvs. poate elimina celulele anormale și colul uterin revine la starea lui normală. Însă uneori acest lucru nu se întâmplă, atunci celulele anormale se transformă în cancer.
Screening-ul pentru cancer de col uterin (care se mai numește ”frotiu”) include prelevarea unei probe de celule de la suprafața colului uterin. Analizele vor fi trimise la laborator, ele sunt examinate la microscop în vederea identificării precoce a anomaliilor celulare. Celulele anormale nu sunt cancer, dar dacă rămân netratate, ele se pot transforma în cancer. În funcție de rezultatul analizei, probele recoltate pot fi testate în vederea depistării papilomavirusului uman (HPV), care poate cauza cancer de col uterin. Ulterior vi se poate oferi un test (care se numește colposcopie), pentru a examina îndeaproape colul uterin. Dacă specialistul care efectuează colposcopia va identifica celule anormale, o să vi se sugereze înlăturarea celulelor, lucru care se face de regulă în timpul unei alte proceduri de colposcopie. Astfel screening-ul poate preveni cancerul de col uterin.
Mai multe despre proiectul care se va derula în Bistrița-Năsăud găsiți AICI.
IN TARILE DEVOLTATE DIN APUS PRIMARIILE AU UN BOGAT DOMENIU DE IMOBILE ,DOBANDITE PRIN CUMPARARE SAU PRIN FAPTUL CA S-A RENUNTAT LA ELE PT CA S-A IMPUS PASTRAREA LOR IN CONDITII CARE SA NU AFECTEZE IMAGINEA ORASULUI si neavand posibilitati s-a renuntat la ele.Este greu de presupus ca in conditiile actuale Primaria Bistrita isi va putea permite achizitionarea si de imobile si de terenuri pe care le vizeaza dl primar.Dar e bine ca se pune un inceput.