Femeile cu vârste între 24 și 64 de ani se pot testa gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin sâmbătă, 24 septembrie, între orele 11.00 și 17.00, când Unitatea Mobilă de Screening a Institutului Oncologic din Cluj-Napoca se va afla în parcarea centrului comercial B1 Retail Park (zona magazinului Kaufland de pe Calea Moldovei).
Femeile cu vârste între 24 și 29 de ani beneficiază de testul Babeș-Papanicolau, iar cele între 30 și 64 de ani de testul HPV, despre care ne-a spus mai multe dr. Corina Ernst de la Direcția de Sănătate Publică.
”Programul de screening nu pune diagnostic. Se folosesc niște teste care identifică fie condiții favorizante cum ar fi infecția cu virusul HPV, responsabilă de 80-85% din cancerele de col uterin. De aceea se face testul HPV fiindcă identifică prezența unui factor de risc. Noi le spunem, de altfel, femeilor că testul HPV pozitiv nu înseamnă cancer, înseamnă o infecție. Se face femeilor peste 30 de ani pentru că, deși majoritatea persoanelor active sexual, peste 80%, trec prin infecția cu HPV, în general ea se elimină, dar când ea persistă, atunci, în decurs de 15-20 de ani pot fi induse niște modificări până la cele neoplazice. Aceasta este valoarea testul HPV. Celor care au testul HPV pozitiv li se recoltează automat și pentru testul Babeș-Papanicolau și se citește și acest test. Deci valoarea este foarte mare fiindcă putem identifica leziuni nu neapărat ale cancerului, dar precursoare cancerului, fie, din păcate sunt și cazuri depistate cu cancer în diferite faze, chiar 2, 3”, a spus dr. Corina Ernst.
Potrivit sursei citate, deja au fost testate peste 1300 de femei din tot județul. ”Procentul este cam de 10% pozitive la testul HPV, iar la Babeș-Papanicolau mai puțin de 10%. Acest lucru înseamnă că 130 de femei care au aflat care e starea lor de sănătate. Majoritatea, și în urban, și în rural, ne spun că nu au mai fost la ginecolog de când au născut, adică de vreo 10-15 ani, poate chiar mai mulți”.
Testarea este gratuită întrucât se face printr-un proiect finanțat cu bani europeni. Altfel un test HPV costă în medie 500 de lei.
Cancerul de col uterin ocupă locul al patrulea în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân, cel pulmonar și cel colorectal.
Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România care se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, de 4 ori mai mare decât media UE.
Circa 4.350 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin și peste 1.900 dintre ele pierd lupta cu această boală care poate fi prevenită prin screening-ul.
La Unitatea Mobilă de Screening nu este nevoie de programare. Vă prezentați doar cu cartea de identitate.
Caravana mobilă de testare va mai fi prezentă la centrul comercial și săptămâna viitoare, în 1 octombrie, între aceleași ore.
👏🏻👏🏻👏🏻