Social

Ferma de păsări din Livezile, beneficiara celui mai mare ajutor financiar pentru criza Covid-19

O fermă de păsări din Livezile este beneficiara celui mai mare ajutor financiar acordat deja de stat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați de criza Covid-19, suma aprobată fiind însă de șapte ori mai mică decât cea pe care ar fi putut să o primească dacă ajutorul nu era limitat, a declarat Mariana Nacu – șef serviciu Măsuri specifice la APIA Bistrița-Năsăud.

”Date fiind restricțiile din primăvară, s-a considerat că agricultura este una dintre ramurile economiei major afectată de criza Covid-19. Nu au fost deschise piețele, nu au avut unde să-și vândă produse, iar atunci statul a făcut niște analize statistice și a rezultat procentul de pierderi suferit de fiecare sector, iar de acolo au venit și cuantumurile stabilite”, a spus Mariana Nacu pentru Timp Online.

Potrivit sursei citate, pentru susținerea fermierilor și IMM-urilor care au fost afectate de criza Covid-19, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) gestionează două tipuri de ajutoare, unul de la bugetul de stat, și altul prin Programul Național de Dezvoltare Rurală cu finanțare din FEADER.

În ambele situații s-a finalizat primirea cererilor. Unele au fost finalizate și plătite, cum e cazul ajutoarelor pentru sectorul avicol, altele fiind în proces de verificare, operare și control pe teren.

Mariana Nacu a spus că ajutoarele din bugetul național au fost date pentru sectoarele avicol, suin și pentru fermele mari de bovine cu femele peste 91 de capete, cuantumul ajutorului fiind de 100 de euro pe UVM (UVM însemnând la bovine, o femelă adultă de peste 2 ani), dar acestea nu au putut depăși 100.000 de euro.

”Am avut șase cereri pe sectorul avicol în valoare de 152.600 de euro, bani care au fost și plătiți. O fermă din Livezile, dacă ar fi luat 100 de euro pe UVM, avea dreptul la 700.000 de euro, dar ajutorul a fost limitat la 100.000 de euro. Am mai avut și 13 cereri de la ferme mari de bovine pentru un efectiv de 2556 de animale. Suma ce le revine de 255.600 de euro. La suine, am avut o singură cerere care a fost respinsă. În județ mai sunt două ferme de porci, ambele la Șieu Măgheruș, dar afacerile sunt în faliment, acesta fiind motivul pentru care nu au fost eligibile la finanțarea pentru Covid-19. Pentru toate aceste forme de ajutor s-a încheiat preluarea cererilor”, a declarat Mariana Nacu.

De la bugetul UE sunt acum în operare cererile pentru sectorul bovin sub 91 de capete femele adulte, ovine-caprine peste 50 de capete femele adulte și pentru sectorul de legume și fructe. Aici însă au intrat numai anumite tipuri de legume și fructe, cele cu fructificare de primăvară, cum ar fi caise, vișine, cireșe, nu și cele de toamnă. Este vorba de Măsura 21.

Din Bistrița-Năsăud, la sectorul bovine sunt 2429 de cereri primite pentru un efectiv de 29644 capete, la sectorul ovine-caprine sunt 1509 cereri primite pentru 254066 capete, iar la sectorul legume-fructe 763 de cereri pentru o suprafață de 652,07 ha.

”Sunt între 4500 și 5000 de cereri depuse pentru Măsura 21. Au putut depune inclusiv persoanele fizice, condiția fiind aceea să fie fermieri activi, să aibă cerere depusă la APIA și să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate. Nu era obligatoriu să aibă o formă juridică de organizare. Perioada de depunere s-a încheiat. Aici, la ajutorul din FEADER pot primi maxim 7000 de euro pe exploatație chiar dacă au și bovine, și ovine, și vegetal. Acest ajutor se oprește la 7000 de euro, nu pot trece de această sumă chiar dacă sunt îndreptățiți. Din păcate, în toate aceste forme de ajutor, crescătorii mici sub 5 UVM – adică dacă au 4 capete de femelă bovină – nu au beneficiat de acest sprijin și sunt foarte mulți. Undeva poate că ar fi trebuit cuprinsă această formă de sprijin și pentru ei. Chiar dacă suma era mai mică, le-ar fi prins bine celor care practică agricultura de subzistență care este la noi extinsă”, a spus Mariana Nacu.

Cererile depuse pentru Măsura 21 vor fi analizate până la sfârșitul anului, iar banii vor intra în conturile fermierilor până la jumătatea lui 2021.

Acum este în fază de analiză publică este un act normativ prin care se prevede încă o formă de ajutor din bugetul național pentru sectorul viti-vinicol, prin care vor fi sprijiniți cultivatorii viței-de-vie pentru struguri de vin și vor primi și ei ajutor de 500 de euro/ha. Și aci s-ar putea să avem beneficiari din județul nostru.

Etichete

4 comentarii

  • Multe companii au luat aiurea ajutoare, ascunzând în spatele pandemiei un management slab. În exemplul dat vă rog să-mi spuneți cu ce a fost afectată activitatea unei ferme de păsări de pandemie? Ca au fost închise piețele? Cam câte păsări vindea înainte ferma respectivă la piață? Hai sa fim serioși. Clienții sunt reprezentați de lanțurile de magazine care cu ocazia pandemiei sau a lockdown-ului au vândut mult mai mult. Din punctul meu de vedere au luat aiurea 100.000 de euro și ca ei mai sunt mulți. Băieți deștepți.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.