Recomandări Social

Fermierii din 38 de UAT mai au la dispoziție 15 zile să ceară bani pentru investiții în zona montană

Locuitorii din două orașe și 36 de comune mai au la dispoziție două săptămâni să ceară bani de la Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) pentru înființarea unor centre de colectare și prelucrare a laptelui și fructelor de pădure, dar și pentru stâne montane. În unele cazuri, statul finanțează cu până la 90% investiții de până la 100.000 de euro, a declarat la Lunca Ilvei Veronica Țăran Baciu, director general.

”În județul Bistrița-Năsăud sunt 38 de UAT care se află în zona montană care pot depune proiecte pentru a dezvolta comunitatea. ANZM are ca principal obiectiv creșterea nivelului de trai a locuitorilor din zona monată. Am lansat trei programe de sprijin strict pentru locuitorii din zona montană”, a spus Veronica Țăran Baciu, director general al ANZM.

Este vorba de orașele Năsăud și Sângeorz-Băi și de comunele: Coșbuc, Feldru, Ilva Mare, Ilva Mică, Leșu, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Maieru, Parva, Poiana Ilvei, Rebra, Rebrișoara, Rodna, Romuli, Runcu Salvei, Salva, Șanț, Telciu, Zagra, Bistrița Bârgăului, Căianu Mic, Cetate, Ciceu Giurgești, Dumitrița, Josenii Bârgăului, Livezile, Monor, Negrilești, Nușeni, Prundu Bârgăului, Șieu, Șieuț, Spermezeu, Târlișua și Tiha Bârgăului.

Un program este dedicat înființării unor centre de colectare și prelucrare a laptelui.

”Crescătorii de animale pot depune o cerere de finanțare pentru înființarea unui centru de colectare a laptelui. Puteți avea un animal, două, 10, 100, puteți accesa programul. Valoarea maximă este de 100.000 de euro, iar intensitatea finanțării din partea statului poate să ajungă la 90% dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Dacă sunteți tânăr fermier sau v-ați instalat în ultimii 5 ani de la data depunerii cererii de finanțare, puteți să ajungeți la 80%, iar dacă sunteți cooperativă sau grup de producători, puteți ajunge la 90% finanțare din partea statului, 10% cofinanțare”, a spus Veronica Țăran Baciu.

Pentru înființarea unui centru de prelucrare a laptelui se pot investi 340.000 de euro cu o finanțare de 50% din partea statului, iar pentru înființarea unui centru integrat de colectare-prelucrare se pot investi 380.000 de euro, finanțarea este tot de 50% din partea statului.

Pentru înființarea unor centre de colectare-prelucrare fructe de pădure: ciuperci, plante medicinale și/sau aromatice se dau fonduri astfel: pentru centre de colectare valoarea maximă a proiectului este de 120.000 de euro cu finanțarea din partea statului de 90% dacă este vorba de tineri fermieri și/sau de grupuri de producători sau cooperative agricole.

Pentru centrele de colectare-prelucrare fructelor de pădure, ciuperci sau plante aromatice, valoarea proiectului este de 160.000 de euro finanțarea fiind de 50% din partea statului.

”În cazul celor două programe se pot realiza investiții dacă aveți o clădire, o construcție căreia nu i-ați dat o utilitate, puteți depune un proiect pentru dotare cu utilaje și să-l transformați în centru de colectare-prelucrare. În cazul proiectelor nu este posibilă extinderea sau modernizarea investițiilor deja existente”, a mai spus directoarea ANZM.

Pentru înființarea de stâne montane, procentul de finanțare este de 50% din partea statului, 50% fiind partea de cofinanțare. Valoarea maximă a proiectul este de 60.000 de euro.

”Trebuie să fii crescător de animale, dar nu există limitare pe efectivul de animale. La centrul de colectare, trebuie să fii producător de lapte, iar la centrul de colectare fructe, trebuie să fii producător de fructe, dar, la fel, nu există o limitare pe dimensiune. Important este să apăreți în Registrul Agricol că aveți o plantație de zmeur, afin. În cazul centrelor de colectare-prelucrare, fie că vorbim de lapte sau de fructe, trebuie doar să fiți doar producători agricoli. Când se completează cererea de finanțare, trebuie depus și studiu de fezabilitate care are trei anexe, dar noi solicităm doar completarea anexei A. O condiție esențială pentru a putea depune cerere de finanțare este aceea să fiți proprietari sau să aveți drept de folosință, vorbim de concesiune, superficie sau arendă, dar dreptul de folosință trebuie să fie scris în cartea Funciară. Trebuie să faceți dovada că terenul pe care se face construcția este liber de sarcini. Cererea de finanțare se depune online, pe site-ul https://azm.gov.ro. Aveți obligația de a depune certificatul de urbanism după ce v-a fost aprobat proiectul, la data semnării contractului de finanțare, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2022. Proiectele pot fi depuse până pe data de 29 noiembrie ora 21.59. După ce s-a semnat contractul de finanțare, avizele și autorizațiile prevăzute în certificatul de urbanism se vor depune în maxim 135 de zile. Proiectele pot fi construite și în regie proprie, dar atunci noi vă decontăm doar materialele de construcție, nu și manopera”, a menționat Veronica Țăran Baciu.

Ea a precizat că, la momentul depunerii cererii de finanțare, fermierii nu trebuie să demonstreze că au banii pentru cofinanțare: ”Dumneavoastră ați achiziționat utilajul sau construcția, veniți cu cererea de rambursare și noi vă facem plata. Sunt prevăzute patru tranșe de plată, ultima fiind în luna noiembrie. Când veniți cu ultima tranșă de plată, atunci clar trebuie să aveți și partea dumneavoastră de bani”.

În noiembrie 2023 va fi ultima tranșă de plată fiindcă în decembrie 2023 proiectul trebuie să fie finalizat.

Dezbaterile s-au purtat la Centrul de Cercetare, Inovare și Prelucrare a Lemnului din Lunca Ilvei, iar omul de afaceri Emil Iugan a ridicat și alte probleme din zona montană cum ar fi lipsa drumurilor.

”Trebuie un plan național strategic de accesibilizare a zonei montane. De la drumuri trebuie să pornim, apoi venim cu rețele electrice și cu investiții, dăm viață munților. Trebuie să discutăm și despre valorificarea lânei de oi. Ne-am împiedicat la finanțare”, a spus Emil Iugan.

Participanții la discuție, majoritatea fermieri de pe Valea Someșului Mare, au spus că majoritatea sunt interesați de investiții în stâne montane.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS