Asociaţia Crescătorilor de Taurine Ardan face aşadar un pas înainte spre dezvoltare şi utilizează eficient banii primiţi de la APIA Bistriţa-Năsăud. Organizaţia a cerut deja acordul de mediu şi va contrui sediul administrativ şi centrul de colectare a laptelui în intravilanul satului Ardan. Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud.
Pe drumul deschis de fermierii din Ardan vor să calce, anul acesta, alţi 2136 de fermieri care au depus cereri la APIA să primească bani pentru reconversie de la agricultura tradiţională la cea ecologică. Sprijinul financiar este între 1.500 şi 2.300 de euro pe an în funcţie de mărimea exploataţiei agricole. Oamenii pot primi aceşti bani pe o perioadă de 3 ani cât durează conversia fermelor, dar vor fi verificaţi de un organism abilitat pentru înscrierea în standardele ecologice.
Obligaţia lor e să alterneze culturile conform ciclurilor naturii şi să folosească îngrăşăminte naturale fără fertilizanţi, pesticide sau stimulatori de creştere. Subvenţia primită pe parcursul celor trei ani de conversie spre agricultura ecologică nu le exclude pe celelalte obişnuite (sprijinul pe suprafaţa agricolă, pentru zonele defavorizate, subvenţiile pe cap de animal etc.), ci vine în completarea lor.
Foto: agrofm.ro
Adaugă comentariu