Programul de susținere a cultivatorilor de tomate în spații protejate va continua și în anul 2019, iar alocarea financiară pentru acesta va fi de 233,19 milioane de lei, adică 50 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 13.991,4 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an.
Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși sumă de 15.000 euro pe durată a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, pe durata Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, în anul 2019, după îndeplinirea obligațiilor legale prevazute.
Cine poate beneficia de acest sprijin financiar?
- producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, valabil până la data plătii ajutorului de stat;
- producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate
- întreprinderile individuale și întreprinderile familiale
- producătorii agricoli persoane juridice
Condiții de eligibilitate
- să dețină o suprafața cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, pe care să se găsească inscripția programului și numele beneficiarului
- să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp
- să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere
- să facă dovadă producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.
Pentru obținerea sprijinului, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate și verificați au obligația să depună la direcțiile pentru agricultura județene, respectiv a municipiului București documente justificative care să ateste comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, până la data de 27 decembrie 2019 inclusiv.
Documentele justificative sunt bon fiscal/factură/filă/filele din carnetul de comercializare”, se precizează în Notă de fundamentare a proiectului.
Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Nuţu Tabără, anul trecut au fost înscrişi iniţial în Programul Tomata 128 de fermieri din judeţul nostru, însă doar 115 au fost declaraţi eligibili.
„În funcţie de documentele justificative, vor intra în plată. Până în decembrie 2018, un număr de 76 de persoane au depus documentele justificative”, a spus Nuţu Tabără.
Taranii se plang ca nu vand dar nu lasa la pret rosiile… in toamna era 10 lei/kg dar nu aveau gust iar la kauf sau lidl la 5 lei/kg