Actualitate

Festival de arte vechi la Bistrița: concerte, dansuri, expoziție, ateliere de creație, târg

Dacă vă era dor de atmosfera de acum sute de ani a burgului Bistrița aveți un motiv de bucurie. Vă încântă, în curând, concerte de muzică veche, expoziții de pictură de inspirație săsească, ateliere și târg de meșteșuguri vii, dansuri din perioada de glorie a cetății.

Festivalul de arte vechi este un proiect inițiat de Asociația Culturală Bistrița Medievală și finanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de către Primăria Bistrița.

În perioada 6-8 august, publicul larg se va putea delecta cu trei concerte de muzică veche avându-i ca protagoniști pe Nicolae Szekely la lăută renascentistă, archlute și chitară barocă, Norbert Töttösy în cadrul concertului de inaugurare a sistemului pneumatic proaspăt renovat și extins al orgii Bisericii Romano-Catolice ”Sfânta Treime” Bistrița, recitalul grupului Huniadi Cantores ce va avea loc la foișorul din Parcul Municipal, iar grupul de dansuri Nosa va anima centrul vechi al Bistriței.

Artistul plastic Silvia Țogorean va vernisa, în data de 6 august, o expoziție personală de pictură tradițională săsească la Casa Argintarului și vă invită la ateliere de creație, iar pe toată perioada festivalului, 6-8 august, pe pietonalul Liviu Rebreanu se va desfășura târgul de meșteșuguri, se arată într-un comunicat.

Evenimentele vor putea fi urmărite și pe pagina de Facebook a festivalului – https://www.facebook.com/Festivalul-de-Arte-Vechi-Bistrita-725062924937390

Pentru recitalurile susținute de Nicolae Szekely și Norbert Töttösy, pentru vernisajul expoziției și atelierele de pictură ale Silviei Țogorean, numărul de locuri este limitat. Prin urmare, cei interesați sunt rugați să se înscrie, până la data de 3 august, prin e-mail la bistritamedievala@gmail.com sau pe numărul de WhatsApp 0775 168 321.

Program

Vineri, 6 august

Casa Argintarului – Centrul German Bistrița, str. Dornei nr. 5

Ora 17.00: Vernisaj pictură tradițională săsească – Silvia Țogorean

Ora 19.00: Recital Nicolae Szekely – lăută renascentistă, arhilăută, chitară barocă

Sâmbătă, 7 august

Casa Argintarului – Centrul German Bistrița, str. Dornei nr. 5

Ora 10.00: Ateliere de creație

Pietonalul Liviu Rebreanu

Ora 16.00: Dansuri medievale cu grupul Nosa

Biserica Romano-Catolică. str. Gheorghe Șinchai nr. 26

Ora 17.00: Norbert Töttösy – recital de orgă, inaugurarea orgii proaspăt renovate și extinse

Duminică, 8 august

Parcul Municipal – Foișor

Ora 16.00: Dansuri medievale cu grupul Nosa

Ora 17.00: Recital Huniadi Cantores – muzică medievală, renascentistă și tradițională

Pe toată perioada festivalului, 6-8 august, pe pietonalul Liviu Rebreanu se va desfășura Târgul de meșteșuguri ”Produs în Bistrița-Năsăud”.

2 comentarii

  • Motto:
    „Din tot ce facem, nu avem nimic,
    Ne macină străine interese,
    Făina noastră n-are spor nici pic,
    Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese.”
    ( Adrian Păunescu- Adio, mamă patrie, adio! -)

    Nimic nu suntem in stare să ducem la capăt. Mereu o luăm de la zero in toate domeniile. Până si in privinta festivalurior. In anul 2007 la sfârşitul lunii iunie avea loc prima editie a Serbărilor Bistriţei Medievale, festival organizat de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală. In anul 2019 Zilele Medievale ale Bistriţei au fost incluse în cadrul Târgului Mare al orașului de la sfârsitul lunii august. Iată că acum o luăm din nou de la capăt cu prima editie a Festival de arte vechi la Bistrița, organizat pe 6-8 august 2021.
    Ar fi nevoie de mai multă consecventă si stabilitate. Dupa cum se stie, in anul la 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Ar merita sa fie reluata traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august , evident adaptat la zilele noastre. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej. Prin urmare, anul acesta ar fi cea de-a 660-a editie (cu intermitente) a BULGIULUI. Daca s-ar relua aceasta traditie, organizand anul acesta târgul de vara in locatia fostului Obor de la Viisoara, (Heidenfeld) iar acest lucru s-ar putea face impreună cu camera de comert si cu directia agricolă, care ar putea să initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei Heidenfeld, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate. Ar fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o cerere mai consistenta. Fara indoială si cultura bistriteană ar putea fi beneficiară a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale, inclusiv a Serbărilor Bistritei Medievale.

  • Da, ar fi minunat ca initiatorul acestor evenimente, Asociatia Culturala Bistrita Mdievala sa primeasca finantare si pentru Serbarile Bistritei Medievale. Din pacate in ultimii ani nu s-a reusit. In 2018-2019 „Zilele Medievale” au fost incluse, cu un buget redus, in Targul Mare. In 2020 asociatia si-a asumat organizarea festivalului, respectand toate restrictiile impuse de pandemie (timp in care in Bistrita nu a avut loc nici un eveniment public), dar a primit refuz la finantare. La sfarsitul lunii iulie 2021, dupa ce au avut deja loc festivaluri medievale in Drobeta Turnu Severin, Medias, Timisoara, Ardud, etc. la Bistrita e liniste si pace. Adica e liniste mare in ceea ce priveste finantarea evenimentelor culturale. Din pacate…
    Pana una-alta, Festivalul de Arte Vechi nu doreste sa fie un festival medieval, este altceva, si ne bucuram ca dupa ani de planuire, anul acesta poate avea loc, chiar si cu un buget extrem de mic. Poate la anul, cu un buget de cca 10X mai mare, ne-am putea apropia de oferta festivalurilor de muzica veche din Bucuresti, Miercurea Ciuc sau Timisoara.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.