Social

Festivalul Celtic Transilvania: Celtic Heritage Bulgaria

Una dintre prezențele aparte din cadrul Festivalul Celtic Transilvania ediția a IV-a, 21-23 iulie Băile Figa, despre care puteți vedea detalii AICI, o constituie participarea la activităților desfășurate în cadrul Satului Celtic (partea de reenacment istoric) a asociației Celtic Heritage Society din Bulgaria. Președintele asociației, Souren Israilian, a avut amabilitatea de a ne raspunde la câteva scurte întrebări pentru a-i cunoaște mai bine.

Cine sunt Celtic Heritage Society și care sunt scopurile asociației?

Prezența celților în regiunea de unde provenim este una bine documentată de izvoarele antice, în special cele grecești și romane. După înfrîngerea dureroasă suferită de aceștia în bătălia de la Delphi (Grecia), în timpul marșului armatei de circa 20.000 de persoane spre Asia Mică, o parte dintre celți se stabilesc în Peninsula Balcanică unde întemiează un regat ce va supraviețui între anii 281 – 218 a. Chr. Ulterior ei vor fi supuși de către traci. Conform celor doi istorici cehi, frații Shkorpil, pe teritoriul actual al Bulgariei a existat un regat celtic, în regiunea Sakar și o parte a munților Strandzha, actualmente pe granița dintre Bulgaria și Turcia. Capitala acestui regat Thile sau Thylis era în partea nordică a regiunii Sakar, în apropierea satelor actuale Hliabovo și Balgarska Poliana.

Celtic Heritage Society este o asociație non-guvernamentală înregistrată în aprilie 2009 în Bulgaria. Scopul nostru este acela de a populariza tradițiile celtice, bucătăria și muzica celtică, să recreem sărbători celtice sub forma unor evenimente culturale și turistice la care să participe atât cetățeni bulgari cât și oaspeți din alte țări. În fiecare an asociația noastră retrăiește marile sărbători celtice: Imbolg, Ostar, Beltaine, Litha, Lamnas, Mabon, Samhain și Yule.

Câți membri are asociația în acest moment?

Aceasta are 19 membrii permanenți și 14 onorifici din țari ca Bulgaria, Anglia, Irlanda și Rusia.

Care sunt cele mai recente activități desfășurate în cadrul asociației?

În data de 23 iunie am organizat sărbătoare celtică Litha în cadrul clubului nostru. Au participat circa 30 de persoane de pe întreg teritoriul Bulgariei dar și oaspeți din Regatul Unit al Marii Britanii.

Participând pentru prima dată la Festivalul Celtic Transilvania la ce să ne așteptăm din partea asociației Celtic Heritage Society?

În primul rând suntem foarte onorați să luăm parte la acest festival. Ce ne dorim este să stabilim o serie de contacte cu organizația Celtic Transilvania de la Beclean și să reușim să gândim pe viitor o serie de proiecte comune care să promoveze cultura celtică din punct de vedere educațional și turistic. Pentru aceasta încercăm să ne afiliem cu cât mai multe organizații de gen din diferite state de pe teritoriul fostei civilizații celtice în ideea realizări unui muzeu în aer liber dedicat Lumii Celtice din dorința dezvoltării regionale a diferitelor zone cu potențial turistic. Visul nostru este acela de a construi în regiunea noastră, Burgas, a unui sat celtic unde meșteșugarii tradiționali din diferite colțuri ale lumii celtice să poată veni și să-și etaleze iscusința fie în fierărie, olărit tâmplărie sau țesut. Noi avem un astfel de proiect întocmit însă suntem în căutarea unor parteneri strategici pentru a putea accesa su succes fonduri UE disponibile în acest sens. Dorim ca în viitorul apropiat să organizăm o masă rotundă pe această temă, în cadrul căreia să invităm membrii din alte asociații celtice, în vederea constituirii unei organizații la nivel european cu titlul “International Celtic Culture Community” /ICCC/.

Bineînțeles, în cadrul festivalului vom face și câteva acțiuni interactive cu publicul, workshop-uri cu copii, recreerea unei sărbători celtice, precum și mini-întreceri sportive în cadrul Satului Celtic. Din Bulgaria va salutăm cu drag și așteptăm cu nerăbdare să ne vedem la Festivalul Celtic Transilvania!

Asociația Celtic Transilvania

(Foto: Cei prezenți la activitățile desfășurate în cadrul Satului Celtic vor primi binecuvântarea preotesei druide Bandorai, din cadrul asociției Celtic Heritage Society din Bulgaria)

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.