”A trecut a III-a ediție a Festivalului Celtic Transilvania, o ediție care a fost la superlativ și care ne-a depășit așteptările. Visam la un asemenea succes, dar nu ne-am gândit că o să vină așa repede. Pe această cale vreau să mulțumesc, atât în nume propriu ca vicepreședinte al Asociației Celtic Transilvania și coordonator al festivalului, cât și în numele asociației și a colegilor, tuturor celor implicați în această ediție de succes. A fost un succes mult mai mare decât ne-am așteptat. Câteva mii de oameni veniți din toate colțurile țării și chiar din străinătate au asistat la concerte”, a precizat Narcis Mureșan, coordonatorul festivalului.
Cum au fost cele trei zile? ”În prima seară trupele au fost la mare înălţime şi au electrizat fanii de la început până la sfârşit, fără momente moarte. Publicul a fost minunat, un public cum şi-ar dori fiecare organizator de spectacole şi fiecare trupa sau artist care concertează. A fost doar încălzirea. Ziua a doua, una plină de activități la care publicul a luat parte și a fost fascinat. Ziua s-a încheiat cu „Noaptea barbarilor”, un maraton al muzicii metal care a durat aproape 10 ore! Mulțumim celor câteva mii de oameni care au savurat acest maraton! Prezența a fost mult peste așteptările noastre. În ritmul ăsta anul viitor o să ne mărim locația. Atmosfera a fost feerică și în ziua a treia. Mulțumim și trupelor participante pentru show-urile fabuloase! Ăsta e spiritul festivalului nostru, scopul a fost atins. Una dintre reușitele festivalului a constituit-o și excelenta colaborare dintre trupele de reenactment din interiorul Satului celtic. Cu această ocazie dorim să le mulțumim membrilor trupelor pentru frumoasele activitați desfășurate. Felicitări tuturor!”, a adăugat el.
Pentru prima dată în cadrul festivalului s-a reușit ”înfrățirea” dintre mai multe populații ale lumii antice, celți, daci, romani și sarmați. Aceștia au fost gazdele unui sat celtic improvizat. Iubitorii de istorie și arheologie au admirat costumele celtice ale membrilor organizației Terra Taurina (Italia); echipamentele, armamentul celtic, corturile și atelierul de prelucrarea lemnului a celor de la Terra Celtica (Polonia); atelierele de fierărie, ceramică și țesut antic, experimente arheologice realizate de către asociația Omnis Barbaria (Satu Mare); prezentări și demonstrații de luptă ale asociației Geto-dacii din Moldova (Iași); ritualuri religioase de epocă romană și jocurile de gladiatori ale celor de la Virtus Antiqua (Cluj); demonstrații de tactică și tehnică militară romană oferite de către asociația Amicii Muzeului (Zalău). Tot în interioriul satului celtic au performat și o serie de meșteșugari tradiționali din zona Alba ce și-au arătat măiestria pe viu la războiul de țesut și împletitul de nuiele. În interiorul satului au avut loc o serie de demonstrații pe viu de tehnici de luptă ale războinicilor celți și daci, lupte între gladiatori, antrenamente ale armatei romane. La final s-a derulat confruntarea armată ce a recreat un fragment al istoriei antice, războaiele dintre celți și aliații lor daci împotriva armatelor romane.
Serile au fost rezervate muzicii: spectacol folcloric, Andrew McGuiness, trupa Arhaic, Ad-Hoc, Dirty Shirt (Seară de tradiții, folclor, folk și metal), New Proscenium, Ethernus, E-an-na, Halmyris, Ashaena, God, Bucovina (”Noaptea barbarilor”), Brian Moloney, Little Routes, Mist, Richie Healy, Andrew McGuiness & John Trevor, Selfish Murphy (”Irish Night”).
AICI O AMPLĂ GALERIE FOTO DE LA FESTIVALUL CELTIC TRANSILVANIA 2016
CLICK PENTRU GALERIE FOTO DE LA FESTIVAL!
Adaugă comentariu