Cu toţii au profitat de răcoarea pădurii, au ascultat muzică populară, au băut bere şi au mâncat mici.
Laleaua pestriţă este una dintre cele mai gingaşe plante din flora judeţului Bistriţa-Năsăud. Ea creşte în pădurea din şesul de la Orheiu Bistriţei, însă perioada de înflorire a trecut. Oricum, potrivit primarului din Cetate, Daniel Moldovan, perimetrul în care creşte floarea a fost marcat şi nimeni nu a putut intra în el, pentru a nu exista riscul ca bulbii să fie călcaţi.
Pe scenă, alături de primarul comunei Cetate, care a deschis sărbătoarea câmpenească, au urcat preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, preşedintele filialei judeţene PNL, deputatul Stelian Dolha, ministrul delegat pentru dialog social, deputatul Doina Pană, senatorul PNL Dorin Dobra, deputatul PSD Daniel Suciu, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, administratorul public al judeţului, Florin Moldovan, viceprimarul Bistriţei, George Avram.
Preşedintele CJ Radu Moldovan a precizat că festivalul ”Laleaua pestriţă” a devenit deja o tradiţie: ”Avem o bijuterie de pădure, cu acest monument al naturii, laleaua pestriţă. L-am întrebat pe primar ce gânduri are cu această zonă şi mă bucur că are gânduri de viitor sănătoase, atât cu protejarea acestei flori foarte rare cât şi cu amenajarea acestei zone frumoase, un loc mirific din comuna Cetate”. Deputatul Stelian Dolha a spus că sămânţa acestei flori ocrotite a ajuns în zonă în anii 80, iar comuna Cetate a devenit ”Cetatea lalelei pestriţe”, ministrul Doina Pană a declarat că ”un popor care se respectă îşi respectă tradiţiile, iar aici s-a creat o tradiţie legată de această floare minunată”, iar prefectul Ioan Țintean a afirmat că ”se întâmplă un lucru important, se menţine un brand”.
După discursurile invitaţilor, a început un spectacol folcloric susţinut de ansamblul ”Laleaua pestriţă” al comunei Cetate, solista Roberta Opre, ansamblul profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură, dirijor Anghel Urs, cu soliştii Veronica Bălan, Nicolae Cioanca, Cristina Retegan, Anuţa Motofelia, Mirela Petruş, Felix Gălan, Ioachim Spân, Domnica Dologa şi Ioan Dordoi.
Festivalul de duminică, ajuns la a XII-a ediţie şi organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local al comunei Cetate, a avut loc în Pădurea din Şesul Orheiului, unde pot fi întâlniţi goruni şi stejari având o vechime de aproximativ 60-80 de ani.
Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook!
In foto un manunchi de „lalele pestrite”,:-))))))),fara de care festivalul n-ar fi putut avea loc,acestea putind creste doar sub directa indrumare …..
Oare, cati dintre cei ce au participat ar mai fi venit daca era vorba de o actiune de ecologizare a zonei, de un simpozion stiintific cu tema, sa zicem,,Areale protejate din Romania”, iar la urma ca recompensa un concert de muzica clasica ?
Dar acum vorbind serios, cred ca politicienii (afara de cei locali), nu prea aveau ce cauta, nefiind vorba de apropierea vreunei campanii electorale, cu clasicii si post-revolutionarii mici si bere.
Dar drumul de acces plin de praful care se ridica le trecerea masinilor si carutelor cand il asfalteaza distinsii politicieni? Toata sarbatoarea lalelelor de la Orhei organizata pe bani publici este un fel de campanie electorala a „distinsilor” politicieni prezenti. De restul participantilor, inclusiv de etnia noastra draga no comment.
Distinsii politicieni de la judet tocmai si-au luat 2 masini 4×4, cu care se deplaseaza la toate evenimentele (si care se incadreaza foarte bine intre carutele oamenilor) asa ca pe dansii nu ii mai deranjeaza drumurile sparte si prafuite din minunatul nostru areal.. 🙂 Parca asta era principalul punct de pe agenda electorala a uselistilor din bn anul trecut: infrastructura. Iata ca l-au rezolvat: si-au luat 4×4 :)))))))))))))))))))
Omniprezenţii şi omnipotenţii politicieni de Bistriţa Năsăud ar trebui să născocească şi să înfăptuiască în orice zi o sărbătoare de felul ăsta, pentru a lua astfel contact cu cetăţenii doar la chef şi veselie. Putem, la o adică, să le sărbătorim campeneşte onomasticile, zilele de naştere, faptul că o glăsuit ceva prin parlament, faptul că în 7 zile o fi săptămana de cand ştiu io care dintre ei s-o îmbătat mangă, putem sărbători mărul, prunul, caisul, struţul, clopul, noaptea Walpurgiei, biserica nu stiu care, faptul ca poimaine or fi 3 zile de cand s-o făcut curat pe stradă, orice chestie poate fi la un moment dat prilej de sărbătoare, de băut bere şi păpat mici, alături de bravii noştrii politicieni, că dor ei îs ăia de ne dau paine, lapte şi ouă, chef de viaţă şi prilej de adoraţie.
Hai la joc, la joc, la joc
Să răsară busuioc!
Sus la noi pe bloc!