În a doua zi a celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură ”Liviu Rebreanu”, care se desfășoară la Palatul Culturii din Bistrița sub egida Centrului Cultural Municipal, a avut loc un simpozion de literatură religioasă.
Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a susținut comunicarea ”Intelectuali și artiști români legați de biserică”, iar PS Macarie Drăgoi, Episcopul ortodox al Europei de Nord, originar din Spermezeu, a vorbit despre ”Vechiul sat românesc – noime pentru zilele noastre”.
Cu această ocazie a fost prezentată revista ”Candela Nordului” a Episcopiei Ortodoxe a Europei de Nord.
La eveniment a participat și IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Nu au lipsit protopopul de Bistrița Alexandru Vidican, protopopul de Huși Marcel Miron, pr. Dumitru Merticariu (Iași), pr. Tiberiu Vălean (Satu Mare), pr. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni.
Înainte de spectacolul de teatral de luni seară, PS Episcop Macarie a primit distincția de ”Cavaler al culturii bistrițene” din partea Centrului Cultural Municipal. ”O primesc ca pe un dar, ca pe o faptă a dragostei pentru cultura noastră românească și ortodoxă”, a spus PS Macarie.
Aspecte video (integral simpozionul), pe pagina de Facebook Palatul Culturii Bistrița. Tot aici puteți vedea și albume foto de la eveniment.
Prea multa popime. Imaginile care vorbesc de la sine, te duc cu gandul la romanul „Biserica Neagra” de A.E. Baconschi. Cu putina imaginatie, pana si personajele prezente, care sunt denumite printr-o trasatura dominanta, neavand o identitate civila pot fi asemuite cu cele din roman: Batranul Profesor, Paraclisierul, Groparii, Sordidul, Generalul, Proprietareasa, Fosta Dansatoare, Fratele, Personajul Auster, etc.
Da, ai dreptate: au vorbit despre cum a apărut Biserica Greco-Catolică în zonă. Sau, cine ştie…poate în lume? Probabil în spațiul extra-european. Nu? Doar e Biserică Catolică!
O INTALNIRE DE MARE TINUTA .FELICITARI PENTRU CONFERINTE.
În timp ce speciația e observată în timpul vieții noastre în direct, probe concludente ale teoriei evolutive a lui Darwin sunt prezentate live și fără nici o posibilă contestație a fenomenului biologic- http://www.uu.se/en/news-media/news/article/?id=9728&typ=artikel , la Bistrița se amestecă vorbele și se dau hârtii pe cuvinte goale. Singurul lucru încurajator, media de vârstă ridicată a participanților și numărul lor redus.
Cat puroi, Domnul Hristos v.ar zice, FATARNICILOR..etc. In anii ’70-’80, cui va inchinati? In biserici pe atunci, nu aveam loc de doctori, pforesori, filozofi, s.a.s.m.d. , cum stati cu doctrina PCR?