Actualitate

Festivalul de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”, 26 noiembrie – 1 decembrie. Program complet

Centrul Cultural Municipal vă invită în perioada 26 noiembrie – 1 decembrie la Festivalul Internațional de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”, ediția cu numărul XIII. În fiecare zi a festivalului vor avea loc lansări de carte, reviste literare, expoziții ale editurilor, spectacole de teatru cu actori ai teatrelor naționale, simpozion, concert de operă. Biletele pot fi achiziționate de la Palatul Culturii.

Duminică 26 noiembrie – Palatul Culturii

Ora 11.00 – Deschidere festivă, comunicări și dezbateri – ”Liviu Rebreanu – personalitate a culturii naționale și internaționale” – (prof. univ. dr. Anca Sîrghie – Sibiu și prof. Antonia Bodea – Cluj);

Ora 12.30 – Teatrul de păpuși ”Alexandru Misiuga” Bistrița – ”Pescarul și peștișorul de aur”, regia Cornelia Apostol;

Ora 18.00 – Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistrița, premieră – ”Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu, regia Marius Oltean; 

Luni 27 noiembrie – Palatul Culturii

Ora 11.00 – Lansare de carte, reviste, edituri, dezbateri – scriitori din țară și străinătate;

Ora 18.00 – Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistrița – ”Chirița în Carnaval” de Vasile Alecsandri, regia Marius Bodochi;

Marți 28 noiembrie – Palatul Culturii

Ora 11.00 – Lansare de carte, reviste, edituri, dezbateri – scriitori din țară și străinătate;

Ora 18.00 – Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani – ”Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regia Dan Tudor;

Miercuri 29 noiembrie – Palatul Culturii

Ora 11.00 – Lansare de carte, reviste, edituri, dezbateri – scriitori din țară și străinătate;

Ora 12.30 – Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistrița – ”Inocentul” de Ion Băieșu, regia Radu Băieșu;

Ora 18.00 – Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistrița – ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, regia Marian Stan; 

Joi 30 noiembrie – Palatul Culturii

Ora 11.00 – Lansare de carte, reviste, edituri, dezbateri – scriitori din țară și străinătate;

Ora 18.00 – Gală finală – Concert

Vineri 1 decembrie – Palatul Culturii

Spectacol festiv dedicat Zilei Naționale a României 

26-30 noiembrie – Galeriile ”Casa cu Lei”

Expoziție permanentă de carte și reviste literare;

26-30 noiembrie – Centrul Documentar Expozițional, Pietonal nr. 23

Orele 17.00-20.00 – Film (”Blestemul pământului, blestemul iubirii”, ”Ciuleandra”, ”Pădurea Spânzuraților”).

SIMPOZION 

Luni 27 noiembrie, de la ora 12.30, la Palatul Culturii au loc simpozionul ”Literatura religioasă în Europa de Nord”, comunicarea ”Vechiul sat românesc – noime pentru zilele noastre” și lansarea revistei ”Candela Nordului” a Episcopiei Ortodoxe a Europei de Nord.

Prezintă: PS Macarie Drăgoi, Episcopul ortodox al Europei de Nord.

Printre invitați, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, protopopul de Bistrița Alexandru Vidican, protopopul de Huși Marcel Miron, pr. Dumitru Merticariu (Iași), pr. Tiberiu Vălean (Satu Mare), pr. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, scriitori din România, Germania, Italia, Franța, Suedia, Israel.

Cu această ocazie, PS Macarie va primi distincția de ”Cavaler al culturii bistrițene”.

DETALII DESPRE SPECTACOLELE DE TEATRU

”PESCARUL ȘI PEȘTISORUL DE AUR” De ALEKSANDR SERGHEEVICI PUSKIN. Adaptarea: Teodora Popescu

DISTRIBUȚIA: Pescarul: DANUT BUTA. Sotia pescarului: FLORINA VLASIN, DANIELA MUSCARI, CORNELIA VRASMAS. Pestisor: MARIANA RAPAN. Povestitor: IULIA BECHES. Slujnica: ELENA POP. Slujitor la curte: ANAMARIA STOICA. Nobili ai curtii: CORNELIA APOSTOL, ADRIAN POP. Regia: CORNELIA APOSTOL 

TEATRUL PROFESIONIST DE PROIECTE LIVIU REBREANU ”PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR” de Liviu Rebreanu, regia, scenografia și ilustrația muzicală: Marius Oltean, în distribuție: Mihai Crăciun, Dan Rădulescu, Costin Gavază, Csaba Ciugulitu, Amelia Crețiu. Tema spectacolului o constituie evocarea realistă și obiectivă a primului război mondial, în care accentul cade pe condiția tragică a intelectualului ardelean care este silit să lupte sub steag străin împotriva propriului neam.  „Pădurea spânzuraților” este „monografia incertitudinii chinuitoare” (G. Călinescu).

Romanul este inspirat dintr-o tragedie personală, fratele scriitorului, Emil, ofițer în armata austro-ungară, fusese condamnat și spânzurat pentru că încercase să treacă linia frontului la români și o întâmplare în care Rebreanu văzuse o fotografie care-l cutremurase, imaginea reprezentând o pădure de ai cărei copaci atârnau spânzurați mai mulți soldați. Compozițional, spectacolul ilustrează  prin fotografii document, câteva simboluri sugestive pentru ideatica romanului, care se constituie în adevărate obsesii cu rol de accente psihologice.

”CHIRIȚA ÎN CARNAVAL” după Vasile Alecsandri, un spectacol de Marius Bodochi, în distribuție actori renumiți ai teatrelor bucureștene: Marius Bodochi, Rodica Popescu-Bitănescu, Anca Sigartău. Muzică live: Manuela Cara (Canada). ”Mi-aș dori ca oamenii să nu mai fie triști, posomorâți, îngândurați și abătuți…Toate problemele vieții noastre au o rezolvare…avem capacitatea de a trece peste obstacole cu zâmbetul pe buze! La aceste lucruri m-am gândit când am lucrat la spectacolul pe care îl veți vedea peste puțin timp. Am pornit în această aventură artistică, însoțit de două mari actrițe, Rodica Popescu Bitănescu și Anca Sigartău, iar muzica fascinantă îi aparține unei compozitoare la fel de fascinantă, Manuela Cara! Vă invit să călătoriți cu noi în această aventură teatrală și să ne umpleți de bucurie.” (Marius Bodochi)

TEATRUL MIHAI EMINESCU BOTOȘANI: ”TITANIC VALS” de Tudor Mușatescu, regia Dan Tudor, scenografia: Mihai Pastramagiu, în distribuție: Cezar Amitroaei, Crenola Muncaciu, Dan Tudor, Petronela-Lorena Chiribuță, Silvia Răileanu, Petruț Butuman, Dragoș Radu, Răzvan Amitroaei, Bogdan Horga, Bogdan Muncaciu, Florin Aionițoaei, Adam Constantin. 

,,Oamenii – puțini la număr – care poartă în ei dragostea adevărată – devin un fel de apostoli. ’’Titanic vals” este un spectacol care vorbește despre lumea de ieri și azi, despre felul în care oamenii pun pe primul plan al vieții lor doar interesul material uitând de suflet. Un singur personaj – Spirache – rămâne de neatins de această patimă nestăvilită de a acumula bunuri materiale. Și, prin această renunțare la averile pământești, personajul capătă o conduită de apostol. Mesajul este limpede: nu uitați de bucuriile sufletului, de dragoste!” (Dan Tudor)

”INOCENTUL” de Ion Băieșu, regia: Radu Băieșu, în distribuție: Dan Tudor.         

În demersul teatral, intitulat nu întâmplător ,,Inocentul”, regizorul Radu Băieșu și actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Băieșu, și-au propus să-l descopere pe omul (Caragiale l-ar fi numit ’’rromân”) de lângă noi. Vecin, coleg de serviciu, sau chiar rudă, debitând gogomănii cu imensă seriozitate, stabilind reguli de viață și chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor și sărind adesea pârleazul spre absurd. Personajul ni se spovedește cu mândrie, convins fiind de justețea raționamentelor sale aberante și în final ne cere chiar și aprobarea. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării (că nu degeaba a fost Caragiale patronul cârciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, își povestește viața, făcându-ne martori ai unei existențe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul generat de o societate alienată de formalismul ei găunos. Râdem, dar ne și înfiorăm, căci acel Costel plăsmuit acum 60 de ani ne-a rămas la fel de contemporan. De ce ne interesează și astăzi povestea descurcărețului achizitor de bovine de la misterioasa întreprindere O.R.A.C.A.? Probabil pentru că ne recunoaștem în el. De fapt, nu pe noi, că nu ne place asta, ci pe cei din jur. Șmecheria, îngâmfarea, naivitatea, dar și obsesia pentru onorabilitate a ridicolului Costel ne sunt atât de specifice încât transcend vremurile. 

TEATRUL PROFESIONIST DE PROIECTE LIVIU REBREANU ”SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI”, traducerea și adaptarea după Carlo Goldoni: Marian Stan, regia: Marian Stan, scenografia: Mihai Panaitescu, în distribuție: Andreea Pascu, Cristina Lazăr, Mihai Panaitescu, Amelia Crețiu. 

Un spectacol pentru toate vârstele, cu o istorie simplă. Ideea centrală a piesei este foamea. Dacă ne aducem aminte ce se spune în Biblie, să ne câștigăm pâinea de zi cu zi cu sudoarea frunții, asta e, suntem niște ființe înfometate care aleargă să-și umple ,,burta”, la propriu sau la figurat: foame de putere, de bani, de dragoste, etc. Personajul principal al piesei, Truffaldino Battochio (în traducere Păcălici Făcăleț, de la truffa – păcăleală, înșelăciune și batocio – făcăleț pentru amestecat mămăliga), este considerat ca un al doilea Zanni. Zanni Giovanni, în traducere Ion, este cea mai veche mască a Comediei dell’arte, masca servitorului mereu înfometat.    

GALA FINALĂ

Joi 30 noiembrie, la Palatul Culturii, începând cu ora 18.00, este programată gala finală a festivalului.

Vor urca pe scenă, într-un concert de operă și canzonette, soprana Andrada Maria Băieșiu (Cluj-Napoca), contratenorul Alin Dan Rusu (Cluj-Napoca), baritonul Ferenczi Gurban Eduard (Cluj-Napoca), pianista Olga Bordaș (Cluj-Napoca) și invitata specială – soprana Marialuigia Martino (Italia).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.