Nu au lipsit nici administratorul judeţului, Florin Moldovan, viceprimarul George Avram, directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Dorel Cosma, şi preşedintele Partidei Rromilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş.
”Este sărbătoarea etniei rrome din municipiul nostru. Aşa cum avem sărbători ale saşilor, ungurilor, românilor, am ţinut să marcăm şi faptul că în Bistriţa trăieşte o comunitate importantă de rromi, cu tradiţii şi o istorie îndelungată. ”Festivalul tradiţiilor ţigăneşti” a început în urmă cu 13 ani. Am adus numai folclor ţigănesc. Ne facem datoria ca autoritate faţă de minoritarii rromi, spunându-le astfel: sunteţi importanţi, contaţi. Bistriţa multiculturală şi multietnică se mândreşte că poate să expună şi această latură a culturii ei. Statutul pe care rromii îl au astăzi în Europa este de cetăţean european. Dvs, rromilor, cărora mă adresez, trebuie să valorificaţi acest statut, să vă bucuraţi de ceea ce UE, statul român, poate să asigure. Sunt nenumărate proiecte, programe de emancipare, pentru aducerea tuturor la standardul de cetăţean european. Cel mai important, şi e lucrul la care vă îndemn de şase ani, duceţi copiii la şcoală, insistaţi ca ei să frecventeze şcoala. Ceea ce face Bistriţa în privinţa etniei rrome cred că poate să fie dat ca exemplu şi pentru alte localităţi din România şi nu numai. Mă refer la integrarea în şcoli, la desfiinţarea enclavelor, la asigurarea unor condiţii de viaţă corespunzătoare în blocurile de locuinţe sociale. Profitaţi de condiţiile care vi se oferă”, a spus Ovidiu Creţu.
Edilul, care a punctat câteva momente din istoria rromilor, şi-a încheiat discursul recitând din imnul internaţional al rromilor, ”Gelem, Gelem”: ”Opre roma, isi vaht akana/Aide mantza sa lumiake roma!/O kalo mui ta e kale iakha/Kamaua len sar e kale drakha/A Romale, A Chavale!” (n.r. – în traducere: Sus, rromilor, este timpul vostru/Haideţi cu mine, rromi din întreaga lume!/Gura cea neagră şi ochii cei negri/Îi voi iubi precum strugurii cei negri/Of rromilor, of flăcăilor!)”.
”Este o zi importantă pentru întreaga creştinătate, închinată Maicii Domnului. Rromii au ales ca această zi să fie ziua lor. Este extraordinar că în cel mai important punct din oraş putem urmări obiceiuri, datini ale etniei rrome. Festivalul pune în evidenţă spiritualitatea rromani, transmisă din generaţie în generaţie”, a menţionat Alexandru Pugna.
”E o sărbătoare şi am ţinut neapărat să fiu prezent. Am foarte mulţi prieteni rromi şi mă mândresc cu asta. Recunosc, mai am un singur lucru de făcut. În fiecare an, la balul ţiganilor de la Lechinţa, primarul Romeo Florian se chinuie să mă înveţe să dansez rromani. N-am reuşit, cu siguranţă până la finalul mandatului o să reuşesc”, a spus Daniel Suciu.
Au făcut spectacol Fanfara ”Zece Prăjini” (Iaşi), Relu & The Zuralia Orchestra (Bucureşti) şi ansamblurile Romafest (Tg. Mureş), ”Asul de treflă” (Bistriţa), ”D-Fantasy” (al Centrului Cultural Municipal), Lo Romengo Ilyi (Sâncraiu de Mureş), Pasztortuz (Băţanii Mari, Covasna).
FOARTE FRUMOS DOMNULE PRIMAR.ESTE BINE SA SE ORGANIZEZE BALCIUL TIGANILOR IN CENTRUL BISTRITEI,CA DOAR EI NU DERANJEAZA PE NIMENI ,DOAR PE EI SI PRIMARIA.IAR PROSTIMEA CARE PLATESTE IMPOZITE SI TAXE LOCALE POATE MERGE LA OBORUL DE VITE DE LA VIISOARA PENTRU A SARBATORI ZILELE ORASULUI BISTRITA. HALAL DOMNULE PRIMAR CRETU SI VICE GEORGEL.
Las că și ei îs oameni, să cînte șî să danseze, că peste tăt unde am umblat am vazut că io prigonit lumea, da mai ales franțujii. Bine faceți dom primar, că doară pirandele știe să miste curu cînd ele dansează, șî nu numai. Mam întors din pribejie, și să știți că vi so dus vestea că sînteți vrednic și faceți treabă. Să trăiți și noapte bună.
sigur ca conteaza. si inca mult. si in toamna va conta. de aia i si tine cretu in brate.
Sint importanti pentru ca nu platesc taxe….pentru ca fura….pentru ca nu le place munca….pentru ca cersesc…pentru ca trebuie sa ia ajutoare sociale fara sa contribuie cu nimic la ele….pentru ca fac mizerie….pentru ca ne fac de rusine in strainatate…ne violeaza copiii….etc. Oare cum ar arata Romania fara aceasta specie?
marcele, ar arata ca Elvetia, in Ardeal ma refer
Doar o mică problemă. Ce înseamnă de fapt tradiția? Cel mai simplu să dați căutare pe wiki: ”Tradiția (lat. traditionem, acc. traditio = a inmâna, a da mai departe) înseamnă transmiterea continuă a unui conținut cultural de-alungul istoriei de la un eveniment generator sau un trecut imemorabil. etc” Ce vedeți în poze? Porturi populare, cum ar fi normal? Eu văd tricouri scrise, cămăși aoleu de la granbazarul din Decebal etc. Vedeți formații tradiționale din folclorul rrom? Eu văd formații cu nume antic rrom D-Fantasy, Pasztortuz – ceea ce înseamnă în lb maghiară foc ciobănesc. Când au fost rromii ciobani? Mă rog poate Miorița suna altfel, dacă un cioban era țigan… Vedeți ansamble folc prezentând dansuri populare tradiționale? Hm, n-aș crede…Deci dragi concetățeni summa summarum: iar s-au dus banii noștri pe ceva ce nu prea există, sau nu în felul cum ne este prezentat. Mulțumim d-le primar pentru acest festival, mă rog plină de tradiții. Noi, de zilele bistriței la anu` sper să ne întâlnim la stația de epurare a orașului, că doar piața de vite e prea bun pt noi!
IAR S-A INEGRIT CENTRUL BISTRITEI CU TUCIURII CARE NU PLATESC STATULUI NICI O TAXA !
INAFARA DE ESCROCHERII, FURTURI, EVAZIUNE FISCALA SI FACUT COPII TIGANII NU STIU SA FACA MAI NIMIC….!!!
sa va rie suine rasistiilor ca numa de criticat santeti buni dar oare cum ar arata romania fara voi lupilor ce santeti ….va ie ciuda pe tigani ca se descurca nu ca voi flamanzilor daca nu va convine de tigani mutativa din oras sau omorativa mai bine voi romanai k va violati copii si mamele astea nu mai stiti sa le ziceti numa tot sa aruncati pe tigani vina mai mergeti dracului sa va duca de oameni de nimic ca faceti umbra pamantului de geaba