Actualitate

”În fiecare an dispare populația unui oraş de dimensiunile Bistriței”

”Declinul demografic din România este o realitate a ultimilor 28 de ani. Pe lângă procesul de îmbătrânire al populației, legat de transformările economico-sociale şi culturale, țara noastră se confruntă şi cu o scădere dramatică a populației. Principalele cauze sunt numărul mic de naşteri şi emigrația. Reîntoarcerea celor plecați acasă este un deziderat mai degrabă utopic ținând cont de faptul că majoritatea lor, oameni în putere şi cu un nivel ridicat de adaptabilitate, vor reveni în cel mai bun caz la pensie”, spune președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

El a adăugat că ”politicile naționale şi locale trebuie să vizeze reducerea fenomenului emigrației şi creşterea natalității. Din păcate, România continuă să fie o țară de emigrație, iar în fiecare an dispare, prin sporul negativ, populația unui oraş de dimensiunile Bistriței. Alarmantă este, în acest context, şi modificarea structurii populației pe categorii de vârstă. Dacă în anii 70 procentul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani din total populație era de cca 30%, în prezent el este de 15,5%. Specialiştii estimează că, pe acest trend, peste 30 de ani în țara noastră vor trăi cca 15 mil. de oameni. Politicile de încurajare a natalității sunt, în acest context, de importanță vitală pentru viitorul țării. Afectarea veniturilor viitoarelor mame şi ale mamelor, indiferent că este vorba despre plata concediilor prenatale, medicale sau despre indemnizația pentru creşterea copilului, este un act de iresponsabilitate gravă.

PSD ar trebui să înțeleagă că această țară are interese intangibile, care transcend jocurilor politice mărunte, iar incompetența celor care administrează domenii sensibile dă complicații pe termen lung”.

5 comentarii

  • Daca vrei sa iti intemeiezi o familie si sa ai copii trebuie mai intai sa lucrezi un an daca iti gasesti de munca. Daca mergi la interviu ti se propune sa nu ramai insarcinata, pentru ca in firma patronului nu se accepta ca o tanara femeie sa ramana insarcinata (statul este nepasator). Daca femeie ramane totul se transforma in scandal si amenintarea cu datul afara. Romania ar trebui sa ofere unei tinere mame la primul copil cel putin 1000 lei pe luna fara ca aceasta sa fi fost angajata timp de 2 ani. Atunci ar mai creste natalitatea. Dar cum romania prefera sa mareasca salariile si pensiile la niste angajati la stat care nu fac absolut nimic in care cap de lista e primarul si deputatii… vom ajunge sa avem satele parasite si orasele injumatatite. Asta e… avem un stat incompetent si nepasator. O tara fara copii este o tara fara viitor.

    • Natalitatea a crescut la o minoritate care nu tine cont de statut social, situatie materiala, conditii de trai, diferente de varsta, grade de rudenie, varsta de la care se pot concepe copii….daca le mai dam si 1000… o sa fie bum demografic. 🙂

  • Da asa este, dar acesti oameni trebuie integratisi ei in societate si acest lucru nu se poate face fara educarea acestora,in primul rand educarea adultilor
    (pentru ca degeaba frcventeaza scoala un copil si cand merge acasa va gasi un mediu familial degradat) si obligativitatea de a-ti castiga painea prin munca ,nu prin cersit.Dar cine sa gaseasca solutii concrete in acest sens si sa le aplice?Vedeti bine ca foarte multi dintre cei care se afla in functii de conducere si care ar trebui sa se ocupe si de asa ceva ,au alte probleme….Oricum,daca nu se va face nimic serios in acest sens, lucrurile se vor degrada si vor deveni periculoase.

  • Mai este inca o ,,minoritate,, care se inmulteste dramatic ,pe lunga cea arătată de tine.
    Cu astia ce facem ???
    Ca pe astia ……

  • CE FACE STATUL, nu cel paralel, CEL REPEZENTAT DE DRAGNEA SI SLUGILE LUI, CA SA CREASCA DEMOGRAFIC POPULATIA ACESTEI TARI, CANTITATIV SI CALITATIV. CE MASURI SE IAU CA SA SE DEZVOLTE ROMANIA PE REGIUNI SI MAI ALES CELE SLAB DEZVOLTATE. Au oare acesti conducatori asemenea viziuni, care sunt pe termen lung, fara sa se gandeasca cum sa-si umple buzunarele. Oare serviciile statului ce pazesc? Stim parerea despre SPP, dar vrem sa credem ca cele la care ne gandim toti nu vor mai gresi si a doua oara.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.