Social

Fiica lui Ion al Glanetașului și a Anei a împlinit 95 de ani (FOTO)

În fostul sat Prislop, actual Liviu Rebreanu, trăiește fata lui Ion și a Anei, personajele lui Liviu Rebreanu din romanul ”Ion”, iar zilele acestea a împlinit vârsta de 95 de ani, scrie pe Facebook vicepremierul Daniel Suciu, care a fost să o viziteze pe bătrână și să îi ofere un buchet de flori.

”Nu mai avem blestemul pământului și al dragostei, în schimb avem Țara Năsăudului ce vă așteaptă să-i descoperiți farmecul și istoria. Și bunica Saveta din Prislop, fata lui Ion și a Anei, este aici să mărturisească 95 de ani de viață în Transilvania!”, a scris el.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1229671190529883&id=108723169291363

32 comentarii

  • Ioan Turc a felicitat si el pe un distis domn care a implinit 100 de ani. Dar la final sunt amandoi politicienii doar niste clovni penibili care pana se vad cu votul primit ar face orice. Apoi….ignoranta masiva pana la urmatoarele alegeri.

  • Domnu, domnu Dorel ! D-vs sunteti ala care da cu tarnacopu in tava de gaz sau in drodu de curent ? Intreb nu dau cu paru !

    • si al PNL!!!!!!!! DAR CARE pnl??? Un PNL 85 % PDL::))) macar PSD este un bloc!!! Pnl a fost papat de PDL, v-au inghitit cu fulgi cu tot:::)))Daca ati ajuns sa va bucurati de unul ca Rares Bogdan care acum 5 ani scuipa pe voi…………………………

      1
      0
    • Blestemul PSD in c..l caruia iti placea sa lingi pe vremea cand erai viceprimar! Chiar ca nu ai nici un gram de rusine!

  • Ma adresez tinerilor care anul acesta dau BAC-ul. Atat in carte cat si in comentarii se vorbeste despre satul transilvanean Pripas, in niciun caz cum vad in acest articol Prislop. Cand vreti sa inventati o poveste pe seama altora pentru a va ridica, dragi politicieni, va invit la liceu sa participati la o lectie deschisa despre ”Ion” de Liviu Rebreanu.

    • Felicitări doamnă Profesoară.
      Am scris Profesoară cu „P”mare fiindcă o meritați din plin,
      pentru Curajul de a invita TOATE J…LE POLITICE la școală.
      Dacă ar Fi Mai MULTĂ ȘCOALĂ, ar AVEA și România VIITOR LUMINOS.
      VA FELICIT DIN INIMĂ!

    • „Din şoseaua ce vine de la Cârlibaba, întovărăşind Someşul când în dreapta, când în stânga, până la Cluj şi chiar mai departe, se desprinde un drum alb mai sus de Armadia, trece râul peste podul bătrân de lemn, acoperit cu şindrilă mucegăită, spintecă satul Jidoviţa şi aleargă spre Bistriţa, unde se pierde în cealaltă şosea naţională care coboară din Bucovina prin trecătoarea Bârgăului.
      Lăsând Jidoviţa, drumul urcă întâi anevoie până ce-şi face loc printre dealurile strâmtorate, pe urmă însă înaintează vesel, neted, mai ascunzându-se printre fagii tineri ai Pădurii Domneşti, mai poposind puţin la Cişmeaua Mortului, unde picură veşnic apă de izvor răcoritoare, apoi coteşte brusc pe sub Râpele Dracului, ca să dea buzna în Pripasul pitit într-o scrântitură de coline.”

    • Numele satului în care s-a născut Liviu Rebreanu este Prislop, și în timp ce într-adevăr acesta este o sursă de inspirație pentru romanul „Ion”, în carte denumirea satului este modificată în Pripas, având semnificația de „părăsit, fără stăpân”. Iată un fragment dintr-o pagină Wikipedia: „Liviu Rebreanu, în trecut Prislop, (în maghiară Priszlop) este o localitate componentă a orașului Năsăud din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România.”

    • Ori poate numele satului în care s-a născut Liviu Rebreanu este Târlișua. Nu știu precis, trebuie să mă mai documentez. Nu degeaba am rămas corigent în liceu la limba română.

    • In plus, potrivit romanului, copilul lui Ion și al Anei moare la scurt timp după moartea Anei. Alti copii nu mai sunt. Așadar, cine e aceasta bătrână?

    • Pripas nu este un toponim real. Foarte bine punctat, Theo! Am fost acum câțiva ani la Maieru, tot în județul Bistrița-Năsăud. Acolo am aflat, de la custodele memorialului Rebreanu, multe informații despre istoria scrierii romanului „Ion”.

    • 1-Madalina,ai auzit vorbindu-se despre fictiune?
      2-Aurora,sunteti usor obraznicuta cu doamna profesor.Realitatea se transforma ,prin fictiune…Si eu am cunoscut-o,in copilarie,pe protagonista personajului Ana.(cu mult dupa 1920…..)

  • Satul real, dragă Andreea, se numește Prislop, exact cum scrie în articol, nu a inventat nimeni nimic, Pripas se numește doar în carte, deoarece Rebreanu a dat un alt nume, destul de apropiat, satului (intră pe DEX și vei vedea și ce înseamnă pripas, căci Rebreanu a inventat numele Pripas datorită semnificației acestui cuvânt). Pe lângă carte și comentarii, îți recomand să mai citești și viețile scriitorilor, dacă tot îți place așa mult.

    • Bravo, Theo! Unii încă mai „pică” Bacul şi după…Eu, elevii mei am cunoscut-o pe Ana, cu mult, mult în urmă. Sper că se ştie că nu se spânzurase!!… Fără ficţiune nici nu ar exista literatură, nu?

    • Este vorva despre Pripas, un loc fictional insa redat cu repere reale.. destinul nu poate fi schimbat, omul nu isi poate depasii conditia.. degeaba toti profesorii comentaţi aiurea, acolo in sistem si minisiter sunt oameni exact ca voi.. iar replica asta o sa va linistească.
      Oglindind principiile modernismului lovinescian privind teoria iihitaţiei şi cea a sincronismului, Liviu Rebreanu este creatorul unei adevărate capodopere de roman în care viaţa este transformată în univers ficţional, dar şi ficţiunea are influenţă asupra realităţii. Conform programului realist, autorul adoptă un stil neutru, impersonal, prezentând autentic o lume în care personajele au destine dramatice, reprezentând caractere umane ale realităţii. Structura romanului, tema, descrierea destinelor, felul în care trăiesc, gândesc şi simt personajele, oferă o reprezentare veridică a realităţii rurale de la începutul sec. trecut. pa

    • Din câte îmi amintesc eu, personajele lui Rebreanu din romanul „Ion” au avut un singur fiu, Petre, care moare în roman. Dar, poate mă înșel.

    • Si Ana moare in roman ca se spanzura si Ion moare in roman ca este omorat de Gheorghe. Pana la urma este un roman care a avut sursa de inspiratie satul si zona dar pana la urma este o fictiune nu o reproducere. In realitate se spune ca si Ana era frumoasa dar autorul a schimbat anumite lucruri.

  • pripas este in roman, sat transilvanean,locul nu coincide cu realitatea..

    nimic nu coincide cu realitatea.. da guvernu asta citeste .. GUVERNU AGLANETASULUI :-))

    asa cum sadoveanu avea valea frumoasa ca sursa de inspiratie, rebreanu avea locul sau.. insa mereu este dat reper, nu locatie

    toti scriitori aveau un loc in care isi gaseau sufletul, in unele scriieri fiecare isi desreie acel loc, iar cel ce citeste prin imaginatia sa poate deduce.. neavizatii vor face astfel de greseli sa caute denumirea, fara sa tina cont de scrieri

    p.s. doar la sate se mai ocareste si de aia politicianul ..
    singurul lucru real este ca acea femeie de 95ani are ocara, a glanetasului.. insa este irelevanta in fiecare sat exista o astfel de familie :-))la acea vreme

  • D-na Prof.Rodica Florescu, vad ca stiti multe lucruri despre soarta eroilor romanului. M-ar interesa si pe mine sa aflu adevarul, atat cat s-a pastrat. Cum as putea lua legatura cu dvs. ? Sau poate imi raspundeti aici ? Nu stiam ca Ana nu s-a spanzurat. Dar nici Ion nu a murit de mana lui Gherorghe ? Va rog mult sa nu ma uitati.

  • Vinovat de confuzia creata este vicepremierul Suciu,cel care a postat.Daca avea carte cata trebuie,nu scria in comentariul sau ,,Puțini știu povestea adevărată a lui Ion și a Anei, dar este mai puțin important, ei sunt deja personajele literaturii noastre și au intrat în legendă așa cum le-a visat marele nostru romancier. ,, De ce?Penntru ca din ce a scris politicianul,rezulta clar ca a fost sa viziteze copilul lui Ion al Glanetasului si al Anei,personajele din roman.Sigur ca te miri din prima clipa,cum sa traiasca un copil care a existat doar in romanul Ion,dar si acela murise de mic,ca sa nu mai vorbim ca apoi au murit si Ana si Ion.Atunci poate copilul actorilor care au jucat rolurile?Imposibil,fiindca persoane publice fiind si Serban Ionescu si Ioana Craciunescu ,am fi aflat ca au facut copii si dincolo de film.Atunci,pe buna dreptate se intreaba eleva de liceu,la cine ati fost domnule vice?Dragilor,domnul vice,stand prost cu cartea ca si colegii sai din guvern,nu a sesizat ca el a fost in satul real,la o fiica a unor oameni ce au trait acolo, si care au fost cumva inspiratia pentru romanul Ion.Viata bate filmul,se spune ,si este adevarat .Dar domnul vice ,om plin de viata,a fost batut de film!

  • Rebreanu a publicat romanul ”Ion” în 1920; în ultima parte, ”Sfârșitul”, Ion moare ucis de George. Dacă doamna Saveta Lazăr a împlinit 95 de ani, înseamnă că s-a născut la 4 ani după publicarea romanului, și la cel puțin toți atâția după moartea lui Ion. Dacă tatăl doamnei e un Ion care n-a murit înainte de 1920, înseamnă că nu e cel din romanul lui Rebreanu.

    • A publica nu este acelasi lucru cu a scrie si nici macar nu e obligatoriu sa fie in acelasi timp.

  • Rebreanu a schimbat multe in roman fata de realitate. Aceste schimbari vi le poate spune muzeograful care se ocupă de casa memorială. De exemplu Ana nu s-a spânzurat , Ion a murit de bătrânețe, localitatea Jidovița n-a existat etc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.