Actualitate

File negre de istorie. Se împlinesc 78 de ani de când Bistrița a fost ocupată de Armata Roșie

În data de 13 octombrie se împlinesc 78 de ani de când orașul Bistrița a fost ocupat de Armata Roșie sovietică, iar cu o zi înainte să se întâmple lucrul acesta s-au retras trupele germano-hortiste care au distrus poduri, rezervorul de apă al orașului și uzina electrică.

În lucrarea ”Județul Năsăud – realităţi social-economice după retragerea administraţiei maghiaro-hortiste, trecerea frontului şi în primii ani ai sovietizării și instaurării regimului comunist (1944-1947)”, profesorul Viorel Rus relatează pe larg întâmplările din acele zile.

”Ajuns în octombrie 1944 pe teritoriul judeţului Năsăud, frontul nu a prilejuit lupte grele între trupele sovietice şi româneşti aliate şi cele germano-hortiste. Totuşi, pierderile şi distrugerile au fost catastrofale atât în domeniul economic propriu-zis, cât şi în infrastructură şi la nivel uman. Au distrus şi jefuit mai întâi autorităţile hortiste la plecarea lor spre Ungaria, apoi trupele germane şi hortiste în retragere, iar ceea ce a mai rămas trupele sovietice de ocupație. În zilele din urmă ale stăpânirii lor, peste tot în judeţul nostru, din ordinul superiorilor lor, jandarmii hortişti au intrat în gospodăriile locuitorilor şi, sub ameninţarea armelor, au rechiziţionat caii şi căruţele în care au fost încărcate toate bunurile de valoare ale oamenilor şi instituţiilor jefuite. Au fost luate de către unguri obiecte de mobilier, banii oamenilor şi ai primăriilor, registre administrative, în unele comune chiar registrele de stare civilă şi foile cadastrale, îndreptându-se cu ele spre ţara lor. Ceea ce nu au putut lua cu ei au distrus şi au aprins.

Au urmat distrugerile şi jaful din ziua de 12 octombrie şi noaptea de 12 spre 13 octombrie 1944, când s-au retras ultimele trupe germano-hortiste. În Bistriţa a fost aruncat în aer podul Budacului şi podurile de pe canalul morii, rezervorul de apă al oraşului, uzina electrică şi a fost aprins magazinul ”Saxonia”. Apoi, pe măsura retragerii lor, nemţii şi ungurii au distrus toate podurile de cale ferată şi cele de pe şoseaua spre Beclean și Dej peste râurile Bistriţa şi Someş.

La fel s-a întâmplat, după cum nota academicianul Iuliu Moisil şi pe Valea Someşului şi în Năsăud. Acolo, ”germanii au distrus toate podurile de cale ferată de pe şoselele de pe Valea Someşului din sus de Năsăud, precum şi marele pod peste Someş, dintre Năsăud şi Tradam (Jidoviţa), (…) au distrus uzina electrică, Năsăudul rămânând fără lumină electrică”.

Tot atunci militari maghiari au pătruns în ”Muzeul Năsăudean” şi au furat icoane vechi, chiar medalia de aur cu care fusese decorat drapelul Batalionului I al Regimentului Grăniceresc în urma evenimentelor de la 1848, au distrus şi murdărit tot ce au găsit: acte, cărţi, fotografii, tablouri istorice româneşti. În acele zile pe drumurile judeţului erau mânate spre vest cirezi de vite şi turme de oi luate de la oamenii din judeţ şi chiar din alte părţi. Într-un cuvânt, cum se menţiona într-un memoriu al Prefecturii Judeţului Năsăud adresat Guvernului României la 8 noiembrie 1944, „… s-au ridicat bunurile şi s-a distrus tot ce a purtat pecetea vredniciei şi muncii româneşti …”.

La acestea s-au adăugat deportarea, uciderea şi schingiuirea multor locuitori români ai judeţului, inclusiv femei şi copii. Dintr-un grup de aproximativ 30 de ”prea buni români” care deranjaseră administraţia hortistă din judeţ, arestaţi şi deportaţi în 24 august 1944 după ce armata română întorsese armeleîmpotriva Germaniei şi Ungariei, a făcut parte împreună alţi fruntași români din tot judeţul şi tatăl meu Petru Rus pe atunci învăţător în satul Dipşa, după ce în anul 1943 întreaga familie am fost obligaţi de către autorităţile hortiste să părăsim comuna natală Rebra. Românii din grup au fost chemați la Comisariatul Militar Maghiar din Bistriţa sub pretextul unor verificări, iar ajunși acolo au fost arestați și puși sub pază armată. Noaptea, după ce s-a constituit lotul respectiv, cu cătuşe la mâini, au fost duşi cu trenul până în staţia Dej-Triaj. Cazaţi în vagoane de marfă au fost puşi la muncă forţată sub pază militară la repararea şiîntreţinerea liniei ferate pe care începuseră să se retragă trenuri încărcate cu echipament militar,dar şi cu maşini, utilaje şi instalaţii civile demontate din întreprinderi de pe teritoriul judeţelor cefuseseră sub ocupaţie hortistă după 1940, inclusiv din Bistriţa.

La apropierea frontului, grupul respectiv a fost transferat în condiţii dramatice, cu trenul, la marginea oraşului Debreczin în Ungaria, într-un lagăr organizat ad-hoc în sediul institutului agronomic, unde au trebuit să îngrijească sub pază militară porcii din crescători a instituției. Apropiindu-se din nou frontul, s-a pus problema evacuării lotului respectiv mai spre vest,uciderea oamenilor ori lăsarea lor acasă. Setoşi de sânge şi încrâncenaţi de ura împotriva „duşmanilor români”, paznicii în majoritate secui au hotărât să-i împuşte după care să se facă nevăzuţi. Dumnezeu a vrut însă ca majoritatea dintre ei să se întoarcă la familiile şi copiii lor. Cu câteva ore înaintea execuţiei, un ziar maghiar ajuns în lagăr prin poștă anunţa că Guvernul român avea cunoştință de existenţa deţinuţilor şi prin intermediul Ambasadei Elveţiei cerea ca aceştia săfie eliberaţi. Comandantul unităţii de pază, profesor la acel institut, a putut astfel opri măcelul spunând paznicilor secui ardeleni că dacă deţinuţii ar fi ucişi familiile şi copiii lor din Ardeal îi vor căuta la terminarea războiului, iar ei nu vor scăpa fără pedeapsă, şi că, după ce deţinuţii vor fi eliberaţi primind bilete de eliberare sub semnătură, vor putea să facă ce vor dori cu dânşii. Atâta doar că deţinuţii, aflând de la unul dintre paznicii lor ceea ce li se pregătea, la ieşirea de pe poarta lagărului s-au împrăştiat revenind acasă pe jos fiecare cum a putut. Nu au lipsit în timpul retragerii autorităţilor şi trupelor maghiaro-hortiste din județ nici crimele abominabile săvârşite asupra populaţiei româneşti”, a scris profesorul Viorel Rus în lucrarea sa.

Despre intrarea trupelor sovietice la Bistrița scrie și prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta în lucrarea ”Orașul Bistrița în timpul administrației militare sovietice”.

”În dimineața zilei de 13 octombrie 1944, a intrat mai întâi în oraș o patrulă rusească, iar după aceea, mai multe convoaie de infanterie și cazaci, împreună cu artilerie, camioane și căruțe. La intrarea trupelor, unii dintre soldați, simulând a întreba câte este ora, au luat de la locuitori ceasurile de buzunar. Alții, spărgând ușile și ferestrele, au intrat în casele absenteiste și au luat mai multe lucruri. Soldații au intrat și în casele locuite, unde au cerut ceasuri și băuturi. La noi au venit deodată patru soldați înarmați, cerând țigarete sau tutun și controlând toate camerele. De pe masa de birou a tatei au luat lampa electrică, iar din bucătărie, ceasul cel mic de pe dulap și câteva cutii de chibrituri.

Acești soldați făceau parte dintr-o coloană de artilerie, care s-a așezat câteva ore, pentru popas, la marginea străzii, înaintea porții casei noastre, de pe strada Regina Maria. După plecarea lor, prin Bistrița s-au perindat alte și alte coloane și unități de armată rusească, care au inundat toate străzile din oraș. Unii dintre ei intrau în casele părăsite, dar și în celelocuite, așa încât și noi am avut parte de asemenea vizite, care ne produceau frică și groază, pentru că, în primul rând, nu ne puteam înțelege cu ei, cei mai mulți fiind chirchizi, tătari și alte seminții din părțile sudice ale Rusiei.

În ziua de 13 octombrie 1944, Maiorul Sebacovschi aflat în fruntea Comandamentului Militar, instituit la Bistrița, a încearcat să reorganizeze, administrația orașului, numindu-l primar pe preotul Ion Costan viceprimar pe Victor Molnar, iar prefect al județului pe col. rezervă Teodor Sbârcea, ajutat de Dr. Titus Crișan. Numele județului a revenit la titulatura anterioară ocupației horthyste, de Năsăud, în loc de Beszterce-Naszód. (…) Ocupația sovietică a României, respectiv a orașului Bistrița, se referă la ocuparea acestui teritoriului de către trupele Armatei Roșii, pe durata ofensivei din anul 1944 de pe Frontul de Răsărit din Al Doilea Război Mondial, situație care a fost menținută până în anul 1958.

Actuala stradă General Grigore Bălan a purtat mult timp denumirea de ”Calea Armatei Roșii”.

Foto: Podul Budacului, 1944, Colecție ”Bistrița de altădată”

Etichete

15 comentarii

  • Impresionant, lucrurile e nevoie să se explice exact așa cum s-au întâmplat, cu
    cât mai multe amănunte cu atât mai bine ne place sau nu ne place…
    Denumirea calea „Armatei Roșii” o țin și eu minte.

    19
    2
  • Ioan Costan a fost preot greco-catolic în parohia Dumitra, în perioada 1938-1948. Acesta a fost arestat în septembrie 1940 și judecat de către Curtea Marțială din Cluj fiind acuzat de ofensă adusă statului și națiunii maghiare, dar a fost achitat. În perioada 24.08.1944-10.09.1944 Ioan Costan a fost arestat și închis de către autoritățile maghiare de ocupație în închisoarea militară din Bistrița dar a scăpat și de această dată.
    Ioan Costan s-a născut în localitatea Rebrișoara, Județul Bistrița-Năsăud, la data de 27 august 1911. Urmează școala primară, clasele I-a și a II-a, în localitatea natală, iar clasele a III-a și a IV-a, precum și primii doi ani din studiile secundare le urmează în Năsăud. La intervenția lui Emil Precup este primit la studii la Liceul Petru Maior din Gherla. Clasa a VII-a a studiilor secundare îl prinde din nou la Liceul grăniceresc George Coșbuc din Năsăud devenind un colaborator al publicației liceale Din muntii Rodnei, care apărea în 1930-1931. Studiile universitare le termină în 1935 fiind hirotonit preot greco-catolic în satul Cepari din apropierea Nasaudului. A fost redactorul publicației „Solia” subventionata de Regna. Odată cu vânzarea publicației „Saptamana” de catre proprietarul ei, în 29 decembrie 1940, Ion Costan preia conducerea acestei publicatii până în 27 august 1944. O parte a articolelor publicate în „Saptamâna” în perioada 1941-1942 le-a adunat într-un volum pe care l-a intitulat “Glia strămoșească” pe care l-a tiparit la Bistrița în 1942. După cel de-al doilea război mondial s-a mutat la București unde a îndeplinit diverse funcții, până în anul 1973 când se pensionează. Biserica sa fusese scoasă în afara legii în 1948. Moare la data de 29 iunie 1987 la București, fiind înmormântat în cimitirul Belu Catolic.

    9
    2
  • Iertăm, dar nu uităm! Bunicul ne povestea cu amărăciune despre mișeii de sași bistrițeni, unguri bistrițeni care sau înrolat în armatele germano-hortiste și au mânat cu armele, că și pe vite, vecini, prieteni, cunoscuți,… pe toți cei ce nu erau de ai lor. Armatele germano-hortiste, sovietice etc au rațiunile lor pentru acele vremuri, da ăștea născuți aici???

    19
    8
    • Au incercat sā stopeze extinderea comunismului in România si in Europa.
      Știau ei ce știau, că daca va câștiga URSS si Stalin, vor fi deposedati de terenuri, fabrici, case etc.
      Era cât pe ce ca comunismul sa se extindă in toată Europa, nu doar in Europa de est.
      Daca nu intra SUA in război, rușii nu se opreau înainte de Oceanul Atlantic si de Marea Nordului.
      Rușii au ajuns pana in Danemarca (Insula Bornholm) si au rămas acolo câțiva ani după terminarea războiului.
      Ce e mai bine, sa lupți de partea bolșevicilor sau a nazistilor?
      Ne partea nimănui.

      8
      2
    • Adrian C. ăsta e curentul progresist care susține că al doilea război mondial a fost antisovietic, ceea ce e o aberație totală!

      5
      1
  • Ar fi momentul demolării monumentului ostașilor sovietici din cimitirul municipal unde se înghesuiesc politicienii de 9 Mai la depus coroane. Nu au fost nici un fel de lupte în Bistrița și nu sunt îngropați acolo militari sovietici morți ceva presupuse lupte. Dacă or fi totuși ceva oseminte (lucru care rămâne de stabilit) acestea sunt aduse din alte părți sau sunt rămășițele soldaților ruși care au băut formol de la exponatele biologice de la Liceul german. E oricum un monument al supunerii în fața invadatorului sovietic. În alte conjuncturi istorice ar fi dificil de desființat acest monument al propagandei altor vremuri, dar, în zilele noastre, în care vedem ce face armata rusă, ce a făcut întotdeauna, aduce moarte, jaf și barbarie, nu ne împiedică nimic să ne re-evaluăm valorile la care ne raportăm și să restabilim adevărul istoric.

    27
    7
    • Nici capitaliștii care ne ocupă țara în prezent nu sunt ,,uși de biserici” doar că sunt mai vicleni și ne jefuiesc cu complicitatea alor noștrii iubiți conducatori

      24
      16
    • Fara capitalistii astia hoti te-ai fi uitat la nea’ Nicu si la coana Leana cum ti-ar fi explicat ca tre sa stai pe cartele de pită inca 10 ani si-apoi inca 10 ani si tot asa, doar ca sa ramana datoria la 0. Dar noh, erai suveran, nu erai ocupat de strainii rai. Ai fi fost un fel de Coreea de Nord, doar ca de vreo 10 ori mai rau. Macar ai fi avut continuitate de intelepciune ruseasca, ca sa citez un mare patriot care vrea alianta miliatara cu Venezuela si anume Calin Georgescu.

      13
      15
    • Tu te aliniezi cu succes curentului „Cancel culture”! Acei amărâți de soldați au murit ca să oprească ciuma neagră NAZISMUL care a provocat al doilea război mondial. Sovieticii atunci au fost de partea bună, ca dovadă că au primit ajutor de război și sprijin de la americani și britanici. Ce au făcut sovieticii mai tîrziu e altă poveste, orice mare putere fie că e America sau URSS sau germania nazistă pentru noi români a fost de rău.

      10
      3
    • Să dărâmăm monumentul sovietic și să facem un monument naziștilor că văd că ăsta e trendul, și să susținem că naziștii au fost băieți buni. Chiar mi-e scârbă de astfel de idei. Și încă un monument regimentului waffen SS format din sași bistrițeni din anii 40!

      10
      3
    • Bistrițene, dacă mai trăia 5 ani Nea Nicu și dacă nu era săpat de cei de lângă el (Iliescu & Co, unele cadre din securitatea statului, armată, miliție, cultură,..) reușea să facă acea bancă competitoare pt BM, FMI… altfel se făceau cărțile. Aveam resursele, aveam producție, aveam desfacere. Nu aveam datorii…

      1
      3
  • La Bistrita, in Cimitirul Eroilor de pe str. Tărpiului, se afla o parcelă cu mormintele soldatilor sovietici care au luptat în cel de al doilea război mondial.
    De asemenea, mai există in Padurea Codrisor si rămășițele Monumentului Ostașilor Sovietici despre care se spune că au căzut „eroic” la datorie după ce au băut spirtul din recipientele cu șerpii conservați în laboratorul de științele naturii de la liceul bistritean (actualul Colegiu National „Liviu Rebreanu”).

    22
    2
  • Ungurii ne-au jefuit intr-un fel, nemtii in alt fel apoi ai venit rusii care au furat cat n-au putut duce. Dar cel mai mare jaf inregistrat vreodata este facut de politicienii romani! Si asta nu doar dupa 1989 ci in toata perioada „moderna” a Romaniei! Incepand de la politicieni la regi toti si-au bagat mana! Asta este cea mai trista poveste a Romaniei!

    11
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.