Legea nr. 3/2000 modif. privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta Autorităţii Electorale Permanente copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare.
Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi vor fi sesizate organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.
Pentru prevenirea unor astfel de fapte, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Rutier, anunţă că va constitui echipe mixte cu specialişti din cadrul I.S.C.T.R. pentru verificarea respectării legalităţii activităţilor referitoare la transportul rutier de persoane.
Astfel, vor fi organizate puncte de microfiltru de către poliţiştii din cadrul structurii de poliţie rutieră, pe principalele artere de circulaţie şi în zonele de risc identificate, în vederea depistării autobuzelor şi microbuzelor implicate în transportul de persoane care intenţionează să voteze în mod repetat.
Toate activităţile din punctele de microfiltru vor fi înregistrate cu aparatura video din dotarea poliţiei rutiere, pentru prevenirea şi documentarea eventualelor fapte de „turism electoral”, între judeţe şi intrajudeţean, dar şi de complicitate din partea operatorilor de transport prin sprijinirea unor astfel de fapte.
În acest sens, poliţiştii rutieri au demarat o campanie de informare a operatorilor de transport de persoane pe raza judeţului cu privire la prevederile legislative aplicabile în contextul referendumului, posibilitatea atragerii răspunderii penale ca urmare a încălcării legii şi cu privire la necesitatea de a sesiza prin 112 orice faptă ilegală.
Deja au avut loc 16 întâlniri cu reprezentanţii societăţilor de transport şi operatori, fiind consiliate peste 150 de persoane care lucrează direct sau indirect în domeniul transportului de persoane.
Centrul Judeţean de Comunicare vă informează: în cazul în care vă aflaţi, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunteţi înscris în lista electorală, puteţi vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. Atenţie! Puteţi vota o singură dată! Cetăţeanul care votează de mai multe ori în ziua referendumului riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani! Inclusiv tentativa se pedepseşte cu închisoare.
Adaugă comentariu