Pe agenda Consiliului Local Bistrița de luna aceasta se află un proiect privind aprobarea finanțării Centrului Județean de Excelență Bistrița-Năsăud din veniturile proprii ale bugetului local.
Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud, cu sediul în cadrul Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, Bd. Republicii nr. 8, se finanțează și din venituri proprii ale consiliilor locale, precum și din sponsorizări și donații.
Finanțarea de bază cuprinde: cheltuielile de personal, cheltuielile cu bunurile și serviciile, cheltuieli cu pregătirea profesională si cheltuieli de evaluare periodică a elevilor. Finanțarea complementară cuprinde: cheltuieli de capital, cheltuieli sociale și alte cheltuieli asociate procesului de învățământ preuniversitar de stat care nu fac parte din finanțarea de bază a unităților școlare.
Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud, instituție condusă de prof. Constantin Rus, consilier municipal, și care are prevăzute zece posturi pentru anul școlar 2017-2018 funcționează ca unitate cu personalitate juridică începând cu data de 1 septembrie 2017.
Necesarul de finanțare estimat pentru anul 2017, comunicat de Inspectoratul Școlar Județean este de 83.000 de lei.
”Sumele necesare funcționării Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud pentru anul 2017 vor fi cuprinse si aprobate la următoarea rectificarea de buget, iar pentru anii următori se vor prevedea în proiectele privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli”, precizează municipalitatea.
Potrivit metodologiei de organizare şi funcţionare a centrelor de excelenţă, activitatea acestuia constă în elaborarea şi aplicarea strategiilor şi politicilor pentru selecţia, pregătirea, susţinerea, motivarea copiilor şi a tinerilor capabili de performanţe înalte, precum şi pentru selecţia şi motivarea cadrelor didactice pentru desfăşurarea activităţilor de înaltă performanţă. În acest sens, iniţiază acţiuni de identificare şi promovare a copiilor şi tinerilor capabili de performanţe, asigură anual constituirea şi funcţionarea grupelor de excelenţă, asigură organizarea şi funcţionarea bibliotecii proprii, dezvoltă programe proprii de cercetare didactică şi organizează conferinţe care au ca temă activităţile specifice centrului de excelenţă, precum şi alte activităţi atât în perioada anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor. Grupele de excelenţă se constituie anual şi cuprind în special discipline la care se organizează olimpiade naţionale şi internaţionale.
Adaugă comentariu