Actualitate

Finanțele Publice: Bonificații la plata impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud informează contribuabilii:

I. Prin derogare de la prevederile  Legii nr. 227/2015 privind Codului fiscal, cu modificările ṣi completările ulterioare, în cazul impozitului pe venit, contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, dacă declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la 30 iunie 2020, inclusiv, se acordă următoarele bonificații:

a) pentru plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificație de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligații fiscale de platã se sting prin plată sau compensare, integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;

b) pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la data de 30 iunie 2020, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

De reținut: Bonificația prevăzută la lit. b) pentru depunerea  prin mijloace electronice de transmitere la distanșă a declarației unice se acordã numai dacă este îndeplinitã condiția de acordare a bonificației prevãzută la lit. a), caz în care se aplică ambele bonificații.

Bonificația se determină de contribuabil și se evidențiazã în mod distinct în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare. Obligațiile fiscale de plată se determină prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

Bonificațiile se acordă ṣi în cazul persoanelor fizice care obƫin venituri anuale pentru care există obligația  completãrii ṣi depunerii numai a Cap. II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate – din declarația unică, astfel cum este reglementat la art. 120 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările ṣi completãrile ulterioare sau în cazul persoanelor fizice care au optat în anul 2019 pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor Codului fiscal.

În aceste cazuri, contribuabilii  pot beneficia de bonificații  cu respectarea condiƫiilor prevăzute pentru acordarea acestora, prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – capitolul I. Date privind veniturile realizate, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

Contribuabilii care au depus Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – capitolul I. Date privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor prevăzute mai sus, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declarații rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, noul termen de depunere a declarației unice stabilit, cu respectarea condițiilor prevăzute mai sus.

II. Beneficiază de o bonificație de 10%, calculată asupra impozitului datorat, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată prevãzut la art. 41 din Codul fiscal, precum și contribuabilii plătitori de  impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care plătesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trim. II, și 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trim. III.

III. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, își înceteazã aplicabilitatea următoarele mãsuri fiscale :

– măsura potrivit căreia nu se calculeazã și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020  și neachitate până la încetarea măsurilor;

– măsura potrivit căreia se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, prin somație, poprire și valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.

Totodată, li se reamintește contribuabililor că:

– obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanță prin intermediul Spațiului Privat Virtual, iar plata poate fi efectuată prin internet banking sau ghiseul.ro.

– informații generale în domeniul fiscal și IT se pot obține prin apelarea Call-center-ului, la numărul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, contribuabilii care nu sunt înrolați în Spațiul Privat Virtual pot utiliza Formularul de contact de pe site-ul Agenției pentru a obține informații generale în domeniul fiscal și IT.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.