Primăria Bistriţa va organiza o întâlnire cu administratorii firmelor care au cerut rezidenţe în Parcul Industrial Bistriţa Sud ca să afle cu ce probleme se confruntă şi care sunt motivele pentru care numai patru dintre companii au început să ridice construcţii, două fiind într-un stadiu ceva mai avansat.
„În cursul săptămânii viitoare vom avea discuţii cu investitorii. Vrem să vedem de ce au întârziat faţă de promisiunile iniţiale făcute şi, în acelaşi timp, să vedem în ce stadiu sunt ceilalţi în privinţa accesării banilor europeni”, a spus viceprimarul Gelu Muthi într-o emisiune la postul local de televiziune AS TV.
Viceprimarul a explicat mai întâi care sunt cele două motive pentru care Parcul Industrial Bistriţa Sud nu este atractiv pentru investitori.
„E la o distanţă de peste 100 de km de o autostradă care este sau va fi, de un drum bine circulat pe care investitorii să îl poată folosi. E un dezavantaj. Avem lipsă de forţă de muncă pe Bistriţa. Şomajul e undeva dus către zero, iar acest lucru e încă un dezavantaj. Noi suntem cu patru investitori care au ieşit cu construcţiile din pământ. Cel puţin doi dintre ei spun că până dă frigul o să şi acopere. Ei au solicitat fonduri europene. Toţi ceilalţi care, până în momentul de faţă nu au intrat în Parcul Industrial sunt pe acelaşi traseu. Încă nu am găsit niciun investitor care să spună: am banii, vin şi construiesc”, a spus el.
Potrivit lui Gelu Muthi, după plecarea lui Iulius Dumitru, Primăria Bistriţa a numit un nou administrator al Parcului Industrial, iar acesta este Ioan Magda.
„De cel puţin trei luni e singur, acum îşi face echipa. Nu e rău că a fost singur pentru că a putut să prindă toate aspectele activităţii. El va trebui să iasă, să promoveze Parcul Industrial, să caute acel investitor care va atrage după el alţii, o ancoră, o locomotivă. Din păcate, nu sunt cunoscute destul facilităţile de care pot beneficia investitorii dacă merg în Parcul Industrial. Vom pune pe hârtie o strategie de promovare a Parcului Industrial cu totul altfel decât cea care a existat până acum. Pe mine mă interesează să atragem un investitor mare, o ancoră. Toţi preferă acum Clujul, acolo este forţă de muncă câtă vrei. Noi avem aici un mare angajator care a absorbit toată forţa de muncă, Leoni”, a spus Muthi.
În aprilie 2017, Timp Online scria că zece firme au semnat contracte cu administraţia Parcului Industrial Bistriţa Sud, urmând să ocupe o treime din suprafaţa disponibilă a acestuia şi că, în total, companiile vor angaja circa 400 de oameni.
Iată lista celor 10 rezidenţi din Parcul Industrial Bistriţa Sud:
- Roindra Internaţional SRL – fabricarea de construcţii metalice – 70 de locuri de muncă nou create
- Datacor SRL – lucrări de instalaţii electrice – 10
- Centana Com SRL – înfiinţare fabrică de procesare lapte – 36
- Geto-Dacia Construcţii Pasive SRL – fabricarea de elemente din lemn pentru case pasive – 71
- Eurocompozite SRL – fabricarea fibrelor din sticlă – 40
- Flaely Grup SRL – lucrări de construcţii – 25
- Carpath Weld Industries SRL – producţia de rezervoare/cisterne/continere metalice – 30
- Terraqua Water Systems SRL – lucrări de construcţii pentru fluide – 24
- Brandis Berg SRL – fabricarea ambalajelor din carton – 752
- Proterm-Line SRL – atelier producţie mobilier – 10
Nu e o consultare în partenierat public-privat mai degrabă?
Raport sună a dare de seamă.
Ori nu sunt relații ierarhice.
Ci de afaceri.
Parc industrial fantoma… bani aruncati degeaba… mai bine ar merge aia cu scoala de soferi sa invete sa conduca. Atatea intalniri si anunturi cu acest parc si tot gol este… o idee esuata.
Stimaţi domni, investitorii întâi gândesc şi apoi fac, după o analiză temeinică, luând în considerare toate problemele legate de rentabilitate. Voi aţi auzit de o iniţiativă de undeva şi fără să faceţi o analiză de fezabilitate, vi s-a năzărit că veţi avea pe bani „puţini” o vacă de muls. Dacă „aţi fi măsurat de zece ori, şi abia după aceea aţi fi tăiat”, cum face un meseriaş înţelept, „n-aţi fi dat cu capul de grindă”, situaţie în care vă găsiţi în prezent. Poate aţi învăţat ceva din această „păţanie”, „nu tot ce zboară se mănâncă” şi „măsoară de trei ori şi apoi taie”, mai ales că aţi cheltuit banii contribuabililor pentru a „învăţa”, pentru că voi nu ţineţi cont că sunteţi doar administratori vremelnici ai avutului contribuabililor şi nu stăpânii acestui municipiu, aşa cum vă comportaţi, gândindu-vă numai la propriile buzunare.
Domnu vice, bateti campii. Mai bine ocupati-va de altceva.