Începând cu această lună, firmele care lucrează cu zilieri sunt obligate să dea mai mulți bani la stat întrucât a fost modificată Legea zilierilor, iar angajatorii sunt obligați să achite pentru aceștia contribuția la pensii (CAS). Măsura este văzută ca o ”catastrofă” de firmele din agricultură.
”Cea mai mare catastrofă pentru firmele serioase care lucrează cu zilieri și îi trec în acest registru este modificarea acestei legi a zilierilor pentru că Guvernul ne impune noi taxe. În primul rând, ne-au impus să plătim salariul minim. Toată lumea știe că activitatea aceasta o faci cu oameni care nu sunt în deplină forță, oameni mai bătrâni, bolnavi, copii. Ne obligă să le dăm acum 100 de lei pe zi. Dacă zilierul e înscris dimineața în Registrul zilierilor și lucrează o oră sau două fiindcă vine o ploaie, ești obligat să-l plătești pentru 8 ore. Odată ce ne impune să plătim și taxele aferente pe munca lor ne falimentează de-a dreptul. Noi, la Pombis, am plătit anul trecut zilieri de 900.000 de lei. Dacă trebuie să mai plătim încă pe atât nu mai putem funcționa. Pentru noi, cei din agricultură, e o catastrofă. Noi avem câte 200 de zilieri. Nu am cum să îi plătesc decât în condițiile legii. Nu plătim la negru. Plus că noi, 90% din ce producem, livrăm în hipermarketuri. Dar nu trebuie să gândim așa, e absolut periculos, dar sigur că unii care nu își vor permite să plătească acești bani vor închide, iar alții vor plăti la negru”, a spus Aurel Onigaș, managerul firmei Pombis.
Potrivit acestuia, zilierul nu este interesat de faptul că firma plătește impozitul pe venit. ”El vine să-i dai în mână 100 de lei, iar tu trebuie să-i dai 110 ca să ai de unde să scazi impozitul. Oricum e mult, dacă mai punem și CAS e absolut imposibil. Zilierii vin cu toată familia. A doua zi, unii pleacă acasă că s-au certat cu familia, că nu știu ce. Cum să-i angajezi? Îi faci vizita medicală și zice un nume, iar a doua zi alt nume. Îți răspunde că așa îi zice soacra. E absolut imposibil să îi angajezi pe unii dintre ei. La noi, la Pombis, au trecut prin Registrul zilierilor 600 de persoane cu zile mai multe sau mai puține. De-asta în toate statele europene se folosește munca cu sezonieri pentru că nu îi poți angaja pe toți. Din păcate, noi primim subvenții mai mici decât fermierii din UE. Cu aceste taxe pe muncă nu mai poși concura cu ei, și așa concurezi cu greu. Polonezii și ungurii au alte facilități, iar dacă noi plătim mai mult cum să concurăm cu ei?”, a mai spus Aurel Onigaș.
Întrebat dacă măsura este benefică, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus, la Bistrița că, în opinia sa, da: ”Dacă zilierul nu plătește CAS, preluați dumneavoastră acea pensie. Toate firmele din România sunt mulțumite de această măsură”.
La acest subiect s-a referit și președintele CJ, Radu Moldovan.
”Eu, în calitate de administrator al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, vă mai pun o întrebare: în prezent, avem 20 de milioane de oameni care beneficiază de sistemul de sănătate la care contribuie vreo 5 milioane. Noi ce să facem acum? Când se termină banii de la CJAS prin 20 ale lunii să pun etichete pe la UPU, pe la pediatrie că s-au terminat banii? Oamenii de afaceri trebuie să înțeleagă că oamenii care lucrează la ei ca zilieri trebuie să beneficieze de aceste asigurări și de sănătate. Noi trebuie să fim cu toții solidari la un anumit sistem ca el să poată funcționa. Eu am înțeles de la ministrul de Finanțe că la sănătate e opțională contribuția. La pensii, normal că e obligatorie. Omul ăla are vechime și vine și spune că a lucrat în agricultură și nu îi dă nimeni pensie”, a spus șeful CJ Bistrița-Năsăud.
Până acum, cei care folosesc zilieri datorau la stat numai impozit pe venitul acestora, iar CAS putea fi achitată opțional de către lucrătorii sezonieri. Modificarea legii va duce la creșterea costurilor cu zilierii dacă beneficiarii de lucrări majorează remunerația brută astfel încât să acopere CAS-ul și remunerația netă să rămână la fel cât este acum.
O altă consecință ar putea fi ca banii cu care vor rămâne zilierii în urma activităților prestate să fie mai puțini. Acest lucru se poate întâmpla dacă zilierului nu îi va fi majorată remunerația brută pentru a i se păstra cuantumul actual al remunerației nete.
Legislația zilierilor a suferit recent modificări majore, care au fost operate de Guvern prin Ordonanța de urgență nr. 26/2019. Dacă unele dintre ele sunt pozitive pentru toată lumea, cum ar fi extinderea domeniilor în care pot lucra zilierii, altele sunt doar în avantajul zilierilor, cum ar fi obligarea la plata contribuției la pensii (CAS).
În viitorul apropiat se va înființa un registru electronic pentru zilieri care va înlocui registrul fizic, menit să diminueze încălcarea legii în domeniul muncii cu ziua. Registrul va deveni operațional abia după ce va fi adoptată o metodologie pentru operarea acestuia și atunci când Inspecția Muncii va cumpăra sistemul informatic pentru acesta.
În plus, și îngrijirile medicale necesare zilierilor implicați în accidente de muncă sau care capătă boli profesionale trebuie acoperite de-acum de către firmele și persoanele fizice autorizate (PFA) care îi angajează.
Ministrul de Finante : ” daca zilierul nu plateste CAS , preluati dumneavoastra acea pensie ” . Tocmai aici e dubla masura , pensionatul special cu 66.700 de lei pensie ( 14.000 de euro pe luna ) nu a platit CAS domnule ministru . Pensia aia speciala noi o preluam ( platim ) , amaratul de zilier trebuie sa si-o plateasca singur ? S-a bagat ca musca-n lapte si Radu Moldovan care spune ca el e administratorul Spitalului Judetean . O ineptie mai mare ca asta nu am mai vazut pana acum . Tu esti presedintele celor 31 de consilieri judeteni , Radu , lasa Spitalul si pensiile zilierilor pe mana altora , n-ai expertiza sa vorbesti .
pai daca tot vreti sa nu plece nimeni in afara, daca vreti ca cei de afara sa se intoarca, care este politica Dvs. in acest sens??? Sa plateasca zilierii fara asigurari, fara impozit, dar sa aiba spitale de lux, scoli de top, drumuri???? De ce aplicati dubla masura cand este vorba de orice alt om al muncii care nu este angajat permanent??? Sunt pline spitalelel de neasigurati care nu platesc dar beneficiaza, iar unul cu 40 de ani de munca e programat peste 3 luni!!!!! Patronii sa faca bine sa isi regandeasca si sa eficientizeze activitatea in asa fel incat sa le fie si lor lesne!!!!! In alte tari de ce se poate, desi peste tot este aceeasi problema. Nimenu n-ar da la stat dar toti au pretentii!!!! Asteptam solutia Dvs. D-le Florean, poate este mai buna! ce facem cu zilierii??? cum sa ii platim? cine sa le plateasca asigurarile?????Asteptam……….
daca tu ai 40 de ani vechime si ai lucrat la stat 40 de ani din care vreo 35 ai stat degeaba ca…daca nu ai fi stat se vedea ceva de bine in tara asta atunci ai tot dreptul sa astepti 3 luni pentru ca acolo in spitale sunt tot prietenii dumneavoastra!
PS si zilierii platesc impozite si taxe la stat…un zilier care ia pe zi 100 de lei daca e fumator si betiv te asigur ca plateste mai mult la stat decat tine cu 100 de lei pe zi cu salariul minim pe economie!!!!(zilierul daca bea 20 de lei, cumpara tigari de 17 lei si mancare de 60 de lei automat a platit statului roman 15+12+12=40%)
SPITALELE IN ROMANIA NU SE FAC DIN ASIGURARILE DE SANATATE
Si vreti sa le dati 2 lei pe zi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sa fim mereu platiti prost si pe urma sa urlam ca ne pleaca lumea in strainatate!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nu vedeti cat de ipocriti sunteti unii??? Sigur ca nu se fac spitale din banii de asigurari, dar se contribuie din acesti bani la programele de sanatate. la salariile medicilor etc. Sau vreti si la medici sa le dati 100 de lei?? In Ungaria munca se plateste!!!!!!! sunt salarii mai mari. Nu v-ati pus intrebarea??? de ce??? si de ce la noi sa le dai 3 lei??? ca patronii inca nu au inteles sa isi respecte muncitorii? ca un muncitor platit si multumit aduce plus valoare? ca ii schimba ca pe ciorapi daca le comenteaza ceva, sau nu accepta abuzurile lor??? Cati patroni isi respecta salariatii??? Cum vreti sa se faca investitii si dezvoltare cu muncitori platiti prost? ca fumeaza si bea un zilier ti se pare cumva ca este marea descoperire economica a lumii? Serios? dar cate tratamente, ajutoare sociale, alocatii primeste betivul acesta se stie????? din ce bani sunt ei asistati medical, etc.??? zau asa…. si sa sti ca prietenii mei nu sunt acolo in spitale….. ca acestea sunt pentru cei care nu au acces la privat, dar asta nu este treaba dumitale. Or veni PNL-ul si USR si atunci sa vedeti ce lapte si miere va curge……………….ba sa le dea, salarii, sa plateasca impozita, sa se dea si sa se faca!!!! ca de politica pdl si pnl in care nu s-a facut nimic, ne-am saturat!
Fa-te patron, frustatule !
Bagă-ți banii intr-o afacere, ia credite si atunci o sa poti face ce vrei in firma ta !
Pana atunci , ciocul mic, coada jos si fa-ți macar treaba pentru care esti plătit !
Dar cine mai lucreaza cu 100Lei pe zi? Nu gasesti omeni nici cu dublu sa iti lucreze ceva. Suma de 100Lei a fost valabil acum 10 ani si clar ca trebuie finantat si pensie si sanatate de undeva. Nu poti lucra tot la negru si in loc de pensie primesti ajutor social din care nici nu poti muri.
pt Radu: in alte state UE , nu mai departe decat Ungaria, in spitale chiar este lux , nu in Romania, unde doar cand vine ministra sanatati in vizita se face curatenie la modul serios .
In rest se igienizeaza cu apa pt a ingrasa bacteriile.
In Romania avem aparatura si nu o putem folosi pentru ca nu avem bani de consumabile (vezi CT din Nasaud)
Si tot in Ungaria se dau subventii pt agricultura, cu acele subventii poti plati taxele la stat si sa ai un pret de vanzare cu care sa intri pe piata altor state europene.
La noi , cu masurile luate de guvernul PSD ajungi sa inchizi afacerea si sa te duci sa lucrezi dincolo.
Avem salarii mai mari.
Şi contribuții şi mai mari.
Nu sunt bani.
-Să se tipărească.
Am incercat sa lucrez cu oameni la cules spunandu-le ca le platesc asigurarile. Vreau sa va zic ca au sarit ca arsi ca nu mai vin. Daca ii trec in Registru ei isi pierd ajutoarele sociale. Nici cum nu e bine. Din grija de a aduna bani sa poata Raducu si Teo sa fie multumiti, noi nu ne putem strange recoltele. Oameni buni, zilierii sunt zilieri. Ei vor banul in mana si gata. Pe mine ma intereseaza sa imi strang recolta. Pe stat ar trebui sa il intereseze sa intre marfa pe piata.
se numeste munca la negru si la mai mult de 3 oameni ar trebui sa intri la gherla
asa sunt legile in europa