Prima firmă care a anunţat creşterea tarifelor cu 14,6% a fost Codrişor SRL care colectează deşeuri de pe Valea Şieului, Valea Şieului şi din comuna Braniştea.
„Majorarea este impusă de noile tarife de depozitare percepute de operator la depozitul ecologic din localitatea Tărpiu (42,82 lei/tonă faţă de 7,6 lei/tonă) şi a creşterii distanţei de transport cu 40 de kilometric. Sunt convins că toate firmele vor creşte tarifele fiindcă distanţa e mai mare până aici şi, în plus, carburantul s-a scumpit. Companiile nu pot merge în pierdere. Diferenţa de preţ va fi suportată de cel care produce gunoiul. Ama şteptat 23 de ani ca să facem un deposit ecologic şi acum suporta creşterile de tarife”, a declarat patronul firmei, Grigore Iuga.
La rândul său, Dionisie Illyes, reprezentantul unei companii de salubritate din judeţul Mureş, care colectează gunoi din zona de sud a judeţului Bistriţa-Năsăud, a declarat că şi firma sa va creşte preţurile.
„Noi operăm în judeţul Bistriţa-Năsăud în cinci comune. Avem contracte cu primăriile din zona de sud a judeţului cele dinspre Mureş. Până acum nu am scumpit tarifele fiindcă ne-am înţeles bine cu primarii şi ne-am descurcat. Acum însă, după ce groapa de gunoi ecologică a devenit funcţională, vom scumpi şi noi tarifele, dar nu ştim deocamdată cu cât”, a declarat el.
Cele mai mari creşteri de preţuri vor fi în zonele îndepărtate de groapa ecologică. Primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan (PDL), a declarat că, în comuna pe care o conduce, situată pe Valea Someşului, vor creşte tarifele chiar şi cu 25%.
„Până acum luam taxă de familie. De acum încolo, vom percepepe taxe pentru fiecare membru din familie. Aşa se face că, de exemplu, framiliile cu mai mulţi membri, vor plăti chiar şi cu 25% mai mult ca până acum când s-a deschis depozitul ecologic. Oamenii sunt nemulţumiţi fiindcă toate s-au scumpit, dar nu avem ce face fiindcă în altă parte nu mai putem duce gunoiul. Odată cu deschiderea depozitului ecologic nu se mai poate depozita gunoi nicăieri în altă parte”, a declarat Ţiolan.
Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca (PDL), a spus că şi locuitorii din comuna sa vor fi obligaţi să dea mai mulţi bani pentru ridicarea şi transportul deşeurilor până la noul depozit ecologic.
„Nu ştiu exact cât va creşte taxa de salubritate. Este o companie care are contracte cu fiecare familie. Noi nu avem niciun amestec. E clar însă că vor creşte tarifele fiindcă, până acum, gunoiul se aducea la cinci kilometri până la vechiul depozit, acum se va duce la peste 30. E o diferenţă, dar oamenii vor plăti. Nu avem ce face. Nu avem unde să ducem gunoiul, Oriunde l-am depozita în altă parte luăm amenzi”, a spus Simionca.
Primarul comunei Şieu Măgheruş, Sorin Mititean (PDL), a spus, la rândul său, că se aşteaptă ca şi în cazul comunei pe care o conduce, firma de salubritate care are contract cu primăria să ceară bani mai mulţi.
„O să suportăm diferenţa de preţ, de 15%, de cât va fi, de la bugetul local. Noi am stabilit de anul trecut taxele şi impozitele locale şi e prea târziu acum să modificăm taxa de salubrizare. O eventuală creştere care sunt sigur că va fi va fi suportată din bugetul local”, a spus edilul din Şieu Măgheruş.
Dragomir Cîmpan, şeful Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a declarat că tarifele pentru ridicarea şi depozitarea gunoaielor vor creşte diferenţiat în toate comunele şi oraşele judeţului.
„Fiecare operator are contract cu autorităţile publice locale. În momentul în care au încheiat aceste contracte, operatorii nu ştiau preţul de depozitare al gunoiului la depozitul ecologic de la Tărpiu. Acesta s-a stabilit prin licitaţie. Acum preţurile vor creşte diferit. Fiecare operator va face măriri ca să-şi acopere diferenţa între preţul pe care l-au plătit până acum pentru depozitare în acele depozite neconforme şi cel care îl plătesc de acum încolo, aici, la depozitul ecologic. Aceasta va fi creşterea pentru depozitare. O altă creştere va fi generată de acoperirea transportului. Până acum se depozitau gunoaiele la cele trei puncte temporare, iar distanţele erau mai mici, iar de luni toată lumea e obligată să aducă deşeurile la Tărpiu”, a declarat Cîmpan.
Depozitul ecologic de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi în patru celule. Prima celulă, operabilă, are o durată de viaţă de 5-6 ani, o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi şi se întinde pe 2,62 ha.
Daaaaa………e mult ,,gunoi,, in orasul asta . ne-ar costa o avere sa ne scapam odata de el. nici un pret nu ar fi prea mare. dar cine sa-l ia si sa-l duca ?? cine ?/
trebuie sa le dupa pana la statiile de transfer, nu pana la Tarpiu!