Producţia industrială a companiilor din județul Bistrița-Năsăud a fost în luna octombrie a anului trecut – ultima de referință – cu 10% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului 2023. În primele zece luni ale anului curent producția industrială a scăzut cu 11,8% față de aceeași perioadă din anul precedent, potrivit Direcției Regionale de Statistică.
Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna octombrie 2024 cu 0,4% faţă de luna corespunzătoare a anului anterior. Comparativ cu luna precedentă s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 4,4%.
În primele zece luni ale anului curent cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 4,3% față de aceeași perioadă din anul trecut.
În luna octombrie 2024 cifra de afaceri realizată în industrie din livrări interne a reprezentat de 50% din total, din exporturi a fost de 50%, cea mai mare parte dintre acestea (77,5%) fiind realizată în zona Euro.
Agenţii economici cu sediul în judeţ au realizat în luna august 2024 exporturi în valoare de 41814 mii euro, o scădere cu 21,3% față de nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior și o scădere cu 29,1% față de nivelul lunii precedente.
Din județ sunt exportate preponderent mașini, aparate și echipamente electrice, materii textile, mijloace de transport, metale comune, materiale plastice, cauciuc, animale vii şi produse animaliere și produse din lemn.
Distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului în primele opt luni din 2024 este următoarea: Germania (20,6%), Italia (19,2%), Franța (11,6%), Ucraina (6,8%), Regatul Unit al Marii Britanii (6,3%), Ungaria (6,1%), Austria (4,3%), Olanda (3,1%) și Statele Unite ale Americii (2,5%).
Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna august 2024 de 60673 mii euro, cu 6,5% mai mic comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a scăzut cu 22.8%.
Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului în primele opt luni din 2024 este următoarea: Germania (24,1%), Italia (13,1%), Ungaria (7,5%), Turcia (7,1%), China (6,3%), Bulgaria (5,6%), Austria (5,4%), Olanda (4,7%) și Polonia (4,0%).
Soldul balanței comerțului exterior în luna august 2024 a fost negativ (-18859 mii euro).
…atunci e bai .
Intreb doar: ce afaceri rentabile are statul in judet?
Parcarile
…si trotuarul de pe centura!
O sa facă exporturi aia care stiu sa bată cuie și sa pună rigips pentru ca ei au avut scutiri de impozite pe salar. Ceilalți au făcut exporturi dar n-au avut avantaje fiscale. Dezvoltatorii ce zic ca vine criza?? Se mai vând case la roșu cu 170 K €?
Un privat(avea sal min 4567lei) din constructii platea la stat aceiasi suma cat platea alta firma comert (sal min 3700 lei) pentru salariul minim.
UE a provocat această criză, prin închiderea centralelor nucleare, a termocentralelor, renunțarea la importurile de gaz din Rusia, renunțarea la benzină și la motorină.
Nu ai cum să produci, la un cost acceptabil , dacă nu ai surse de energie ieftină!
Chinezii și prietenii rușilor produc ieftin!
Soluția cu taxe vamale nu e viabilă, nici în UE nici în SUA, pentru ca taxele vamale măresc prețul produselor importate, iar cei care plătesc pretul sunt consumatorii din UE și SUA.
Soluția este sa produci mai ieftin decât chinezii, nu sa scumpești produsele chinezești.
Ronaldo Trump o să aibă mari probleme dacă scumpește produsele, pe care le cumpărau americanii din China.
Iar inflația o să crească, din cauza taxelor vamale, dobânzile cresc.
Elon Musk nu o să eficientizeze nimic!
A putut să eficientizeze Tesla, pt ca e firma lui și angajații nu pot face nimic.
Dacă eficientizarea statul, cei afectați de măsurile nepopulare , te vor pedepsi, vor vota cu partidul democrat !
Deci, nu poți face ce vrei în democrație.
Tesla nu este democrație, este eficientă și dictatura.