La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi de la Bistriţa, la mare căutare au fost tinerii care au învăţat o meserie. Din cele peste 500 de locuri de muncă puse la bătaie de agenţii economici, 493 au fost pentru cei cu studii medii şi profesionale. Firmele ar fi angajat însă pe oricine vrea să muncească având de două ori mai multe locuri de muncă decât numărul absolvenţilor şomeri.
Din păcate, însă mulţi dintre participanţii la bursă au venit pentru viza de la angajatori că nu au nevoie de ei ca să poată lua în continuare ajutor de şomaj. Alţii au vrut doar să testeze piaţa până anul viitor când vor încerca din nou la facultate.
La întrebarea „Ce vrei să faci în viaţă?”, cei mai mulţi ne-au spus că nu ştiu încă, dovada cea mai evidentă că învăţământul românesc nu reuşeşte nici măcar atât să-i înveţe pe copii: să îşi descopere talentele şi să se orienteze spre acele zone în care ar putea da ce e mai bun în ei.
„Este o problemă cu tinerii care nu prea au meserii. Toţi îşi doresc facultate, ei, părinţii lor, toată lumea. Avem şi companiile mari prezente şi mici întreprinzători, dovadă că e nevoie de forţă de muncă. Au fost iniţial 18 angajatori care şi-au anunţat prezenţa, în final au venit peste 50. Oamenii chiar îşi doresc să angajeze tineri”, a declarat Otilia Râpan, directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud.
Potrivit sursei citate, în perioada următoare, instituţia pe care o conduce va fi implicată în identificarea tinerilor inactivi care să fie înregistraţi în Serviciul Public de Ocupare (SPO). Sunt vizaţi tinerii cu nivel scăzut de competenţe şi care au dificultăţi în a se integra social. Din totalul celor 200.000 pe care ANOF speră să-i identifice la nivel naţional, 160.000 vor fi înregistraţi în SPO şi vor beneficia de informare şi consiliere profesională, inclusiv de profilare.
Otilia Râpan a mai adăugat că AJOFM derulează 14 programe de formare pentru meserii precum cele de agent de securitate, baby sitter, contabil, îngrijitor bătrâni la domiciliu, machior, patiser sau maseur.
”Număr agenţi economici participanţi la bursă = 53; Număr locuri de muncă oferite = 581; Număr de absolvenţi de învăţământ participanţi la bursă = 211; Numar de absolvenţi de învăţământ selectaţi în vederea încadrării în muncă = 68”, a anunțat la final AJOFM Bistrița-Năsăud.
Zece persoane condamnate, custodiate de Penitenciarul Bistriţa, au participat la Bursă. Deţinuţii care au discutat cu angajatorii sunt în executarea unei pedepse în regim deschis sau semideschis, aflându-se în apropierea termenului de a fi discutate în comisia de propuneri pentru liberare condiţionată. Totodată, persoanele condamnate selectate sunt din rândul celor apte pentru muncă din punct de vedere medical, calificaţi profesional sau necalificaţi, dar care posedă abilităţi practice într-o meserie.
În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt 3851 de oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, rata şomajului fiind de 2,86%.
De vina sunt: politicieni, patroni si cei care nu vor sa munceasca, adica toti.
1. Politicienii: legislatie proasta in domeniul muncii.
2. Patroni: mentalitate de stapan absolut pe toate(multi ar vrea sa poata fi impusa munca fortata), fara sa stie ca intr-o economie de piata stimulentul financiar este primul factor. Patronii nu inteleg ca un muncitor cu salariul minim pe economie castiga intr-un an un venit net de 950x 12 = 11400 lei, aproximativ 2500 euro/an. Aceasta suma de 2500 euro o poate castiga in 2 luni in vestul Europei la cules de „orice”si 10 luni sta in Romania si nu face nimic.
Le spun tuturor patronilor ca un muncitor are nevoie in Romania de minim 500 euro/luna net ca sa fie motivat sa lucreze continuu (12 luni/an).
Am lucrat si eu in vest 3.8 ani pt un salariu lunar net de 1700 euro, iar acum in Romania lucrez pt un salariu de 950 euro net.
3. Muncitorii: daca ar sti cum sa-si negocieze salariul si sa fie dispusi cu adevarat sa munceasca ar putea castiga in Romania minim 500 euro net/luna.
Bine punctat, ai perfecta dreptate.
Doamna aceea este in maieu rosu ???!!!!??? La un interviu ? Si este si angajatoare ?? Aoleooooo….! Nu pot sa cred .
Ne ducem incet,încet …..la vale.