Oficiali din rândul anchetatorilor au precizat pentru Evenimentul Zilei că, în perioada 2009 – 2012, Romsilva a alocat Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud spre recoltare şi valorificare masă lemnoasă atât din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către această entitate, cât şi din cel administrat de alte direcţii silvice – Direcţia Silvică Maramureş, Direcţia Silvică Mureş, Direcţia Silvică Neamţ, Direcţia Silvică Suceava.
Solicitările de suplimentare a masei lemnoase, pe raza altor judeţe transmise de către Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva (în perioada 2009 – 2012), au fost motivate de Gheorghe Ivan invocându-se resursele limitate de fond forestier aflat în administrarea Direcţiei Silvice Bistriţa–Năsăud – insuficiente pentru realizarea indicatorilor avuţi în vedere la întocmirea bugetelor anuale de venituri şi cheltuieli – funcţionarea în cadrul direcţiei judeţene a unui sector de exploatare specializat şi existenţa de personal calificat disponibil să execute lucrări de exploatare a masei lemnoase.
Din verificările efectuate de Corpul de control al primului – ministru rezultă că din volumul total de masă lemnoasă de 257.500 m.c. ce a fost alocat Direcţiei Silvice Bistriţa Năsăud de la alte direcţii silvice, în perioada 2009 – 2012, un volum de 169.000 mc. (reprezentând 65,63% a fost alocat de la Direcţia Silvică Suceava, restul provenind de la direcţiile silvice Mureş (16,5%, Neamţ (13,2) şi Maramureş (4,66%).
Condiţiile de predare – primire a masei lemnoase între direcţiile silvice, precum şi cele de recoltare şi valorificare, inclusiv modul de înregistrare a veniturilor aferente a fost stabilit prin protocoalele încheiate între direcţiile silvice implicate. Fiecare partidă a fost recepţionată înainte de autorizare pe bază de procese verbale în care au fost consemnate date cu privire la verificarea evaluării masei lemnoase şi ale amplasamentelor. Urmărirea derulării contractelor, gestionarea şi valorificarea masei lemnoase s-a realizat de către Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud care avea obligaţia de a înregistra veniturile din vânzarea masei lemnoase.
Tot din verificările efectuate a rezultat că suplimentarea volumelor de masă lemnoasă prin alocarea unor partide de la alte direcţii silvice s-a realizat în baza hotărârii Consiliului de Administraţie al Romsilva pe baza solicitărilor transmise de Direcţia Silvică Bistriţa–Năsăud.
Deşi raţiunea alocării unor cantităţi suplimentare de masă lemnoasă a fost acea a exploatării prin unitatea proprie – SEIRU Bistriţa, din verificările efectuate a rezultat că în perioada 2009 – 2012, din volumul total de masă lemnoasă recolatat – circa 310.389 m.c., numai un volum de circa 25.573 m.c. a reprezentat masă lemnoasă valorificată pe picior. Cea mai mare parte a masei lemnoase recolatate a fost exploatată prin intermediul agenţilor economici cu care Direcţia Silvică a încheiat contracte de exploatare forestieră, iar cantitatea de 105.245 m.c. a fost recoltată în regie proprie prin SEIRU Bistriţa.
Din verificările efectuate a rezultat că SEIRU Bistriţa a fost înfiinţată în vederea derulării unor activităţi de exploatare, sortare şi transport al masei lemnoase, întreţinere a utilajelor forestiere, precum şi pentru accesibilizarea fondului forestier prin amenajarea de drumuri pentru tractoare.
S-a stabilit de asemenea că în ceea ce priveşte veniturile realizate ponderea cea mai mare, circa 63,89% din cifra de afaceri realizată de Direcţia Silvică Bistriţa–Năsăud în perioada 2009 – 2012 a fost obţinută din activitatea de comercializare a masei lemnoase.
Principalii agenţi economici care au achiziţionat masă lemnoasă de la Direcţia Silvică Bistriţa–Năsăud în perioada 2009 – 2012 au fost:
1. Austroforest Internaţional SRL (6.432.725,40 RON) – Traian Larionesi
2. Frasinul SRL (6.215.565,23 RON) – Traian Larionesi
3. Silvania Internaţional SRL (5.169.196,39 RON) – Emil Iugan
4. Holzindustrie Schweighofer SRL (2.853.516,55 RON)
GVC Computers SRL, Petronevax SRL, Mondladani SRL, Narilserv SRL, Sohurotrans SRL, Kronospa Sebeş SRL, Ecoforex SRL, Unicflor Mark SRL, Pireas SRL.
Uitati-va atent la ei. Ce mutre de kagebisti au. FELICITARI DNA !!! MULTA SANATATE !!!
Semnal : http://www.evz.ro/exclusiv-perchezitiile-dna-de-la-bistrita-nasaud-firma-austriaca-holzindustrie-schweighofer-a-fos-favorizata-de-directorii-directiei-silvice.html
In loc de comentariu mai sugestive sunt versurile din poezia lui Petőfi Sándor, intitulata TRIMITEȚI REGII LA SPÂNZURĂTOARE:
Cuțitu-n inima lui Lamberg, ștreang
De gâtul lui Latour și, după rang,
Veni-vor și-alții. În sfârșit, învii
Popor al meu și faptele-ți sunt vii,
Dar asta încă nu-i fapta cea mare…
Trimiteți regii la spânzurătoare !
Poți iarba rea s-o seceri dacă vrei,
În loc de-un fir vor crește mâine trei !
Din pomul blestemat, poți smulga foi,
Cu timpul altele vor crește, noi,
Din rădăcini stârpiți-i până-n zare –
Trimiteți regii la spânzurătoare !
Sau încă nu știi să urăști cât zece
Nici azi, o, lume, numele de rege ?
Oh, să revărs dac-aș putea pe lume
Turbată ură, valuri negre-n spume,
Ce-mi umflă pieptul, uriașă mare –
Trimiteți regii la spânzurătoare !…
Niste Orci…
Stimată DNA, oare când veţi începe cercetări şi în legătură cu JAFUL din ultimii ani, produs în munţii unor comune (gestionaţi evident de primăriile respective). Ar fi interesant de văzut spre exemplu masa lemonoasă exploatată şi comercializată din muntele comunei Mărişelu , cu ,,concursul dezinteresat,, al Ocolului silvic Dorna Căndreni, Primăria Dorna Căndrenilor (cu firmele căpuşă, sau satelit, ale primăriei în cauză). Puteţi începe de unde vă vine mai uşor: fie de la Primăria Mărişelu, fie de la Primăria Dorna Căndrenilor, pentru că jaful este comun, deasemenea ruta banilor rezultaţi. Haideţi, că se poate….daţi startul, şi veţi fi ajutaţi!