Actualitate

Fiscul a adunat mai mulţi bani la buget. Cu cât au crescut încasările

Şeful Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa, Cristian Parasca, a spus, într-o şedinţă a Colegiului prefectural, că la finalul celui de-al doilea trimestru al anului în curs s-a încasat la bugetul statului suma de 182,4 milioane de lei, cu 11,3% mai mulţi bani faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit lui Cristian Parasca, prin executare silită, au fost încasate 33,6 milioane de lei din care: 19,3 milioane de lei din somaţii, 9,4 milioane de lei din popriri bancare, 716.000 lei din popriri la terţi şi 4,1 milioane de lei prin plăţi efectuate de debitor după instituirea sechestrelor sau a popririlor.

Conform sursei citate, din TVA au fost stinse obligaţii fiscale în sumă de 28,8 milioane de lei, din care 17,7 milioane de lei prin compensare, respectiv 11,1 milioane de lei prin autocompensare.

Măsurile de executare silită cu precădere împotriva debitorilor cu datorii mari şi a celor care înregistrează debite curente mari neachitate la scadenţă au fost: somaţii pentru creanţe de 42,1 milioane de lei, popriri bancare pentru creanţe de 14,8 milioane de lei, popriri la terţi pentru creanţe de 3,1 milioane de lei, sechestre mobile pentru creanţe de 2,1 milioane de lei şi sechestre imobile pentru creanţe de 266.000 de lei.

Fiscul a deschis procedura insolvenţei la un număr de 25 societăţi comerciale, iar stingerea creanţelor bugetare ca urmare a aplicării măsurilor prevăzute în Legea insolvenţei a dus la încasări de peste un milion de lei de la societăţile aflate în procedura insolvenţei.

De asemenea, tot în perioada menţionată, s-au întocmit 14 procese verbale de insolvabilitate pentru creanţe în sumă de 9,6 milioane de lei şi s-au emis 24 decizii de atragere a răspunderii solidare în suma de 294.000 de lei.

Cristian Parasca s-a referit şi la creanţe. „Arieratele nete recuperabile totale la 30.06.2015 sunt de 73,5 milioane de lei. În urma acţiunilor de executare silită şi de impulsionare a colectării, la sfârşitul trimestrului II 2015 s-au încasat din total arierate recuperabile persoane juridice aflate în executare silita 81,50%. S-a promovat intens în cadrul contribuabililor facilitatea oferita de OG 29/2011 privind acordarea eşalonărilor la plata pentru obligaţiile fiscale restante la buget. În urma acestor promovări, au fost depuse la sediile structurilor teritoriale 55 de solicitări pentru eşalonarea obligaţiilor fiscale restante în suma de 6,3 milioane de lei. Din cele solicitate şi cele în curs de soluţionare s-au aprobat 56, pentru obligaţii restante de 10,4 milioane de lei. Din totalul eşalonărilor aprobate aflate pe rol, în trim. II 2015 au fost finalizate un număr de 23 cazuri cu suma de 501.000 de lei, iar în 15 cazuri s-a pierdut eşalonarea pentru sume de 1,6 milioane de lei. S-au monitorizat în permanenţă datoriile marilor datornici şi a contribuabililor care declară sume mari într-o lună”, a spus Parasca.

Şeful Fiscului a anunţat că primii 25 mari datornici ai judeţului înglobează datorii de peste 198 de milioane de lei, însă nu i-a menţionat nominal.

În ce priveşte sumele încasate în termen aferente sumelor declarate, acestea sunt în valoare de 149,2 milioane de lei, iar sumele de plată declarate în termen sunt în valoare de 207,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă un grad de realizare a conformării voluntare de 71,99 %. Restul contribuabililor nu îşi plătesc datoriile din proprie iniţiativă.

Şeful AFP Bistriţa-Năsăud a mai anunţat că s-au monitorizat 250 de sechestre aplicate asupra bunurilor mobile şi imobile pentru creanţe restante în sumă de 20,4 milioane de lei, s-au instituit 38 de sechestre pentru creanţe restante în sumă de 1,4 milioane de lei. S-au publicat spre vânzarea 8 anunţuri pentru valorificarea prin licitaţie a bunurilor sechestrate în valoare de 207.000 lei, au fost organizate un număr de 12 licitaţii pentru bunuri cu valoarea de 370.000 de lei, nereuşindu-se vânzarea nici unui bun sechestrat.

În cel de-al doilea trimestru au fost înregistraţi 551 contribuabili (216 persoane juridice si 335 persoane fizice autorizate), s-au operat modificări în baza de date aferente unui număr de 1.581 declaraţii depuse de către contribuabili, s-au depus un număr de 174.426 declaraţii, pe tipuri de impozite, dintr-un număr de 181.599 declaraţii aşteptate, reprezentând un procent de 96,08%. Totodată, s-au declarat inactivi un număr de 122 contribuabili, iar un număr de 4 contribuabili s–au reactivat. Alţi 393 contribuabili au depus cerere privind utilizarea unui certificat digital calificat în vederea depunerii declaraţiilor on-line.

Fiscul a transmis 2.963 notificări pentru nedepunerea în termen a declaraţiilor fiscale şi a aplicat sancţiuni conform prevederilor legale. Au fost formulate şi transmise un nr. de 39 răspunsuri la solicitările adresate în scris de către contribuabili, într-un termen mai scurt decât cel legal şi s-au acordat 3891 răspunsuri la solicitările telefonice şi directe, pentru 1481 persoane fizice şi 2410 persoane juridice.

În aceeaşi perioadă, s-au efectuat, de către serviciile de control fiscal persoane fizice şi juridice 339 de controale, inclusiv cu alte instituţii ale statului. S-au verificat în total 435 contribuabili persoane fizice şi juridice.

Fiscul a mai că 55 de unităţi administrativ-teritoriale au înscrise în buget surse de finanţare pentru proiecte din fonduri europene, proiecte care în partea de cheltuieli a bugetului se regăsesc pe toate capitolele clasificaţiei bugetare. Execuţia bugetară din fonduri europene s-a realizat în procent de 22,42 % din creditele bugetare aprobate şi se regăsesc la 50 de unităţi administrativ- teritoriale.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.