I-aţi văzut în Schulerwald la concursul de gătit. Au venit cu un tractor încărcat cu toate cele necesare pentru gătit, s-au distrat pregătind gulaş şi au plecat la fel de veseli, claxonând, chiar dacă nu au câştigat. Cu acelaşi tractor, anul trecut au pornit la „udat”. Erau grădinari înarmaţi cu stropitoare cu care şi-au udat soţiile, mamele, dar şi fetele întâlnite în cale pe străzile din oraş.
De data aceasta s-au gândit să facă mai mult de atât: să scoată din cufere costume vechi, tradiţionale şi să le îmbrace special în a doua zi de Paşte. Fiecare a încercat să poarte un costum din zona în care s-a născut. Fostul viceprimar Florin Găurean, pe care îl puteţi recunoaşte cu uşurinţă în fotografii, a îmbrăcat un costum de moroşan, alţii au purtat vechi costume săseşti sau de pe Valea Someşului, inclusiv pălării cu pene de păun. Surse bine informate ne-au spus că flăcăii au căutat mult şi bine până le-au găsit fiindcă niciunul nu a vrut să poarte vreun veşmânt „modern”. De data aceasta, au renunţat, se pare la stropitoare şi au ales o găleată, dar mai mult pentru a accesoriza costumele decât pentru „udatul” propriu-zis. Tot parfumul fin din sticluţă a rămas arma secretă.
Mijlocul de transport ales anul acesta a fost un autobuz din anii 50, adus din Germania şi recondiţionat timp de o jumătate de an de unul dintre ei. Arată mai degrabă ca un mijloc de transport turistic fiindcă e „dotat” cu laviţe acoperite cu ţoale de lână şi mese la care flăcăii au mai putut închina câte un pahar care să le dea curaj să spună poezia potrivită în faţa fiecărei fete.
„Udate” şi de această dată, ca şi anul trecut, au fost soţiile şi mamele mândrilor flăcăi din autobuz, care s-au străduit să-i primească aşa cum se cuvine cu masa plină cu multe bunătăţi.
Adaugă comentariu