Floarea iubirii, Copacul banilor, Sporul casei, trandafirul negru, arțarul japonez sau castanul pitic sunt câteva dintre speciile de plante pe care le găsiți în centrul orașului la Expo ”Grădină și Ambianță” care s-a deschis azi și ține până duminică.
”Trandafirul negru – Aeonium Schwarzkopf – este o plantă suculentă de cameră, poate sta afară de primăvara până toamna, îi place soarele. Forma ei este spectaculoasă pentru o plantă de interior suculentă care este ușor de întreținut. Între udări trebuie să aibă solul uscat. Se udă bine, se lasă să se scurgă, după care se pune pe farfurie. Sunt plante care, dacă lipsești de acasă din diferite motive, nu te trădează și se bucură de gura de apă și după o lună sau două. Mai avem planta iubirii, copacul banilor. Fiecare plantă are povestea ei, iar unele au chiar povești frumoase”, ne-a spus Stela Bobiș, de la ”Sempervivum România”, producător de plante suculente la ghiveci.
La Expo ”Grădină și Ambianță” este prezentă și firma ”Tob Garden” din Coldău, care a făcut un aranjament spectaculos.
”Producem plante anuale, le-am adus aici, dar vindem și plante perene. Am construit o cascadă model pentru clienți să vadă ce pot face și ei acasă, am adus plante care se pot planta în grădini chiar în această perioadă. Le oferim și sfaturi celor care cumpără de la noi ca să știe cum să îngrijească plantele. Cele mai ieftine plante perene în ghivece au prețul de 10 lei, iar cea mai scumpă plantă este un arțar japonez la 6000 de lei”, ne-a spus ing. Timea Tobias.
Pe pietonalul ”Liviu Rebreanu”, în zona Bisericii Evanghelice, veți mai găsi și alți producători de flori, arbori și arbuști.
”Am adus un conifer care crește ca o creastă de cocoș, un castan care rămâne pitic, Aesculus Monstrosa, care are 35 de cm și costă 350 de lei. E o plantă rară care se vinde greu pentru că oamenii nu o cunosc, pe de-o parte, iar pe de altă parte, când le spui că e castan, își imaginează că va crește foarte mult, dar nu este așa”, ne-a spus un comerciant de plante rare din Bihor, care vine la Expo ”Grădină și ambianță” de la Bistrița de mai mulți ani fiindcă și-a format aici o clientelă.
”Am adus o varietate mare de plante, de la crăițe și flori de gheață, dalii, mușcate (cele mici la 12 lei, cele mari la 35 lei), garofițe, sporul casei și rozmarin ca și plantă comestibilă. Oamenii care vin la târg cumpără de regulă mușcate sau Impatiens, supranumită Sporul casei, plante pentru balcoane, terase, mai puțin pentru grădini”, ne-a spus o doamnă de la Câmpia Turzii.
La târg a mai venit și un cultivator de lavandă din Sibiu care a adus tufe, dar și produse obținute din ulei de lavandă.
”Lavanda poate fi plantată în această perioadă. Este o plantă care nevoie de foarte puțină apă spre deloc. Se udă doar la plantare. Când îi dai foarte multă apă, pentru că în zonă ai flori sau gazon, riști să o omori”, ne-a spus el.
Un cultivator din județul Mureș a venit cu peste 80 de tipuri de plante perene la ghiveci.
”Avem plante acvatice pentru iazuri, nufăr alb, plante aromatice care pot fi ținute în jardiniere, în bucătărie. Avem plante pentru locuri umbroase, suculente exterioare care nu îngheață iarna, ierburi decorative și câțiva arbuști, gutuiul japonez, aronia și goji. De mai mulți ani tot aceleași prețuri sunt, nu am scumpit deloc. Cel mai ieftin este mușețelul care costă 5 lei, majoritatea plantelor sunt 10 lei și 15 lei, iar nufărul e cel mai scump – 100 de lei – e înghiveci, are trei ani și înflorește anul acesta”, ne-a spus un producător din Glodeni, județul Mureș.
La Expo ”Grădință și Ambianță”, care s-a deschis astăzi în prezența președintelui camerei de Comerț și Industrie, Vasile Bar, a președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, și a administratorului public Adrian Costea, mai sunt și producători de încălțăminte din piele, comercianți de bunuri de larg consum și de produse alimentare.
Târgul este deschis după următorul program:
- Joi 3 aprilie, orele 12:00 – 19:00
- Vineri 4 aprilie, orele 10:00 – 19:00
- Sâmbătă 5 aprilie, orele 10:00 – 19:00
- Duminică, 6 aprilie, orele 10:00 – 16:00
Adaugă comentariu